Foto: Pixabay /ilustracija

KREĆE ISPLATA NACIONALNE MIROVINE ZA STARIJE: Otkriveno koliko je zahtjeva zaprimljeno, prijavilo se najviše Zagrepčana

Autor: Matea Vidić

Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN broj 62/20) na snagu je stupio prvim danom ove godine, a kako doznaje Slobodna Dalmacija, prva isplata sredstava trebala bi se dogoditi u drugoj polovici veljače, kako su ih izvijestili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Prema posljednjim informacijama, a do 3. veljače, zahtjev je predalo 6910 korisnika.

“Najviše zahtjeva zaprimljeno je u Područnoj službi u Zagrebu (1381), Osijeku (580), Splitu (527), Područnom uredu u Vukovaru (489), Područnoj službi u Varaždinu (413) i Područnom uredu u Slavonskom Brodu (403)”, govore iz HZMO-a.

Inače, pravo na ovu naknadu imaju hrvatski državljani, koju na području Hrvatske prebivaju duže od 20 godina u kontinuitetu, koji su stariji od 65 godina te koji ne ostvaruju pravo na mirovinu. Osim toga, prihod po članu kućanstva ne smije biti veći od 800 kuna mjesečno, a sam korisnik ne smije koristiti prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi. Ne smiju također imati ni priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, a ne smije biti ni sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

U konačnici, prema prvim informacijama i prvim zahtjevima, čini se kako će država za ovu naknadu izdvojiti oko 5.528.000 kuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.