fbpx

Kriza guši: ‘Josipović mora sazvati izvanrednu sjednicu Vlade i pokrenuti istragu prodaje zlata HNB-a!’

Autor: Damir Kramarić

Zlato Narodne banke se nikada ne prodaje, jer bez zlatnih rezervi novac jede inflacija. To znaju svi u svijetu, osim Narodne banke Hrvatske, koja je pri prodaji zlatnih rezervi izgubila čak 30 milijardi dolara, za što bi netko mrao odgovarati – ističe Dinko Bartulović, osnivač pokreta Zajedno.

Hrvatski lonac je zakuhao! Nakon što je ugledni ekonomist dr. Željko Lovrinčević prije dva dana preko javnih medija pozvao hrvatskog predsjednika dr. Ivu Josipović da hitno sazove izvanrednu sjednicu Vlade i to zbog alarmantne ekonomske situacije i brutalnog urušavanja životnog standarda, isti zahtjev ponovila je i oporba, a dramatičnim apelom 'Vlada ne radi dobro' inicijativi su se pridružili i najmoćniji hrvatski poduzetnici (kako izvještavaju dnevne novine od utorka i srijede).

Santini: Unatoč medijskog blokadi, građani vide da Vlada srlja u propast

Treba li Josipović sazvati izvanrednu sjednicu Vlade, što uopće on može učiniti po tom pitanju i je li napokon došlo vrijeme da hrvatski znanstvenici, poduzetnici i političari zajednički krenu gasiti 'požarom zahvaćenu hrvatsku kuću' , upitali smo ekonomske analitičare i samog predsjednika Josipovića.


– Slažem se sa zahtjevom gospodina Lovrinčevića koji je vrlo ozbiljan ekonomist i koji dobro pozna strukturu hrvatskog gospodarstva i sve naše probleme. Doista je krajnje vrijeme da se pogledamo u zrcalo i da otvoreno priznamo što vidimo. A vidimo da se situacija dramatizira, da ne ide na bolje, već da životni standard građana i stanje u gospodarstvu svakim danom postaje sve lošije. Nagore, nažalost, ide još od 1993 godine. I unatoč velikoj i strogoj medijskoj blokadi, hrvatski građani napokon postaju svjesni situacije i gube povjerenje u Hrvatsku vladu. U takvoj situaciji hrvatski predsjednik pozvan je da bude moralna vertikala i da u ime naroda preuzme odgovornost i sazove izvanrednu sjednicu Hrvatske vlade, kako bi pokušao zaustaviti ovaj užasno negativan trend – ističe u uvodu dr. Guste Santini, poznati ekonomski analitičar, koji potom dodaje da se mnogo toga može učiniti i bez novca, što znači da ne stoji opravdanje da je zbog besparice Hrvatska vlada gotovo pa blokirana.

'Uvođenje poreza ne nekretnine loše je i za državu i za pojedince!'

– Restrukturiranje na zahtjeva mnogo novca, već intelektualni napor, no nakon tog napora trebale bi uslijediti ulaganja. Može se, primjerice, odlučiti da se poveća neoporezivi dio dohotka do 5000 kuna, što bi s jedne strane smanjilo potrebu za administracijom, a s druge strane bi moglo spasiti tekstilnu, kožarsku, prehrambenu… i drvnu industriju. No, umjesto toga, državna birokracija stvara nove troškove jer svaki novi zakon ujedno znači i novo rasipanje novca. Novu štetu za državu i za pojedince donijet će i najavljeni Zakon o porezu na nekretnine, što znači da stanje u Hrvatskoj nakon uvođenja tog zakona neće biti bolje, već puno lošije. Hrvatsko gospodarstvo je, dakle, ozbiljno bolesno i treba mu vrhunski liječnički konzilij, precizna dijagnoza, te dobro osmišljene mjere oporavka. No, umjesto da tako postave stvar, u Hrvatskoj vladi i dalje rade po sistemu 'od danas do sutra', ne mareći za sustavno i opasno propadanje hrvatskog gospodarstva i hrvatske države – zaključuje dr. Guste Santini.

Bartulović: Hitno treba poništiti blokadu HNB-a koju je uveo Škreb!

Još žešće je politiku Vlade Zorana Milanovića kritizirao ekonomist Dinko Bartulović, osnivač i potpredsjednik ekonomskog pokreta Zajedno.

– Dr. Željko Lovrinčević još uvijek analizira sadašnjost, a ne bavi se budućnošću. Mi smo analizu sadašnjosti odavno napravili, te kao rješenje ponudili 'Strategiju razvoja Republike Hrvatske'. Dok god se ne provede odluka Državne revizije da privatizaciju 98 hrvatskih tvrtki treba poništiti jer je nakon nje u Hrvatsku ušlo samo 2 posto novog novca, te dok se ne poništi blokada HNB-a koju je još 1994. uveo tadašnji guverner Škreb, dotle Hrvatska neće krenuti putem oporavka. Jer nakon Škrebove blokade Hrvatske narodne banke, koju je odobrila tadašnja HDZ-ova politička garnitura, u Hrvatskoj se kreira šesnaest puta skuplji novac, a to se naplaćuje suludo visokim porezima. Nakon što se te dvije točke izglasaju u Saboru, potrebno je uspostaviti 'Strategiju razvoja Republike Hrvatske' pokreta Zajedno i mr. Karino Hromin Sturma – ističe Dinko Bartulović (koji nas je zamolio da objavimo adresu na kojoj se može pročitati navedena Strategija) te koji potom dodaje kako bi predsjednik Josipović trebao što prije pokrenuti istragu o prodaji zlata Hrvatske narodne banke, sumnjivoj transakciji pri kojoj je, prema njegovim riječima, nestala dobit od više od 30 milijardi dolara!
– Zlato Narodne banke se nikada ne prodaje, jer bez zlatnih rezervi novac u pravilu jede inflacija. To znaju svi u svijetu, zbog čega nitko ni ne prodaje zlatne rezerve… Nitko osim Narodne banke države Hrvatske – cinično zaključuje osnivač ekonomskog pokreta Zajedno, koji je na kraju dodaje da su prilikom gostovanja jedno njihovog člana i ekonomskog vještaka na Hrvatskoj televiziji, doznali da je novinarima Hrvatske televizije zabranjeno objavljivanje priloga o pokretu Zajedno, navodno po zapovjedi vrha SDP-a, odnosno samog premijera Zorana Milanovića.

Predsjednik Josipović ne odgovara na upite
A na pitanja: 'Hoće li predsjednik Josipović sazvati izvanrednu sjednicu Vlade kako bi pokušao zaustaviti katastrofalan ekonomski trend i brutalno urušavanje standarda hrvatskih građana, te 'Ne misli li da je vrijeme da se i on uključi u pokušaje zaustavljanja jurnjava države Hrvatske u ponor ekonomske propasti?', nitko nam iz Ureda predsjednika nije odgovorio ni dva dana nakon što smo im pitanja uputili (djelatnici Službe informiranja Ureda predsjednika potvrdili su da su pitanja zaprimili u utorak 26. veljača u prijepodnevnim satima, no do objavljivanja ovog teksta odgovore nisu poslali).

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.