Kratka ‘anamneza’ politički eksplozivnih izručenja iz Austrije

Autor: dnevno.hr

Vladimir Zagorec je izručenje Hrvatskoj uspio odgađati punih 19 mjeseci, no to je bilo ponajviše zbog čestih promjena odvjetnika, izvlačenja na zdravstvene tegobe i žalbi, od kojih je jedna upućena i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Sanader nam je uhićen, i to nam je prvi put da imamo bivšeg premijera u zatvoru. No to nije prvi put austrijskom pravosuđu da se bavi visokim stranim državnim dužnosnikom. Prije nešto više od tri godine, austrijska je policija privela Rakhata Aliyeva, zeta kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbayeva.

Aliyev je u vrijeme uhićenja obavljao posao ambasadora u Austriji, a u svojoj zemlji je tražen zbog otmice dvojice bankara. On je cijelo to vrijeme tvrdio da u Kazahstanu traje hajka na njega zato što ga Nazarbayev smatra političkom prijetnjom. Kazahstanske vlasti od uhićenja traže Aliyevo izručenje, no Austrija ga ne želi izručiti jer ne vjeruje da bi kazahstanske vlasti pravedno sudile optuženom. Dapače, Austrija mu je i podarila dozvolu za prebivanje bez da se raspravljalo o optužbama.

Ako pretpostavimo da je u našoj zemlji postoji politički progon Sanadera zbog opasnosti koju svim svojim znanjem predstavlja, recimo, jadranki Kosor, možemo povući paralele između dva slučaja. Tako gledajući, akteri iz kazahstanske drame kod nas su očiti, a ono što je Nazarbayev Aliyevu, to je Kosor Sanaderu. Naravno, to sve pod pretpostavkom da zakonsko gonjenje nije opravdano, i da Sanader stvarno nije ukrao gomile novca preko raznih tvrtki, kao što se nagađa, i kao što tvrdi, recimo, Damir Polančec.

Kako pišu mediji, slučaj Aliyev je bio problematičan za Austriju – zemlja je željela održati dobre odnose s naftom bogatim Kazahstanom, kao i zbog plinovoda Nabucco. No ipak ga Austrija nije izručila. Navodno je to tako zbog ‘intervencije’ dijela Washingtona, koji je u konfliktu s frakcijom vladajućeg aparata koja Nazarbayevu zbog nafte tolerira korupciju, tajne bankovne račune ili ubojstva novinara

Ipak, Austrija odbijanjem izručivanja Sanadera ne bi dobila ništa bitno, osim ako Sanader, za kojeg se zna da je prijateljevao s ljudima iz vrha austrijske vlasti, ne zna neke njihove dobro čuvane tajne. Nešto u vezi s Hypo bankom, možda? No ako naš bivši premijer tamo nešto ne zna, nema razloga zašto ne bi bio izručen.

A kako je vlada Jadranke Kosor još uvijek legalna i legitimna, čak i da postoji sumnja u politički progon, gubi se svaki logični razlog za odbijanje izručenja. Jednostavno rečeno, Austrija nema što dobiti odbijanjem izručenja, a može izgubiti dosta, pa bilo to samo ljetovanje na našem lijepom moru, ako zanemarimo jake gospodarske veze dvije zemlje.

No navedimo na kraju jedan primjer koji je možda i relevantniji za kazahstanski slučaj od ovog Sanaderovog. To je slučaj generala Vladimira Zagorca, koji je u travnju 2007. godine također uhićen u Austriji, gdje je imao dozvolu boravka, radnu dozvolu i gdje je, na kraju krajeva, i živio sa svojom obitelji.




Tad je Zagorčev odvjetnik tvrdio da su optužbe protiv Zagorca politički motivirane, te da s austrijskim pravosuđem potpuno surađuje. On je izručenje Hrvatskoj uspio odgađati punih 19 mjeseci, no to je bilo ponajviše zbog čestih promjena odvjetnika, izvlačenje na zdravstvene tegobe i žalbama, jedna od kojih je upućena i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.