fbpx

Kriza nas vratila u srednji vijek: Prodaju svoje proizvode u zamjenu za stari papir ili računalo

Autor: Domagoj Vušak

Iako nas ova priča neodoljivo podsjeća na 'trampe' iz srednjeg vijeka, situacija u državi jednostavno nas dovodi do toga da se snalazimo kako god znamo i umijemo.

Već je odavno svima jasno da je kriza u svijetu opasno uzela maha, no najnovije 'akcije' ponekih hrvatskih proizvođača i trgovaca 'vratit' će nas u srednji vijek.

Naime, hrvatska tvrtka Makro Mikro svojim je kupcima priredila neobičnu ponudu. U suradnji s internet portalom Sve pod račun ponudili su klijentima mogućnost kupovine ulaznice za UFC spektakl, koji će se 15. ožujka odigrati u Areni Zagreb, tako da polovicu cijene plate u gotovini, dok je ostatak moguće platiti u nekom od materijala (starom papiru, računalnoj opremi…).

– Već godinama otkupljujemo (uzimamo pod račun) prazne tonere i tinte. Nekad smo sve to prerađivali u vlastitoj tvornici koja je 95% proizvodnje izvozila. Kao i svi drugi subjekti u gospodarstvu država nam je svojim mjerama pomogla tako da nas je obvezala sa novijim težim betonskim cipelama, pa smo proizvodnju morali zatvoriti. I dalje mislimo da će se jednom u ovoj zemlji trebat živjet od rada koji stvara novu vrijednost a ne samo A4 papire kao rješanja, certifikate, studije, mišljenja, uvjerenja, dozvole, planove. Do tada samo treba izdržati cca 10 do 15 godina. Sistem koji funkcionira kod nas od 1992 samo smo proširili na veći broj resursa, rekao nam je Željko Brigljević, direktor tvrtke Makro Mikro.


Kako kaže, dijelove ili u ovom slučaju ulaznice prodaju, a pod račun uzimaju stare stvari i onda ih prodaju na svjetskom tržištu.

Tako ćete za ulaznicu vrijednosti 100 kuna morati platiti 50 kuna i još k tome dodati 100 kilograma starog papira vrijednosti 50 kuna, dok ćete za nešto skuplju ulaznicu morati platiti 100 kuna i k tome dodati 156 kilograma stare računalne opreme.

Za one koji žele najbolja mjesta u Areni Zagreb morat će izdvojiti 150 kuna i 0,5 grama 18 karatnog zlata koji na tržišu vrijede dodatnih 150 kuna.

– Ideje najčešće poteknu u nečijoj shvaćenoj ili neshvaćenoj glavi. Ona se nastavlja na naš sistem koji funkcionira od 1992, samo smo je malo proširili. Nadamo se da će ljudi prepoznati njenu vrijednost, a ako je ne prepoznaju… onda smo je prerano pustili u život. Znači kriza još nije ni počela. Super, vjerujemo da će nas 'ošinut' još žešće, prije prvih turista, pa se nadamo prodati puno ulaznica za 2Cellos, a želja nam je prodavati najviše računala, printera, tonera, tinti i uredskog pribora, kaže Brigljević.

– Donesite nam stvari kojih se želite riješiti (ispravne ili neispravne). Po najvećoj tržišnoj vrijednosti uzet ćemo ih 'pod račun' za robu iz MakroMikro asortimana. Sve doneseno može sudjelovati u svakoj vašoj kupovini sa najviše 50%, stoji u ponudi portala Sve pod račun.

No, nisu jedini. U Hrvatskoj već postoji portal koji se bavi isključio kompenzacijom, odnosno zamjenom stvari. Na portalu Kompenzacija.net možete slobodno objaviti stvari koje želite kompenzirati, odnosno zamijeniti, a onda očekivati odgovor onog kome treba baš ono što vi nudite. U zamjenu će vam, naravno, ponuditi svoj proizvod.
Autor:Domagoj Vušak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.