Facebook Screenshot

Kriminal misterioznog hdzovca o kojem nemate pojma! Dokumenti otkrivaju mrežu u kojoj se krije i Žalac

Autor: Marin Vlahović

Mediji su se danas raspisali o novoj aferi, koja bi trebala dodatno oslabiti političku poziciju ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, Gabrijele Žalac. Novinari vide da se Žalac nalazi u nemilosti vrha HDZ-a i zato je nesmiljeno gaze. Po nekom općem moralnom i političkom kriteriju, Žalac bi trebala dati ostavku, no u tome nije jedina poanta ove priče.

Zašto je Plenković prepustio Žalac bijesu javnosti?

Andrej Plenković, koji je u ranijim slučajevima rezolutno branio pogrešne odluke svojih ministara, poput recimo, debakla s nabavom vojnih aviona, odlučio je ovoga puta Gabrijelu Žalac prepustiti bijesu ogorčene javnosti. Njeno uznemireno lice i oči pune suza krase naslove fotografije tekstova u kojima nije uvijek glavni akter. Naravno, zbog pozicije u izvršnoj vlasti legitimno je prozivati ministricu radi malverzacija koje se događaju u njenom resoru, ali pritom ne smijemo zanemariti glavne aktere, obično lokalne HDZ-ovce, koji opstaju i posluju godinama, usprkos smjenama u samom vrhu HDZ-a.

Portal Net.hr u samom naslovu teksta piše kako je „Žalac tvrtki HDZ-ovca isplatila 750 000 kuna za obnovu ceste i mosta“, ali da nikakvi radovi nisu obavljeni. Ovo nam je potvrdio i naš sugovornik, koji je dobro upućen u zbivanja na području Gline.

Iz Ministarstva su pak potvrdili da je „u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa za financiranje poboljšanja socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture temeljem sklopljenih ugovora u 2018. godini, potpisano sufinanciranje projekata ‘Rekonstrukcija Majske ulice na dijelu k.č. 3683 i Ulice Ante Kovačića na k.č. 1808 k.o. Glina’ u vrijednosti od 400.000,00 kuna, te ‘Izgradnja zamjenskog mosta na rijeci Maji’, u vrijednosti od 350.000,00 kuna.”

Dakle, radovi su isplaćeni, ali nisu obavljeni i zbog toga bi valjda ostavku trebala dati Ministrica Žalac, koja, vrlo vjerojatno, poput Alise u zemlji čudesa nema niti pojma o kakvom je projektu riječ. Slažemo se, zbog svoje bahatosti i poznatih grijeha, Žalac uistinu više nema što raditi na političkoj sceni, ali u kontekstu kaznene i materijalne odgovornosti, postoje neke druge osobe, koje bi prema službenoj dužnosti, USKOK trebao promptno privesti na razgovor.

Dnevno

Gradonačelnik i pročelnik, potpisali dokumente koji ih kazneno inkriminiraju

Naša redakcija nalazi se u posjedu dokumentacije koja ukazuje na činjenicu da su u ovom mutnom poslu sudjelovale minimalno četiri kazneno i materijalno odgovorne osobe. Izvođač radova koji nikada nisu realizirani je tvrtka Bauelektro d.o.o. iz Velike Gorice,  čiji su vlasnici Igor i Ervin Vujica. Na lokalnim izborima Ervin Vujica je pobijedio s neovisnom listom i postao načelnik mjesta Orle.

Odmah nakon izborne pobjede, zajedno s ostatkom svoje liste, prešao je u HDZ, nakon čega tvrtka „Bauelektro“ počinje dobivati poslove od gradova i općina u kojima je na vlasti HDZ. Uz spomenutu braću, tu je i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i njegov pročelnik Odjela za gospodarske djelatnosti, prostorno uređenje, gradnju i gradsku imovinu, dr.sc Damir Fabijanec.

Pravno gledano, Kostanjević i Fabijanec, uvalili su sami sebe u velike probleme, jer su potpisali izjave pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću i jamčili za transparentnost javne nabave, kao i izvedbu samih radova. Ništa se nije dogodilo kako su pismeno izjavili. Nije bilo javne nabave, nisu poštovani rokovi, radovi nisu obavljeni i sada se postavlja pitanje gdje je nestao novac, ali i radi li se o izdvojenom slučaju, propustu ili uobičajenom modusu operandi lokalne HDZ-ove kamarile?

Ovom prilikom, objavljujemo dokumente prema kojima su za cijelu aferu, materijalno i kazneno odgovorni spomenuti lokalni HDZ-ovci. U svakoj uređenoj pravnoj državi, isti bi trebali postati predmet istrage USKOK-a i DORH-a. Zato se nadamo kako se stalnim skretanjem pozornost na Gabrijelu Žalac posredno ne štite sumnjivi poslovi lokalnih političara, koji se godinama neometano izvode, neovisno o tome tko je na vlasti.

Dnevno

 

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.