Izvor: HEP

Krenula je priprema privatizacije HEP-a? Plenkoviću je o tome već pisao Milanovićev savjetnik: Oglasio se i premijer

Autor: Iva Međugorac

Ne treba biti pretjerano upućen u događanja u energetskom sektoru da bi se došlo do zaključka kako je HEP žila kucavica domaćeg energetskog sektora, ali i države uopće, i baš zato zabrinjavajuće su teze koje posljednjih dana ponovno kruže javnim prostorom, a u kojima se spominje mogućnost privatizacije HEP-a, o čemu je nedavno progovorio predsjednik Znanstveno razvojne inicijative- ZRIN Damir Vanđelić.

Vanđelić zabrinut za budućnost HEP-a 

“HEP vrlo vjerojatno neće ostati naš. Po meni je ovo jedna od topničkih priprema za preuzimanje na vrlo jeftin način”, rekao je Vanđelić koji je potom svoje stavove podrobno objasnio u razgovoru za naš portal. “Vjerujem da se HEP-u nanosi šteta i da predstavnik u Skupštini, ministar Davor Filipović, nema mogućnost smijeniti nikoga već je daljinski upravljan od premijera. Vjerujem da je HEP još rijetki preostali monopol kojeg nisu riješili u privatnu korist”, rekao je Vanđelić podsjetivši da je još 2016-te godine bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić zagovarala privatizaciju 25 posto HEP-a na što je nagovarala premijera Plenkovića.


Ono što je Vanđeliću zapelo za oko jesu i napisi u Jutarnjem u kojima se sredinom srpnja ove godine spominjao HEP te se tvrdilo da je ‘sada potpuno jasno da hitno treba pripremiti i odraditi 25-postotni IPO kompanije u kojem mogu sudjelovati hrvatski građani i mirovinski fondovi’. napominje.

“HEP je u posljednje četiri godine jednostavno ‘spržio’ oko 12 milijardi kuna po naputku Vlade i vlastitom nesposobnošću koja se očituje i u tome da ne razlikuju GWH i TWh i ne znaju kapacitete skladišta plina pa u dopisu predsjedniku vlade Barbarić navodi da ‘postoje viškovi veći od 660.000 gigavatsati koji su pohranjeni u podzemnom skladištu plina Okoli’, a Okoli ima radni kapacitet 4.772 GWh, dakle 138 puta manje”, objasnio je Vanđelić te napomenuo da se kroz manipulaciju stvara dojam da je HEP nelikvidan kako bi se na taj način otvorio teren za njegovu prodaju.

Majstori otkrili koju opaku tetovažu najviše prekrivaju Hrvatima: ‘I to više na ženama nego li muškarcima’

“Premijer je na vrhu lanca obmane i nanošenja štete našoj zemlji. Od kaznene prijave zbog videa gdje mađarski menadžer objašnjava da je dogovoreno s Vladom da se kadrovira po INA-i, preko lažnih izjava o postojanju ponude za otkup INA-e, prepuštanja OMV Slovenija MOL-u, afere Škugor gdje su u Plinari Istočne Slavonije postavljeni sami HDZ-ovi kadrovi, pa posljednje plinske afere u HEP-u”, napomenuo je ne odveć precizno Vanđelić.

I Barbarić spominjao privatizaciju HEP-a

Zato je poprilično precizno u nedavnom intervjuu za Večernji predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić definirao kako ga ruše lobisti uz pomoć Mosta jer nikada neće dopustiti privatizaciju HEP-a. Tko su lobisti Barbarić nije izravno kazao, ali je zato u medije u međuvremenu procurila fotografija Mostova Zvonka Troskota iz jednog zagrebačkog kafića u kojemu mu društvo radi bivši član upravnog vijeća HERA-e i navodni lonbist Milan Puharić koji je godinama posjećivao HEP u kojem je imao ogroman utjecaj posebice u mandatu bivšeg člana Uprave Nikole Rukavine, koji je inače optužen za tragediju u hidroelektrani Plat u kojoj je život izgubilo troje ljudi.

Foto: HEP

Barbarić je nakon preuzimanja HEP-a Puhariću usmeno zabranio ulazak u sjedište kompanije, a on se pak u međuvremenu počeo pojavljivati na konferencijama bivšeg zastupnika Ivana Lovrinovića iz stranke Promijenimo Hrvatsku.
Uz energetskog lobista Puharića, Troskotu društvu pravi i Alan Bubanović energetski poduzetnik čija tvrtka Telur godinama HEP opskrbljuje energetskom opremom, a koja je sudjelovala i na posljednjem HEP-ovom natječaju za nabavu digitalnog brojila, na što se Telur žalio nakon što je na natječaju odabrana ponuda druge tvrtke, s tim da je Bubanovićeva tvrtka izgubila dva žalbena postupka i onaj Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave, i onaj Upravnom sudu. Upravo stoga i u djelu HDZ-a drže da nije nemoguće da se ponovno preko raznih lobističkih krugova, moguće i uz asistenciju ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Lovrinčevića radi na privatizaciji ove strateške državne tvrtke.

U HDZ-u zbrajaju glasove potencijalnih premijera: Tko ga može ugroziti?

O potencijalnoj privatizaciji HEP-a svojedobno je progovarao i predsjednikov savjetnik za energetiku Julije Domac koji je i premijeru Plenkoviću poslao pismo u kojem ga je upozorio na tešku situaciju u HEP-u koji je prošle godine zabilježio minus od nekoliko milijardi kuna izražavajući zabrinutost da bi baš zbog toga sljedeći korak mogla biti i privatizacija ove državne tvrtke što bi po njemu dovelo do toga da Hrvatska ostaje bez izgleda da kao država kontrolira energiju koja joj je potrebna. Iako se za sada do kraja nije očitovao o aferi s viškom plina u HEP-u premijer Plenković nedavno je kazao da HEP dobro stoji, a kada je riječ o spekulacijama o mogućoj privatizaciji nazvao ih je krivima i izmišljenima.

“Postaje mi smiješno što sve u eter ubacuju pojedini ljudi ne bi li sebi pronašli neku relevantnost. Država stoji iza HEP-a, HEP je alat države u energetskoj krizi zbog kojeg imamo jeftiniju struju”, istaknuo je Plenković. No, ne treba zaboraviti da se u njegovoj prošloj Vladi uz blagoslov ministrice Dalić ideja privatizacije vrlo ozbiljno razmatrala pa stoga valja zaključiti kako u politici ništa nije nemoguće.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.