KRVAVA UDBA-ina EGZEKUCIJA HRVATSKIH RODOLJUBA: ‘Ubijeni su hladnokrvno, na najbrutalniji način!’

Autor: I. B.

Supruga pokojnog Mile Rukavine svojevremeno je izjavila za “Bild“: “Ja poznam ubojicu! Ali ja šutim. Inače će još mene i moje dvoje djece ubiti. Moj muž mi je već prije par dana pričao, da u organizaciji sjedi jedan špijun. U subotu prije podne trebao je on biti rezkrinkan. Moj muž ga je očekivao u münchenskom uredu. Kada izdajica nije vidio drugi izlaz, mora da se je to desilo."

Ličanin Mile Rukavina, rođen 2. kolovoza 1910. pokraj Gospića, bio je časnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS) u Drugom svjetskom ratu. Uspio je preživjeti Bleiburg i jedno vrijeme povučeno živjeti u Austriji. Kada je Jugoslavija 1954. godine zatražila njegovo izručenje, Rukavina je preselio u njemački gradić Schongau. Nakon nekog vremena preuzeo je vodstvo HOP-ove podružnice Ujedinjeni Hrvati Njemačke (UHNj).

Hercegovac Krešimir Tolj, rođen 25. siječnja 1938. u Veljacima pokraj Ljubuškoga, prekinuo je u rujnu 1958. studij medicine u Zagrebu i pobjegao u Njemačku. Učlanio se u UHNj i ubrzo postao glavni urednik organizacijskog glasila Hrvatska Sloboda.

Slavonac Vid Maričić, rođen 3. kolovoza 1946. u Selcima Đakovačkim, emigrirao je s bratom Blažom 1964. u Francusku. U Marseilleu, gdje se već nalazio njihov treći brat Nikola, učlanio se u francuski ogranak HOP-a Ujedinjeni Hrvati Francuske (UHF). Nakon dvije godine dobio je odobrenje za useljenje u Australiju. U Sydneyu je Vid Maričić upoznao članove Hrvatske mladeži Uzdanica i preko njih HRB-ov program političko-osloboditeljskog djelovanja. On im se pridružio te je već nakon nekoliko mjeseci dobio zadatak da se vrati u Europu i stupi u kontakt s Milom Rukavinom.

Maričić je stigao u München 25. listopada 1968. i već sljedećeg dana dogovorio sastanak s Rukavinom u prostorijama sjedišta UHNj i uredništva Hrvatske Slobode u ulici Paul Heyse Strasse br. 25. Rukavina se, nakon jutarnjeg posjeta restoranu hrvatskog emigranta Mate Prke, 26. listopada 1968. oko 10 sati uputio na sastanak s Maričićem. U redakcijskim prostorijama zatekao se i Krešimir Tolj.

Prema izjavama visokih dužnosnika UDBA-e, kako o atentatu na obitelj Deželić 1965. tako i o ubojstvu Mile Rukavine, Krešimira Tolja i Vida Maričića 1968., više bi trebao znati tadašnji inspektor Drugog odjela UDBA-e za Hrvatsku, Milan Tatalović. Naime, sva su trojica ubijena prije podne u uredu UHNj-a. Svaki je ubijen preciznim metkom u glavu, a pronađeni su nakon otprilike šest sati, u lokvi krvi.

List Hrvatska straža, Glas Hrvatskog Oslobodilačkog Pokreta u Europi, o tome je pisala u studenom 1968. godine, a njihov tekst prenosimo u cijelosti:

Novi zločin jugoslavenske udbe u Münchenu

Pri završetku lista dobili smo tragičnu vijest, da su kukavički umoreni predsjednik UHNJe (Ujedinjenih Hrvata Njemačke) Mile RUKAVINA (58), odgovorni urednik „Hrvatske Slobode“ Krešimir TOLJ (30) i Vid MARIČIĆ (22). Oni su nađeni ubijeni u uredu UHNJa. Prema “Münchener Merkuru“ od 28.10.1968 zločin se je desio oko 10 sati u subotu prije podne. Tek šest sati iza zločina provalili su prijatelji Rukavine vrata ureda u 4. katu Paul Heysestr. 25 u srcu Münchena, gdje im se je pružio strašan prizor. U kupatilu je gorilo svjetlo, vrata od sobe bila su poluotvorena. U polutami ugledali su 3 lika, kojima su tijela bila okupana u krvi.




Vid Maričić je sjedio poguren u stolici, u rukama mu akti, na lijevoj slijepoočnici rana. Na koljenima, polunaslonjen na kauču klečao je Mile Rukavina pogođen u glavu. Kraj njega na podu ležao je na leđima Krešimir Tolj isto tako pogođen sa dva metka u glavu. Nikakvoga traga borbe nije se moglo ustanoviti. Oni su bili hladnokrvno na najbrutalniji način umoreni!

Susjeda ubijenih izjavila je “Münchener Merkuru“, da je kratko prije 10 sati jedan crvenokosi 27 godišnji muškarac sa brkovima pitao gdje stanuje Rukavina. Za njim traga redarstvo.

Supruga pok. Mile Rukavine izjavila je “Bildu“: “Ja poznam ubojicu! Ali ja šutim. Inače će još mene i moje dvoje djece ubiti. Moj muž mi je već prije par dana pričao, da u organizaciji sjedi jedan špijun. U subotu prije podne trebao je on biti rezkrinkan. Moj muž ga je očekivao u münchenskom uredu. Kada izdajica nije vidio drugi izlaz, mora da se je to desilo.




************

Dokle će još udba u slobodnom svijetu ubijati hrvatske rodoljube?

Dokle ćemo još dozvoliti, da nas kao divljač ubijaju i sprovode teror?

Dokle će se širiti o nama razne klevete, kao što je to učinio “Spiegel“ od 21. 10. 1968, koji je preuzeo lažne udbine verzije iz jugoslavenskog tiska, koji pored Dane ŠARCA ocrnjuje pok. Rukavinu kao “ubojicu srba i američkih pilota“?

Kako će “Spiegel“ sada opravdati ovo zločinačko i krvavo umorstvo?

Radi sigurnosti našeg sveopćeg hrvatskog rada i uspjeha u tom radu, potrebno je od sada odstraniti sve sumnjive osobe i grlate “rodoljube“ iz naših emigrantskih organizacija. Ova su razbojnička ubijstva (u mjesec dana četiri) dokaz, kakovu tešku političku krizu proživljava zločinačka “jugoslavija“.

Hrvatska-Straža-1

 

Autor:I. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.