Edina Zuko/PIXSELL

KOTROMANOVIĆ: ‘Ma brate, nisu slušali Gotovinu i nismo se okrenuli budućnosti…’

Autor: dnevno.hr

'Mi smo podijeljeno društvo. U tom smislu, neka nam samo dragi Bog pomogne'

Za tadašnjeg ministra obrane Antu Kotromanovića, ali Gotovinina suborca i prijatelja, trenuci oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača bili su stresni, ali ohrabrujući, a u studiju RTL-a Danas prisjetio se tog 16. studenog 2012. kada je sudac Meron objavio oslobađanje Gotovine i Markača.

”18 sati sam tog dana proveo u Zagrebu, a ostatak dana u Haagu. Nisam spavao cijelu noć, to je bilo jedno čudno stanje jer je ulog bio velik za sve nas. Ujutro smo Milanović i ja bili kog njega u uredu, čekali smo tu presudu, gledali smo što se dešava. Nakon druge točke već smo znali da smo apsolutni pobjednici. U to vrijeme je naša vlada nedvosmisleno stali iza Ante Gotovine. Odvjetnički tim i vlada su napravili akcijski plan na koji način srušiti tu optužnicu. Ja sam tada rekao svim ministrima – ako hrvatski generali budu optuženi, mi ćemo povući sve naše ljude iz Afganistana i razmisliti o našem članstvu u NATO-u”, rekao je Kotromanović.

Komentirao je i prvi Gotovinin govor na Trgu bana Jelačića, te zvižduke kada je zahvaljivao institucijama hrvatske države, predsjedniku (Josipoviću), premijeru (Milanoviću) i ostalima te dodao i kako se puno stvari dogodilo od prvostupanjeske presude u travnju pa do oslobađajuće u studenom.

”Naravno da ljudi nisu znali, imali smo iskustva od prije – da politike nisu stale uz nas kada je nekolicina nas vjerovala da je Ante Gotovina nevin. Zašto? Jer smo bili zapovjednici i znali smo da se ništa nije dogodilo kroz sustav zapovjedanja i da je optužnica onako kako je bila postavljena, bila neubojiva”

Govorio je i o glavnoj ulozi koju je tadaa odigrala je hrvatska Protuobavještajna agencija pri uhićenju 2005. u Španjolskoj i s kojom su imali problema.

”Svi smo imali problema, jer tadašnja vlast nije razumijela kontekst svih tih događanja. Oni su vagali između blage potpore i onoga što će reći haaško tužiteljstvo. Sad se lakše diše, ja sam bio ponosan što sam imao u vrijeme mandata dva događaja – naš mimohod i oslobađajuća presuda generala. Skoro smo potrgali ruku Gotovini, bilo je fenomenalno. Puno je lakše bilo raditi operaciju Oluja jer smo znali gdje je neprijatelj, ali ovdje nismo znali tko su prijatelji, a tko neprijatelji”, rekao je Kotromanović za RTL.

Upitan je i kako komentira Gotovinine riječi”Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti” i jesmo li ga poslušali.

”Ma brate nismo. Nažalost nisu ga slušali i ja mislim da smo se samo vratili nazad u prošlost. Mi smo podijeljeno društvo. U tom smislu, neka nam samo dragi Bog pomogne”, izjavio je Kotromanović za RTL.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.