fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Krstičević i Plenković uhvaćeni u laži! Amerikanci su ih lani posjetili zbog borbenih aviona

Autor: ZG/Dnevno.hr

Prepa pisanju Telegrama, ministar obrane Damir Krstičević najkasnije 25. siječnja prošle godine morao je znati za postojanje non-papera kojim je američka strana jasno upozorila Hrvatsku na nepremostive probleme oko isporuke Hrvatskoj izraelskih modificiranih, borbenih zrakoplova F-16.

Prema Telegramovoj informaciji, upravo je 25. siječnja prošle godine u Glavnom stožeru Hrvatske vojske održan sastanak s američkom stranom na kojem je zatraženo podrobno tumačenje non-papera, kao i to tko ga je konkretno sastavio, jer je u MORH-u nastala konsternacija kada je taj dokument stigao tjedan dana ranije, 18. siječnja 2018. iz Veleposlanstva SAD-a elektronskom poštom (mail je objavio portal Index) na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova.

Ako su do sada iz MORH-a izlazili sa smiješnim i neuvjerljivim objašnjenjima, pokušavajući minorizirati značenje e-poruke poslane iz Veleposlanstva SAD-a (uz koju je 18. siječnja stigao i non-paper), tvrdeći kako na njihovu adresu stiže stotine elektroničkih poruka, činjenica da je načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov, o tome bio izravno obaviješten, isključuje svaku mogućnost da to nije znao i ministar Krstičević. To je apsolutno nemoguće, jer radilo se o iznimno važnoj informaciji, koja je stigla puno prije nego što će Vlada, na preporuku Ministarstva obrane, prihvatiti izraelsku ponudu.

Telegram je, želeći biti posve siguran u informaciju koja Krstičevića dovodi u pat poziciju, u srijedu 16. siječnja u 14:36 poslao upit na tri adrese: kabinetu ministra Krstičevića, službi za odnose s javnošću MORH-a i Glavnom stožeru. Naše pitanje je glasilo: je li u Glavnom stožeru Hrvatske vojske 25. siječnja 2018. (ili u dane blizu tog datuma) održan sastanak s američkom stranom vezano uz tzv. non-paper kojim su SAD upozorile Hrvatsku na probleme vezane uz nabavku izraelskih borbenih zrakoplova F-16?

Cijelog sljedećeg dana, u četvrtak 17. siječnja, iz MORH-a nije stizao nikakav odgovor, pa smo u 18:41, kada je bilo jasno da odgovor toga dana više neće stići, poslali požurnicu s istim pitanjem. Odgovor smo, međutim dobili u Jutarnjem listu, kojem je, za razliku od Telegrama, odgovor poslan ranije! Nevjerojatno je da su u MORH- u odlučili jednom mediju dati istu informaciju ranije, koja je usput, s obzirom na značenje te informacije, neobjašnjivo gurnuta tek na 5. stranicu tiskanog izdanja, bez najave na naslovnici, a do objave ovog teksta u 12.45, priča nije objavljena na portalu Jutarnjeg. Telegramu je iz MORH-a odgovor stigao tek u petak izjutra u 8:16, kada se Jutarnji list već prodavao na kioscima.

Odgovor MORH-a Jutarnjem, pritom, identičan je onom koji je stigao i Telegramu, ali dan kasnije. Prenosimo ga u cijelosti:

Sastanci sa strateškim partnerom Republike Hrvatske Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se redovito u sklopu bilateralne obrambene suradnje. Također, kao što je već komunicirano ističemo da je tijekom postupka bilo puno međusobne komunikacije i niz sastanaka sa strateškim partnerima. Naravno da je na tim sastancima između ostaloga aktualizirana i tema izdavanja TPT kao značajnog dokumenta.

Zbog odgovornosti prema ovako značajnom projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Nakon evaluacije i validacije i na temelju službenih dokumenata ponuda države Izrael je odabrana kao pravovaljana i najkvalitetnija. Odabir bilo koje druge ponude, a ne one pravovaljane koja je procijenjena kao najkvalitetnija bilo bi u tome trenutku suprotno interesima RH. Država Izrael je kao odabrani ponuditelj priložila je i službeno pred odobrenje zemlje proizvođača, (istovjetno onome koje je priložila i Grčka) te se obvezala ishoditi i konačno odobrenje za transfer tehnologije prije potpisa ugovora.
Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da za ne postoji odgovornost hrvatske strane. Zbog toga je i Hrvatska poništila odluku o odabiru države Izrael kao najkvalitetnijeg ponuđača. Zaključno ističemo kako je ovaj proces za MORH završen.

Međurtim, u odgovoru MORH-a, ni jednom se riječju ne demantira da je u Glavnom stožeru održan sastanak oko non-paper, koji je u ondje izazvao pravu konsternaciju. Odgovara se uopćeno, kao u slučaju e-poruka koje je objavio Index.

“MORH, dakle, po svaku cijenu želi završiti krajnje neugodnu priču o potpunom fijasku u nabavci borbenih zrakoplova i dalje ustrajavajući na tvrdnjama kako je učinjeno sve što je bilo potrebno, bez obzira na to što se sve više pokazuje da je puno prije odluke Vlade o kupnji polovnih izraelskih F-16 bilo jasno da od toga neće biti ništa, te da su o svemu, na vrijeme i u potpunosti, bili obaviješteni najviši hrvatski dužnosnici, prije svega ministar obrane Damir Krstičević”, zaključuje Telegram.
Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.