Foto: Goran Mehkek / CROPIX

KRENULO JE! PRVI OZBILJNI PROBLEMI ZA VILIJA BEROŠA: Ovo mora riješiti po hitnom postupku

Autor: Iva Međugorac

Dok se Hrvatska polako, ali sigurno vraća u normalno stanje nakon višetjedne samoizolacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, prvi ozbiljni problemi naziru se u ministarstvu zdravstva na čijem je čelu popularni HDZ-ov ministar Vili Beroš koji je simpatije javnosti osvojio baš usred pandemije, s kojom se kao jedan od članova Nacionalnog stožera vrlo uspješno borio.

Naime, korona je razlog velikog minusa na računima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje čiji su prihodi od doprinosa u travnju bili manji za 413 milijuna kuna u odnosu na ožujak. Logično, slijed je to događanja do kojega su doveli rezovi plaća, veliki broj otkaza, ali i rasterećenje dijela poslodavaca od plaćanja doprinosa. Priča međutim na travnju ne staje, slični problemi očekuju se i u svibnju, a osim toga prognoze nisu optimistične niti za lipanj. To pak znači da će u tri mjeseca HZZO ostati tanji za skoro milijardu kuna, no, problem postaje još dimenzionalniji kada se znade da njihovi troškovi ne padaju.

Zbog toga što je korona ispraznila čekaonice i operacijske sale u bolnicama došlo je do povećanja listi čekanja, a u isti mah bolnice su ostale dužne Zavodu za neodrađeni dio poslova koji su im plaćeni unaprijed, što će se morati nadoknaditi u nadolazećim mjesecima. To će se pak odraditi na medicinare od kojih se očekuje pojačan rad, ali i rad vikendima i poslijepodne.

”Moja je preporuka da se radi poslijepodne i vikendom”, komentirao je Beroš dodajući da se od početka svibnja otkako je krenuo postkoronski rad bolnica povećava broj dnevno određenih poslova.

PLENKOVIĆ MORA HITNO REAGIRATI! Penavin odlazak otkrio veliku rupu: Što se događa?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.