Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KRENULO JE! NAJVEĆA REFORMA IKADA: Plenkovićev ministar sprema radikalne promjene

Autor:

Iako je prije samo nekoliko dana izašao iz samoizolacije te prebolio koronu, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica već se nalazi pred velikim izazovima.

Naime, njegov resor jedan je od onih u kojem je provedba reformi nužna po hitnom postupku jer i isplata izdašnih europskih financijskih sredstava uvelike ovisi o reformi lokalne samouprave.

Upravo zato Malenica već najavljuje smanjenje broja regionalnih i lokalnih dužnosnika, a prve konkretne promjene u tome kontekstu trebale bi se odviti već na idućim lokalnim izborima.

Na prošlim lokalnim izborima, uz gradonačelnika Zagreba, koji ima statatus grada i županije, biralo se još 20 župana, uz to, naša mala zemlja za velike političare ima i 127 gradonačelnika, ali i 428 načelnika općina. Važeće zakonske odredbe svima njima jamče zamjenika, a u prosjeku župani i gradonačelnici imaju dva zamjenika, dok načelnici u pravilu imaju po jednog zamjenika.

Broj lokalnih dužnosnika u Vladi, ali i na europskoj razini smatraju prevelikim, što nije čudno jer ih ima više od 1300, a veliko je pitanje što rade i koliko je doista u pojedinim sredinama potreban njihov angažman. Zato iz Vlade i Maleničina resora najavljuju velike rezove pa bi nakon idućih lokalnih izbora Hrvatska mogla imati osjetno manje zamjenika, konkretnije, u novim računicama novog ministra spominju se čak 634 zamjenika manje. Zamjenike bi zadržale samo one županije i gradovi u kojima broj stanovnika premašuje 35 tisuća, umjesto dosadašnja dva, župani i gradonačelnici velikih gradova imali bi po jednog zamjenika, a njihove poslove trebali bi preuzeti pročelnici upravnih odjela.

Posao nije nimalo jednostavan, no izgleda da Plenkovićeva vlada više nema vremena te da će se u provedbu ove dugo najavljivane reforme uistinu krenuti.

ŽENA KOJA JE RAZOČARALA PLENKOVIĆA: Ona kod njega više nema nikakav utjecaj

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.