Zeljko Hladika/PIXSELL

Kreće bitka za subvenciju stambenih kredita: Provjerite zadovoljavate li sve uvjete

Autor: I. Međugorac

U hrvatskim medijima objavljen je oglas Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama o početku subvencioniranja stambenih kredita za ovu godinu, a zahtjevi zainteresiranih građana počinju se zaprimati od ponedjeljka, 4.rujna.

Na stranicama Agencije dostupan je i obrazac za predaju zahtjeva za kredite, koji se dostavlja odabranoj kreditnoj instituciji. Prema oglasu Agencije zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita razmatrati će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u Agenciju, a odobravati će se do utroška planiranih sredstava, a zahtjevi zaprimljeni ranije no što počinje subvencioniranje neće se razmatrati. Odabrane kreditne institucije su Hrvatska poštanska banka, koja je ponudila najnižu efektivnu stopu za kredite u eurima od 3,04 dok za kunske ona iznosi 3,65 posto. Tu je i Erste banka s kamatom od 3,33 do 3,5 za eure, ili pak od 3,47 do 3,59 posto za kune. Podravska banka ponudila je 3,71 posto i za kunske i za kredite u eurima, a OTP nudi stopu od 3,14 posto za kredite u eurima te 3,56 posto za one u kunama. Zagrebačka banka nudi stopu od 3,29 do 3,47 u eurima te 3,56 do 3,67 u kunama. Privredna banka Zagreb nudi stopu od 3,15 posto za kredite u eurima te 3,35 posto za kunske, Splitska banka pak nudi stopu od 3,14 za kredite u eurima te 3,56 posto za one u kunama. Istarska kreditna banka Umag ponudila je jednaku stopu za kune i eure, riječ je o 3,66 posto, jednako kao i Karlovačka banka sa 3,29 posto. Spomenimo i Reiffeisen banku koja je ponudila maksimalnu stopu od 3,75 posto kako za kune, tako i za eure. Subvencija se može dobiti za kupnju prve nekretnine, a tražiti je mogu svi koji rješavaju stambeno pitanje, a koji nisu stariji od 45 godina. Moguće je subvencioniranje i većeg stambenog prostora, ali pod uvjetom da se onaj manji proda. Nekretnina koja se kupuje ne smije biti skuplja od 1900 eura po četvornom metru neto korisne površine stana ili kuće, a u tom iznosu je i porez na dodanu vrijednost.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kredit do 100 tisuća eura, a na dan isplate kredita preračunava se u kune prema srednjem deviznom tečaju HNB-a. Kredit dakako može biti i veći od spomenute svote od 100 tisuća eura, pa tako i kvadratni metar skuplji, ali taj višak neće biti subvencioniran. Jednako tako, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a neće se subvencionirati kupnja nekretnine iz POS programa. Nekretnina mora imati sve ”papire”, a odabrati se mogu one koje imaju građevinsku i uporabnu dozvolu. Potrebno je odabrati banku u kojoj se podiže kredit te se njima podnosi zahtjev za kredit, a u odabranoj banci predaje se i zahtjev za sebvenciju kredita. Nužno je posjedovati predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju se traži odobravanje kredita, a sve to potrebno je ponijeti u banku. Zahtjevu treba priložiti i izjavu ovjerenu kod bilježnika kojom se potvrđuje da ne posjedujete vlastiti stan ili kuću, ili pak da imate samo onaj koji prodajete da biste kupili veći stan. Subvencioniranje će odobravati po vremenu primanja, a kada ih je više istovremen o prvo će se odobravati oni s manjim iznosom traženog kredita.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.