Kriminal putem mobitela stigao i u Hrvatsku

Autor: dnevno.hr

Određeni brojevi uvlače korisnika u situaciju da kada pozove te brojeve ne može prekinuti poziv i tako se napravi ogromni trošak na računu.

Novi oblik kriminaliteta putem mobilnih aparata došao je u Hrvatsku. Državni centar 112 upozorava građane na ovu, u Europi već poznatu praksu.

Tok nelegalnog rada je ovakav: korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na svom mobilnom telefonu, propušteni poziv.. Do toga može doći tako da telefon stvarno zazvoni, a i ne mota uopće zvoniti. Uglavnom korisnik dobije propušteni poziv. Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj koji zove i kada taj broj počinje sa +39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394… i tako dalje (u ovom primjeru, koji mi je poznat telefonski broj je bio: +393193260045) i ukoliko korisnik taj poziv odmah izbriše, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar. Ukoliko pak korisnik mobilnog telefona nazove broj propuštenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje žrtva kriminalaca. U prethodnom slučaju koji mi je poznat, kolega je svojim odgovorom na propušteni poziv izgubio vise od 2.000 EUR. Određeni brojevi iz gore navedenih grupa uvlače korisnika u situaciju da kada pozove te brojeve ne može prekinuti poziv i tako se napravi ogromni trošak na računu.


Brojne prijave MUP u potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u financijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

U nadi da ćemo spriječiti da se ovo dalje događa, molim vas da sa sadržajem ove poruke upoznate što više ljudi.

Dakle – NE ODGOVARAJTE NA POZIV brojevima sa +39…, +390…, +391…, + 392…, +393…, +394…, nego samo izbrišite poziv!

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.