Ilustracija Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Krah političara tajkuna: Godinama je bio nedodirljiv

Autor:

Varaždinski Trgovački sud na prijedlog Financijske agencije od 31. kolovoza 2016. godine zbog blokade računa koja je u to doba iznosila 3,89 milijuna kuna u trajanju duljem od 120 dana otvorio je stečajni postupak nad varaždinskim Coningom. Riječ je o subjektu iz sustava koji se nekoć vezao uz aktualnog varaždinskog župana Radimira Čačića.

Prema sudskom rješenju za stečajnog upravitelja imenovana je Lidija Lesar iz Čakovca. Ujedno, pozvani su vjerovnici stečajnog dužnika da u periodu od 60 dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog procesa prijave tražbine stečajnom upravitelju. Ispitno i izvještajno ročište određeno je za 13. rujna, a rješenje o otvaranju stečaja potrebno je dostaviti Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Rijeci, Općinskog suda u Zadru te Općinskog suda u Varaždinu zbog upisa zabilježbe otvaranja stečajnog postupka u zemljišnim knjigama na velikom broju nekretnina stečajnog dužnika u sklopu kojih je i Hotel Coning u Trakošćanu.

Ažurirano stanje pokazalo je da je iznos i trajanje prilično naraslo. U konkretnom slučaju, prema podatcima FINE od 11. svibnja ove godine jasno je kako je na računima i novčanim sredstvima dužnika na dan izdavanja ove potvrde evidentirano 742 dana neprekidne blokade zbog nepodmirenih osnova za plaćanje evidentiranih u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, u ukupnom iznosu od 22,77 milijuna kuna. U prethodnom postupku održano je šest ročišta, a na ročištima od 23. studenog 2016. i 21. veljače 2017. punomoćnik dužnika protivio se prijedlogu za otvaranje stečaja te je tražio odgodu jer postoji realna mogućnost da će dužnik u kratkom roku uspjeti podmiriti svoja dugovanja. Na ročištu koje je održano lani u svibnju, punomoćnik dužnika naveo je da su i dalje u tijeku radnje koje bi trebale dovesti do deblokade računa pa je stoga zatražio odgodu na rok od 45 dana u kojem su trebali biti otklonjeni razlozi za stečaj.

Lani u srpnju punomoćnik je tvrdio kako je riješen veći dio duga i ponovno predložio odgodu, ali nakon toga došlo je do izmjene stečajnog suca jer je spis na temelju naredbe predsjednice suda od 24. siječnja 2018. “presigniran u rad niže potpisanom sucu” te je očito i odgađanje time stopirano. Inače, u vrlo nezgodnom kontekstu Čačićevo poslovanje za naš je portal svojedobno opisivao politički analitičar Slaven Letica.

Podsjetimo, gradnju 147 kilometara autoceste od Bosiljeva do Svetog Roka američkom Bechtelu Hrvatska je platila 990 milijuna dolara. Ugovor je bez natječaja 1999. potpisao Jure Radić, tadašnji ministar obnove. Nakon toga priznao je kako je ugovorena cijena 30 posto veća nego da se išlo na međunarodni natječaj. Ipak, želja je bila da se preko spomenute tvrtke uspostave dobri odnosi sa SAD-om.

Zbog kratkih rokova izgradnje, ali i ubrzane gradnje zemlje 2003. autoceste kompaniji uplaćuju nagradu u iznosu od 20 milijuna dolara. U osnovnom ugovoru rokovi gradnje ugovoreni su načelno, a potom srezani za šest do dvanaest mjeseci. O spornoj nagradi, ali i isplati 48 milijuna kuna talijanskoj tvrtki Coopconstrutiori u jesen 2003. postoje dokumenti koji su u posjedu Slavena Letice, a koji govore kako je u priču upleten – Radimir Čačić. Odluka o 20 milijuna kuna premije Bechtelu potpisao je 3. studenog 2003. kao predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Čačić, a ugovor sa spomenutom tvrtkom potpisao je netom prije izbora. Dokumente o tome Letica je predao državnom odvjetništvu, ali na to nitko nije reagirao. Zajedno s Jurčićem, Goranom Granićem i Linićem prodao je 25 posto plus jedni dionicu INE. Ugovor je potpisao nekoliko dana prije izbora, svjedoči Letica.

Radimir Čačić umiješan je u još jedan slučaj. Ratne ’91. društveno poduzeće Coning koje predstavlja Čačić s Republičkom samoupravnom interesnom zajednicom mirovinskog i invalidskog osiguranja 22. studenog 1990. sklapa ugovor o inženjeringu pri izgradnji Doma umirovljenika u Dubrovniku. Od 13. prosinca 1990. do 24. svibnja 1991. godine, preko sedam avansa, poduzeću Coning isplaćuje cijeli iznos od 192,3 milijuna dinara za izgradnju Doma po načelu ključ u ruke. Radovi su obustavljeni 1991. godine zbog rata. Dom nije nikada izgrađen, a Radimir Čačić je 101 milijun kuna avansa u vidu pozajmica plasirao u privatne tvrtke Zagorje LTD i Zagorje d.d. Sindikat umirovljenika podružnice Dubrovnik podnio je tek 21. siječnja 2002. godine kaznenu prijavu protiv Radimira Čačića zbog kaznenog djela iz članka 292. Kaznenog zakona (zlouporaba ovlasti u gospodarskom kriminalu), za što je propisana kazna zakona u trajanju do 8 godina. Hrvatsko pravosuđe ocijenilo je da je nastupila zastara kaznenog progona.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.