Foto: Scrennshot

KRVNIK KOMŠIĆ PODNIO ŽALBU: Opet će mu smanjiti kaznu?! Po jedan mjesec za svaki od 88 uboda?!

Autor: Dnevno

David Komšić (21), koji je prije dvije godine zadao 88 ubodno-reznih rana nožem i ubio Kristinu Krupljan (18), traži da mu se ponovo sudi. Ovaj put ne za ubojstvo, nego za kazneno djelo usmrćenja – djelo kojim se reguliraju eutanazija, čedomorstvo i blaže sankcioniranje dugogodišnjih žrtava nasilja koje u stanju osobitog straha oduzmu život svojem zlostavljaču. Ako se to obistini, Komšić bi mogao dobiti maksimalno 10 godina zatvora, što znači otprilike 1,36 mjeseci za svaku ranu na Kristininu tijelu.

Komšićeva obrana ističe da se ne može raditi o okrutnom ubojstvu i zbog toga što nije precizno utvrđeno koliko je dugo žrtva trpjela bol, odnosno nakon kojeg je uboda pala u nesvijest i prestala osjećati patnju, prenosi Jutarnji.hr.

“Ponašanje oštećenice bilo je viktimizirajuće, odnosno ona je često znala djelovati provokativno, izazivajući kod okrivljenika afektivne reakcije”, stoji u žalbi Komšićeve obrane, kojom se traži da mu se ponovi suđenje i da mu se ovaj put sudi za djelo iz članka 112 Kaznenog zakona, stavak 1.

Iz takvog zahtjeva njegove obrane može se zaključiti da Komšić smatra da je zapravo on bio žrtva te da je usmrtio 18-godišnju djevojku zato što je njezinim napadom, vrijeđanjem ili zlostavljanjem, bez svoje krivnje, bio doveden u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti. Stoga je kazna od 25 godina zatvora, koja mu je dosuđena za teško ubojstvo, pogrešna i treba ga se, poručuje, kazniti za usmrćenje, propisanom kaznom od jedne do najviše 10 godina zatvora.

Upravo to, naime, propisuje prvi stavak članka 112 Kaznenog zakona, koji je, kao tzv. privilegirani oblik ubojstva, u domaći Kazneni zakon prvi put uvršten 2011. godine, po uzoru na kaznena zakonodavstva najrazvijenijih zemalja, kako bi sud mogao drugačije tretirati okrutne ubojice od žrtava nasilja koje nakon niza godina trpljenja teškog zlostavljanja i patnje, u strahu od novog napada, ubiju zlostavljača. Dok je za djelo teškog ubojstva najmanja propisana kazna 10 godina zatvora, za djelo usmrćenja 10 godina je maksimalna moguća kazna.


Podsjetimo, Komšić, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Lepoglavi, osuđen je zato što je, na parkiralištu ispred zgrade u kojoj je živjela Kristina Krupljan na zagrebačkoj Peščenici, 22. veljače 2017. godine oko 21.30 sati, kad mu je rekla da prekida s njim vezu, zadao u automobilu 73 ubodne i ubodno-rezne rane te 15 reznih rana po tijelu, od čega je ona ostala na mjestu mrtva. Za to mu je prvotno izrečena kazna od 30 godina zatvora zbog okrutnog ubojstva, no Vrhovni mu je sud prije mjesec dana tu kaznu umanjio na 25 godina zbog kajanja i mladosti. Prije toga je 13. ožujka u Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog protupravnog oduzimanja slobode bivšoj djevojci Kristini Krupljan, čiji je auto s ekipom demolirao na Bukovačkoj cesti tri mjeseca prije nego što ju je brutalno izbo nožem.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.