KBC Split

KRONIČNI PROBLEM HRVATSKOG ZDRAVSTVA: Evo koliko sestara nedostaje!

Autor: Dnevno

Splitskoj bolnici prije špice sezone nedostaje čak 150 medicinskih sestara. Početna plaća medicinske sestre je 4800 kuna, kažu u sindikatu, a to je problem. Manjak radne snage u zdravstvu sve je veći problem. To radno mjesto u većini popunjavaju žene, a one odlaze na porodiljne dopuste, no ni to nije problem koliko egzodus u inozemstvo. Ipak, KBV Split radi… nekako.

“Ali uz maksimalan napor, uz povećan broj prekovremenih sati, što, naravno, državi nije po volji, ali jednostavno drugačije se ne može obaviti posao. Kada dođe sezona, bit će ista stvar. Neće se ići na godišnji odmor, trebat će odraditi to”, poručuje Silvana Ganza iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara za Novu TV .

Prstom upire u državu koja sustavno zanemaruje medicinski kadar. Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže kako su medicinske sestre nositelji zdravstvene njege.

“Time omogućuju zdravstvenu skrb svim pacijentima 24 sata dnevno. Nedostatak sestara može uzrokovati pad sustava, posebno u bolnicama”, uvjeren je.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Split Krešimir Dolić rekao je kako je manjak medicinskih sestara kroničan problem i da nije od jučer.

“Problem baštinimo dugi niz godina. To je akutan problem koji je teško riješiti preko noći. Ne postoji čarobni štapić. Nedavno smo raspisali natječaj za primitak 40 djelatnika. Pohvalio bih sve naše djelatnike koji, usprkos manjku, odgovorno i s velikom empatijom rješavaju svoje zadaće, a naši pacijenti gotovo da i ne osjete ovaj manjak.

Na pitanje prijeti li bolnici kolaps zbog nedostatka djelatnika, Dolić odgovara: “To nije nešto novo, s čime se nismo susretali. Ali, stvari idu nabolje. To je problem koji treba rješavati na nivou države. Na način da se stimulira postojeće osoblje koje daje svoj maksimum i da se stimulira osoblje koje će tek doći da i ostane. A hoćemo li im dati veće plaće, nije na nama, to nije u našoj domeni, to odlučuje ministarstvo. Za to ćemo se, naravno, zauzeti. Problem nije rješiv preko noći, ali može se riješiti boljim planiranjem stimuliranjem radne snage i definitivno ćemo tu tražiti prostor za napredak”, poručuje Dolić za Novu TV.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.