Photo: Borna Filic/PIXSELL

KRIŠTO RAZOTKRILA NOVI SKANDAL? Prozvala Jandrokovića i Bandića

Autor:

”Navedite mi još jednu državu EU-a koja ima instituciju kao što je Fina!? Fina je financijska agencija koja je nasljednica nekadašnje, iz vremena komunizma, službe društvenog knjigovodstva. SDK, kako mu je bila skraćenica, bila je alat UDBE kojim je komunistička partija kontrolirala kontrolore financijskih službi. Jer, kao što znamo, komunizam kao dekadentno društveno uređenje, je funkcioniralo po principu da svatko svakog kontrolira i denuncira, kako bi manjina, to jest komunistička nomenklatura, mogla vladati.

Kao što znamo, uobičajene institucije u Europi, ali i u velikom dijelu svijeta, poznaju Narodne banke, porezne uprave, različite inspekcije, u međuvremenu su zbog promjena uvjeta na tržištu stvorene i nove institucije kao što je HANFA, međutim, uloga Fine je izvan svake norme europskog zakonodavstva, a očito je da služi uhljebljivanju djece i rodbine moćnika, i maltretiranju građana”, upozorila je saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto progovarajući o problemima ovršenih građana, ali i o Ovršnog zuakonu i njegovim predloženim izjmjenama.

”Ovaj zakon, kao i njegove predložene izmjene, je nepravedan, ali i protivan europskoj direktivi o nedopuštenim poslovnim praksama. Naime, odabrani javni bilježnici, koji na primjer rade za zagrebački Holding, HEP i slične tvrtke, donose rješenje o ovrsi, dostave ga Fini na provedbu, a Fina bez utvrđivanja činjenica i obavijesti fizičke ili pravne osobe, nad kojom se vrši ovrha, provodi to rješenje”, navela je Vidović Krišto  navodeći primjer javnog bilježnika Mladena Ježeka, čija je supruga donosila presude u korist zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

S druge strane, prema napisima Nacionala, ali i prema izjavi zastupnice Krišto on masovno provodi ovrhe u ime Holdinga i Grada Zagreba. ”To je, naravno, u svakom uređenom društvu skandal neviđenih razmjera, i nije sukob interesa nego kazneno djelo. Taj isti javni bilježnik Ježek radi i za državne tvrtke, a navodno je u uskim prijateljskim odnosima s predsjednikom hrvatskoga Sabora Gordanom Jandrokovićem. Na ovom primjeru vidimo bešćutnost i gramzljivost vladajućih struktura u Hrvatskoj, koji iz razloga svojih nečasnih namjera ne dopuštaju da ovršni zakon bude usklađen s europskom direktivom”, upozorila je Vidović Krišto.

Inače, Nacional je objavio da Milan Bandić milijunima gradskog novca plaća javnog bilježnika Mladena Ježeka koji je suprug sutkinje Željke Zrilić, a koja je Bandića oslobodila plaćanja 18 milijuna kuna poreza iz sumnjive predizborne kampanje.
DORH je zatražio preispitivanje zakonitosti te presude te tvrdi da su obje presude donesene bez ikakve kritičke analize, piše Nacional te tvrdi da pravosudni stručnjaci smatraju da se radi o sukobu interesa te da se sutkinja Željka Zrilić trebala izuzeti iz ovog slučaja.

Ni sutkinja Zrilić ni bilježnik Mladen Ježek nisu željeli Nacionalu potvrditi da su u bračnoj zajednici.

“Na vaš upit sutkinja Zrilić Ježek se očitovala da se radi o pravomoćnoj presudi koju ne želi komentirati”, stoji u odgovoru koji su dobili s Upravnog suda.
Ježek im je pak kazao da je on samo jedan od javnih bilježnika koji rade za Zagreb.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.