Na fotografiji: Foto: Goran Mehkek / CROPIX

KRIZA TEK SLIJEDI! Plenkoviću stiže kadan problem: Usred ljeta zadesit će ga gadan pritisak

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković ovih je dana, rekonstruirao svoju Vladu, i to ovoga puta bez asistencije tajnice, koja je svojedobno priređivala ostavku za Mostove ministre. No, premda je Plenković ministre predstavio javnosti, o njihovoj sudbini u sabornici se treba odlučivati, i izgledno je da ćče taj proces proći bez previše poteškoća, budući da premijer svoje žetončiće još uvijek dovoljno čvrsto drži u rukama, premda u HDZ-u s novim ministrima baš i nisu previše zadovoljni, jer kako se moglo čuti ovih dana moralu su ih čak i guglati, oni se do sada nisu pokazali kao netko tko bi bio u stanju rušiti svojeg premijera koji vlada, te time ugrožavati sami sebe.

Rekonstrukcijom Vlade, iznimno su zadovoljni Plenkovićevi koalicijski partneri, jer smatraju da su baš oni ti koji su tom procesu pridonijeli pa zato nemaju namjeru sabotirati odabir novih ministara i njihovo pozicioniranje, sve dok su njihove pozicije sigurne, a za sada jesu. No, nezadovoljstvo dakako ovim Plenkovićevim ušminkavanjem, ne kriju u SDP-u i među oporbenim zastupnicima koji najavljuju da će raspravu iskoristiti kako bi podsjetili na razloge radi kojih su predhodnici novih ministara ispraćeni iz svojih fotelja. Očekivano je da će afere starih ministara, pa i problemi onih koji su ostali, barem kada je o oporbenim rafalima riječ, zasjeniti dolazak novih ministara, ali na prozivkama oporba ne misli stati pa Plenković zapravo nema vremena za predah, i spokoj.

Mostovci su kao što je poznato nedavno pripremili zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, a kako se od njihovih zastupnika može čuti planiraju ga u proceduru pustiti odmah po glasanju o novim ministrima, ono što bi u toj priči moglo biti problematično jest čuveni hrvatski Ustav u koje stoji da se rasprava i glasanje o povjerenju moraju provesti najkasnije u roku od 30 dana do dostave prijedloga Hrvatskom saboru. Drugim riječima, Mostovci idu ka tome da se i tijekom ljeta održi izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se raspravljati o sudbini HDZ-ova ministra zdravstva. Iz HDZ-a su pak vrlo precizno dali do znanja da sjednicu nemaju namjeru sazivati, ali pitanje je imaju li prostora za taj manevar i je li to kršenje Ustava, očekivano oporbenjaci drže da to tako i jest, pa ova trakavica vodi ka Ustavnom sudu koji će morati dati svoj obol i zaokružiti tu priču, no bilo kako bilo, situacija za Plenkovića nije zahvalna, jer i on sam htio se riješiti Kujundžića koji mu je jasno dao do znanja da taj potez ne smije povući jer nakon toga on će se aktivirati u Saboru te od tamo za sobom na premijera povesti vojsku nezadovoljnika.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.