fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

KOSORIČIN KADAR: Most previdio mrlju u karijeri čovjeka kojemu su predali državnu imovinu?

Autor: I. Delić

Postoji li itko u hrvatskoj politici uz koga se ne vežu afere, pitanje je koje se samo po sebi nameće.

Nakon aferama obilježenoga Mladena Pejnovića na čelo Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom postavljen je Tomislav Boban, odluka je to Vlade kojom rukovodi premijer Tihomir Orešković. Boban se ovim imenovanjem vraća na staro radno mjesto, jer prije pet godina vlada Jadranke Kosor imenovala ga je na poziciju prvog čovjeka iste institucije koja se tada zvala Agencija za upravljanje državnom imovinom. Pejnovićev nasljednik dolazi iz Slatine, završio je Pravni fakultet u Osijeku, a dodatne tečajeve korporativnog upravljanja polagao je na zagrebačkom Ekonomskom i Medicinskom fakultetu. Godinama je upravljao Domom zdravlja virotivičke županije, a politika je i u njegovu biografiju splela prste te je tako u svojem kraju obnašao brojne političke dužnosti. Na poziciju prije pet godina dolazi iz Triglav osiguranja gdje je bio pomoćnik direktora prodaje, a radio je i kao koordinator pravnih poslova osječke Gradske banke u stečaju. Ujedno, bio je direktor nekoliko trgovačkih društava – Paralela iz Osijeka i Ban iz Slatine, a od tamo ga ne prati pretjerano ugodan glas.

Također, sjedio je u nekoliko nadzornih odbora. Kosor ga je imenovala šefom AUDIO-a, svega nekoliko mjeseci nakon što je agencija nastala iz Hrvatskog fonda za privatizaciju te se i tada potiho govorkalo o uhljebništvu, ali ta priča nikada nije do kraja oživjela. Postavljen je na funkciju nakon što je tadašnja ravnateljica Iva Galić podnijela ostavku. U svojem životopisu navodi kako je autor programa restrukturiranja slatinskih kompanija Biotice i Podravite, Ratarstva iz Bjelovara te je odradio projekt spajanja domova zdravlja Virovitičko-podravske županije u jedinstveni dom zdravlja. Spominjao se, međutim, čovjek koji preuzima državne milijune i na lokalnim medijima. Priča pak datira iz vremena dok je stolovao pozicijom na koju ga je postavila Kosor. Naime, bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo svojedobno je pred virovitičkim Općinskim sudom podiglo optužnicu protiv Tomislava Vukelića zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnicom mu se na teret stavljalo da je od studenog 2008. do veljače 2009. godine kao direktor jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Slatini (društvo je u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske) te ujedno kao predsjednik Nadzornog odbora drugog trgovačkog društva iz Slatine (ovo društvo je u vlasništvu fizičkih osoba), znajući da to društvo nema dovoljno vlastitih sredstava osiguranja za povrat zajmova u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna traženih od jedne osiguravajuće kuće. U namjeri da trgovačkom društvu u kojem je bio predsjednik Nadzornog odbora omogući dobivanje zajmova suprotno odredbama Društvenog ugovora trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, a bez suglasnosti Nadzornog odbora toga društva izdao u prosincu 2008. godine pet bjanko zadužnica, svaku do iznosa od milijun kuna koje su predane osiguravajućem društvu kao sredstvo osiguranja povrata zajma.

Ujedno, u veljači 2009. godine izdao je dvadeset bjanko zadužnica, svaku do iznosa od milijun kuna te su po predaji zadužnica zajmoprimcu zajmovi realizirani. Koncem 2008. godine u Croatia osiguranju pojavili su se, prema pisanju medija, saborski zastupnik Josip Đakić i Boban, tada ravnatelj vladine agencije Audio sa zahtjevom da osiguravatelj odobri tvrtci Gaj 30 milijuna kuna kredita. Uprava konstatira da Gaj ne ispunjava uvjete za kredit, a tada se u aranžman uključuje Agroduha, u većinskom vlasništvu države, kao potpora tom projektu kako bi sačuvali radna mjesta braniteljima, za što je bila zainteresirana i Jadranka Kosor. Uprava Croatije odobrila im je 25 milijuna kuna uz uvjet da se uz hipoteke potpiše desetogodišnji ugovor o osiguranju Gaja i Agroduhana s Croatijom. Osim toga, Croatia je zatražila zadužnice od Agroduhana, što je jako naljutilo Đakića pa je na sastanku došlo do incidenta i umalo fizičkog obračuna. Kako je pisao Jutarnji list, sudionici sastanka rekli su da je unatoč tome Kosor kao potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja zvala Upravu i inzistirala na kreditu pa je održan novi sastanak na kojem je Agroduhan ipak pristao dati zadužnice kao zalog da će kredit Gaja biti vraćen.


No, na inicijativu tadašnje premijerke Jadranke Kosor u travnju 2011. godine, s Upravom Croatia osiguranja održan je novi sastanak. Đakić je tada zatražio povrat zadužnica i novi kredit. Nova Uprava je na to pristala. Novim kreditom je zatvoren stari, vraćene su zadužnice Agroduhanu i više se nisu tražile kao jamstvo da će kredit biti vraćen. Time je virovitička tvrtka spašena od prisilne naplate. Kako je Most koji se predstavljao kao častan i bez mrlja previdio ovu mrlju te koliko je uopće stručan kadar bivše premijerke, još valja vidjeti. No, u svakom slučaju, s obzirom na ranije spominjane kandidate Ivana Domagoja Miloševića i Ivana Šukera te u usporedbi s prethodnikom Pejnovićem, lošiji vjerojatno ne može biti.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.