Kosor se treba suočiti s odgovornosti, možda na kraju i odustane od kandidature

Autor: M.S.

Rošina će u stranku vratiti Visoki časni sud, a njegovom predsjedniku, Florijanu Borasu, to će biti već drugo odupiranje diktatu predsjednice stranke. Ptethodno nije htio ni raspravljati o upitnom članstvu Tomislava Karamarka, govoreći kako je on svoju iskaznicu primio baš od Kosor.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da ne može komentirati odluku Visokog časnog suda HDZ-a koje je odlučilo vratiti u stranku Jerka Rošina, dok ne vidi obrazloženje, ali je ustvrdila da ona nije naredila njegovo izbacivanje iz stranke.

Komentirajući izjavu Rošina koji je medijima izjavio da nema dokaze, ali da je uvjeren kako je Kosor naredila njegovo izbacivanje zbog prijateljstva s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Kosor je kazala kako Rošin laže.

– Mogu reći da Rošin laže jer nisam naredila njegovo izbacivanje. Visoki časni sud je donio odluku. Pročitat ću je pa ću je moći komentirati, ali nikome neću dopustiti da lažima neprekidno svaki dan bombardira mene, odnosno predsjednicu HDZ-a – rekla je Kosor pozvavši sve članove i članice HDZ-a da ne nasjedaju lažima i da očuvaju dostojanstvo HDZ-a.

Presuda Visokog časnog suda došla je, kako piše Nacional, kao drugi udarac koji je čelnik tog tijela, Florijan Boras, zadao predsjednici stranke. Prethodno je odbio na dnevni red staviti odlučivanje o upitnom članstvu Tomislava Karamarka kojeg je sama Kosor prije izbora dovela u HDZ.

Krpina se vraća, želi drugačije vođenje HDZ-a

– Visoki časni sud ne može razmatrati odluke viših stranačkih tijela, a kao vjerodostojan dokaz uzeta je činjenica da je Tomislav Karamarko dobio člansku iskaznicu upravo iz ruku Jadranke Kosor pred kamerama svih televizijskih kuća u Hrvatskoj – objasnio je Boras.

Upitana treba li snositi odgovornost član Izvršnog odbora ogranka HDZ-a Remete Vid Težak koji je priznao da je on pozvao Ivića Pašalića na skupštinu tog ogranka, Kosor je rekla da će prema načelu supsidijarnosti o tome odlučivati područni odbor, a u konačnici Gradski odbor HDZ-a.




No tu problemi za Kosor ne završavaju, jer u središnjicu će u svibnju, kako bi glasovao za novog predsjednika HDZ-a, doći i Drago Krpina, nekadašnji glavni tajnik stranke i dalmatinski pouzdanik Franje Tuđmana. On svojevremeno nije htio odabrati ni Sanadera ni Pašalića te je ta neodlučnost rezultirala umirovljenjem od stranačkih dužnosti. Na izborni sabor HDZ-a doveo ga je HDZ Biograda na Moru.

– Prije svega bih zahvalio članovima biogradskog HDZ-a na iskazanom mi povjerenju. Jedan sam od osnivača stranke, a i nikada je nisam napustio iako sam 2007., razočaran stanjem u stranci, na parlamentarne izbore izašao sa svojom neovisnom listom – rekao je Krpina za Večernji list.

Isto tako, zna i što želi od novog vodstva: Da ne vodi stranku onako kako je vođena u posljednjih desetak godina, kada je članstvo HDZ-a bilo talac Ive Sanadera i onih ljudi koji su slijepo podržavali sve što je on radio. Još uvijek nema svog kandidata za predsjednika HDZ-a, a nije siguran ni da se netko drugi neće uključiti u utrku. Na kraju priznaje i da neke od kandidata ni ne poznaje te kako mu nije stalo do visokog položaja nakon četiri odrađena saborska mandata.




– Mislim da se Jadranka Kosor treba suočiti sa svojim dijelom odgovornosti u onome što je bilo loše u vođenju stranke. Mislim da će ona u tom smislu sama procijeniti svoj položaj. Kao što nisam siguran hoće li svi koji su istaknuli kandidaturu na kraju i ostati kod svoje kandidature, tako ne bih isključio ni da Jadranka Kosor na kraju odustane od kandidature za predsjednicu stranke – rekao je Krpina.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.