fbpx
Foto: Cropix

KOVAČEVIĆ ODGOVORIO ‘PLENKOVIĆEVIM JURIŠNICIMA’: ‘Ni ‘veliki vođa’ vam neće pomoći! Laži koje iznosite su svakome jasne na prvo čitanje’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je “iz izvora bliskih Janafu” u javnost plasirana informacija da je ova državna kompanija u aferi s poduzetnikom Krešom Petekom oštećena za više od 100 milijuna kuna, oglasio se i bivši direktor Dragan Kovačević uzvrativši udarac aktualnoj upravi. Naime, “izvori iz Janafa” u javnost su pustili informaciju da je do navedenog iznosa štete došao njihov “tim pravnih stručnjaka i savjetnika” analizirajući poslove Janafa i Peteka vrijedne ukupno 400 milijuna unatrag deset godina. “Svi su ti ugovori i građevinski projekti s tvrtkom ivanićgradskog poduzetnika sada prekinuti”, napomenuli su.

Kovačević je aktualnoj upravi koju čine Sjepan Adanić i Vladislav Veselica – koje naziva Plenkovićevim kadrovima – uzvratio istom mjerom.

“Nažalost po njih, laži koje iznose i puštaju u medijski prostor su provjerljive i svakome na prvo čitanje jasne, tu se radi o osveti zasnovanoj na laži. Optužiti trgovačko društvo koje je izvodilo radove za Janaf da je oštetilo Društvo, a to isto Društvo je bilo na natječaju i ima sve potpisane dokumente od tehničkih i komercijalnih službi Janafa da je izvelo radove, da su radovi kvalitetno i na vrijeme izvedeni i po svim normama i stručnim aktima, apsurdno je. Tome još treba naglasiti da Janaf nije korisnik proračunskih sredstava, niti je obveznik javne nabave”, napomenuo je Kovačević koji je poručio Adaniću i Veselici da im prijete nove kaznene prijave zbog iznošenja laži i nanošenja štete tome trgovačkom društvu, ali i štete koju čine Janafu.


“Uvlačenje u priču Dragana Kovačevića njihov je glavni cilj, ali i tu su se upleli u potpunu laž jer Dragan Kovačević nije odgovorna osoba za tu nabavu. Prema Pravilniku o nabavi roba i usluga odgovorna osoba za nabavu je Direktor Komercijale i nabave. Gle čuda, taj isti direktor je bio ‘Plenkovićev intimus’ Vladislav Veselica”, naglasio je.

“Da apsurd u svim tim javnim optužbama od ‘Plenkovićevih jurišnika’ bude do kraja vidljiv i da su otkriveni u svojim nakanama javnog optuživanja i blaćenja kako kvalitetnih kooperanata, koji su doprinijeli razvoju Janafa, od čega takvi Adanići i Veselice danas žive, a da nisu u gotovo tri godine niti jednu investiciju, vidljiv je iz sljedećeg. Pravilnikom o Nabavi roba i usluga navodi se da Ugovor o nabavi parafiraju predlagatelj Ugovora, a to je, u to vrijeme, Vladislav Veselica i još pet do sedam rukovoditelja iz područja tehničkih i pravnih područja. Dalje, u članku se navodi da svaki paraf znači da je Ugovor sastavljen prema pravilima struke i da nije štetan za Janaf. Kao što se vidi nema nigdje ni odgovornosti tadašnje Uprave niti izvođača radova”, pojašnjava Kovačević.

“Ako se tome doda da je za vrijeme Dragana Kovačevića kao Predsjednika Uprave kroz 9 godina povećan prihod 2,5 puta, a dobit 4,5 puta, ostaje samo ljubomora, zavist i laži za koje će morati odgovarati pred institucijama i gdje im zaštita od ‘velikoga vođe’ neće pomoći”, poručio im je Kovačević.

Upravi Janafa poslali smo upit da se očituju o navodima gospodina Kovačevića, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga zaprimimo.

Član Uprave Vladislav Veselica putem odvjetničkog društva zatražio je Zahtjev za objavu ispravka koji u cijelosti prenosimo:

Dana 8. prosinca 2022. godine u članku objavljenom na internetskom portalu Dnevno.hr pod naslovom ”KOVAČEVIĆ ODGOVORIO ‘PLENKOVIĆEVIM JURIŠNICIMA’: ‘Ni ‘veliki vođa’ vam neće pomoći! Laži koje iznosite su svakome jasne na prvo čitanje’”, neimenovanog autora, objavljene su netočne i nepotpune informacije o gospodinu Vladislavu Veselici radi kojih se traži objava ovog ispravka.
Vladislav Veselica nije “izvor blizak Janafu” niti “izvor iz Janafa” kako to u članku netočno tvrdi Dragan Kovačević. Dakle, nije točna tvrdnja Dragana Kovačevića da je Vladislav Veselica u javnost plasirao informacije o društvu JANAF.

Nadalje, netočna je tvrdnja Dragana Kovačevića da je Vladislav Veselica iznio i pustio u medijski prostor laži pa je posljedično netočna tvrdnja da se radi o cit. „osveti zasnovanoj na laži.“

Netočna je tvrdnja Dragana Kovačevića da Vladislav Veselica javno optužuje i blati kooperanate Janafa, a tvrdnja da Vladislavu Veselici prijete kaznene prijave je neutemeljena iz razloga što Vladislav Veselica nije iznio nikakve laži niti je nanio štetu bilo neimenovanom trgovačkom društvu koje spominje Dragan Kovačević bilo društvu JANAF.
Nadalje, nije točna tvrdnja Dragana Kovačevića da je prema Pravilniku o nabavi roba, usluga i ustupanju radova koji je tada bio na snazi odgovorna osoba za nabavu bio Direktor Komercijale i nabave budući da u društvu JANAF ne postoji Direktor komercijale i nabave.

Nadalje, Vladislav Veselica nije bio jedina odgovorna osoba za nabavu sukladno Pravilniku. Naime, ne postoji samo jedna odgovorna osoba za nabavu nego više njih pri čemu svaka osoba odgovara u okviru svog djelokruga rada. S tim u vezi, ovdje je bitno napomenuti da je sve zahtjeve za pokretanjem postupka nabave roba, usluga i radova sukladno Pravilniku morao odobriti tadašnji Predsjednik uprave Dragan Kovačević.

Isto tako, napominje se da je u predmetnom slučaju sektor korisnika društva JANAF odgovarao za izradu prijedloga poslovnog Plana; za pokretanje nabave sukladno usvojenom poslovnom Planu od Uprave; za način nabave i za procijenjenu vrijednost nabave”, stoji u ispravku člana Uprave JANAF-a Vladislav Veselice.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.