fbpx
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

KRALJ VIJAKA PADA, KOGA ĆE POVUĆI? Pokucao na vrata Milanoviću! Gospodarski mogul stjeran u kut, traži spas kod političkog kapitalca: ‘Mora žrtvovati svoj položaj’

Autor: E.P.

Donedavno su ga nazivali kraljem vijaka, proglašavali spasiteljem hrvatske brodogradnje te čovjekom koji hrani stotine gladnih usta.

Ipak, čini se da se kolo sreće preokrenulo i hrvatskom mogulu s ogromnim poslovnim carstvima iza sebe, lađe su počele tonuti.

Tomislav Debeljak – čelnik Div grupe, vlasnik splitskog Škvera, “crony” kapitalist s desetljetnim iskustvom našao se pred velikim poslovnim problemima i njegove tvrtke su se suočile s blokadama, a radnicima mjesecima prijeti vrlo neizvjesna budućnost.


Novi problemi

Visoki trgovački sud je u ponedjeljak,  zasad neslužbeno, potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Splitu koji je uvažio mišljenje povjerenika predstečajne nagodbe Brodosplita Mate Puljića i obustavio predstečajni postupak Brodosplita.

To zapravo znači da je odbijena žalba Brodosplita tako da Brodosplit umjesto nastavka predstečajnog postupka čeka otvaranje stečaja ukoliko u nekom kraćem roku ne deblokira račun.

Podsjećamo, Mate Puljić je Trgovačkom sudu prijavio nepotrebna plaćanja, kao što je plaćanje odvjetničkog društva za pravno zastupanje i neka avansna plaćanja, čime su prekršene odredbe Stečajnog zakona i prema proceduri, sud je odustao od nagodbe i predložio stečaj.

Crni dani pred Brodosplitom i Debeljakom se nastavljaju, a saznajemo da se ovaj gospodarski kapitalac sada okreće svojim političkim prijateljima i traži slamku spasa.

Mnogi su s njim “šurovali” kroz godine poslovanja, a tko su mu sada preostali saveznici?

Jedini saveznik

Branko Grčić, hrvatski političar i saborski zastupnik, ekonomist, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske, onoj Zorana Milanovića, jedan je od potencijalnih spasitelja posrnulog diva.
Saznajemo od izvora bliskog bivšem ministru da se Debeljak okreće upravo njemu.

“Branko Grčić počeo se ponovo pojavljivati u medijima i saborskim raspravama. Mislite li da je ovo buđenje slučajno? Ovaj profesor ekonomije, čija žena je radila na visokoj poziciji u Agrokoru za vrijeme Ivice Todorića poznat je po prijateljstvu s posrnulim Debeljakom čije carstvo više ne raste za 50% svake godine”, rekao nam je naš izvor dobro upoznat s vezama ovog bivšeg ministra i gospodarskog mogula.

Upućeni izvori bliski spomenutom dvojcu navode da je “Debeljak procijenio kako mu je sada trenutak za odigrati džokera. Grčić nije samo prijatelj, nego i saborski zastupnik, tko zna možda neke nove vladajuće većine, možda pomogne negdje drugdje, nije bez utjecaja. U svakom slučaju on sada mora žrtvovati svoj politički položaj da spasi prijatelja Debeljaka”, rekli su nam izvori.
Saznajemo da se Debeljak obratio i samom predsjedniku Milanoviću, za čije je vlade hrvatska brodogradnja dobivala milijune kuna “poticaja”, no iz Ureda Predsjednika stigla je hladna odbijenica…

Inače, prije otvaranja stečaja trebalo bi se održati još jedno ročište.

Jedina mogućnost da se stečaj može izbjeći jest deblokadom računa Brodosplita za što je potrebno izvršiti uplatu u iznosu od 50 milijuna kuna. Nakon toga bi mogao biti ponovno pokrenut predstečajni postupak, a u idealnijoj opciji, ukoliko bi se osiguralo financiranje, moglo bi se nastaviti čak i normalno poslovanje.

Što će biti s nekadašnjim brodo divom i Debeljakom, vidjet će se uskoro.

Autor:E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.