Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘KRAJNJI JE ČAS!’ Bernardić već na tajnim sastancima formira svoju Vladu: Evo kako bi ona trebala izgledati

Autor: Iva Međugorac

Njegova Vlada imati će manje ministarstava, stav je to predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je oko sebe okupio šaroliku Restart koaliciju.

I doista, Bernardić sve ozbiljnije razmišlja o sastavu svoje buduće Vlade, ali i o premijerskoj fotelji.

Da je situacija uistinu ozbiljna potvrđuje i to da se na tu temu u SDP-u već održavaju sastanci na kojima se iznose prijedlozi, ali i raspravlja o sastavu nove Vlade koja bi prema tim projekcijama trebala imati maksimalno 14 ministarstava.

Uz to, u najvećoj oporbenoj stranci razmatra se mogućnost ukidanja državnih tajnika, koje bi zamijenili pomoćnici, ili pak zamjenici ministara koji ne bi bili dužnosnici. Naime, dolazili bi na mandat s ministrom te s njime i odlazili s funkcije.

Kada govorimo o Ministarstvu državne imovine ono bi se ukinulo te pripojilo Ministarstvu gospodarstva unutar kojega bi djelovalo i ministarstvo turizma te poljoprivrede. Ministarstvo prometa i zaštite okoliša također bi bilo jedan sektor. Ministarstvo EU fondova moglo bi postati jedna zasebna agencija, dok bi Ministarstvu pravosuđa sljubili Ministarstvo uprave, Ministarstvu rada spojilo bi se ono socijalne politike. Ministarstvu branitelja proširili bi djelovanje i na antifašističke borce, resori obrane  i vanjskih poslova ne bi se dirali, dok se još razmatraju i osmišljavaju i  neki novi resori.

”Cilj nam je racionalizirati broj ministarstava, neki sektori bespotrebno su odvojedni, osim toga vrlo nam je važno Ministarstvo zdravstva, ali i obrazovanja, koje bi ipak trebalo nadograditi, smanjivati ćemo broj raznih agencija, državnih ureda i kojekakvih nepotrebnih institucija koje opterećuju proračun, a koje bi također bilo moguće pripajati. Smatramo da je to neminovno, osobito sada nakon pandemije koronavirusa, koja je rezultirala i krizom u gospodarstvu, krajnji je čas za racionalizaciju i uštede. To bi ujedno i trebao biti naš prvi korak kada dođeno na vlast”, samouvjereno konstatira naš sugovonik iz SDP-a.

KLJUČ NJEGOVA USPJEHA? Bernardićeva pobjeda na izborima ovisi o dva koalicijska partnera: Oni će odigrati najvažniju ulogu




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.