fbpx
Goran Stanzl/PIXSELL

KRIMINAL MESOM: U ilegalnim klaonicama zaplijenjeno meso nepoznatog podrijetla bez oznake zdravstvene ispravnosti

Autor: M.M.

Na području Zagrebačke i Šibensko-kninske županije zatečeno je meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije i bez prijave klanja i propisanog veterinarskog pregleda .

Na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije u lipnju su provedeni  koordinirani inspekcijski nadzori, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. U akciji je oduzeto i  uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg.

Cilj nadzora bio je usmjeren na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju, te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke i prerade mesa.

Mjere nadzora provodile su se jer je na navedenim lokacijama postojala sumnje da se obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa, klanje životinja bez propisanih veterinarskih pregleda, te se obavljanje neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.


Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mesnice), te jedan privatni stambeni prostor u kojem se je obavljala neregistrirana djelatnost izrade mesnih pripravaka ćevapa i pljeskavica te klanje životinja a koji su većinom završavali u ugostiteljskim objektima većinom fizičkih osoba.
Na području Zagrebačke i Šibensko-kninske županije zatečeno je meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije i bez prijave klanja i propisanog veterinarskog pregleda te  veći broj stoke bez propisane prateće dokumentacije i oznaka.

U dvije odobrene klaonice, zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti, bez ispravne prateće dokumentacije, čime nije bilo moguće utvrditi njegovu sljedivost. Nadzorom je utvrđeno i obavljanje djelatnosti klanja papkara bez ikakvog nadzora u odobrenim klaonicama.

Također u dvije mesnice na području Šibensko-kninske županije zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih i identifikacijskih oznaka.

Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.