Kosor se dogovorila s Pahorom, pa će i s Janšom

Autor: hina

Premijerka ističe kako očekuje da će referendumska odluka "riješiti mnoge tenzije i mnoge frustracije", podsjetivši da je arbitražni sporazum hrvatske pregovore s EU odvojio od rješavanja graničnog pitanja.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je u ponedjeljak podršku slovenskih birača arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, ocijenivši da će jučerašnja referendumska odluka otvoriti novu stranicu u odnosima sa susjednom državom, kao i u hrvatskim pristupnim pregovorima.

– Ovo je nova stranica, ne samo u odnosima Hrvatske i Slovenije, nego i važna poruka ohrabrenja za sve naše susjede na jugoistoku Europe – rekla je Kosor na konferenciji za novinare u Vladi.

Dodala je kako očekuje da će referendumska odluka “riješiti mnoge tenzije i mnoge frustracije”, podsjetivši da je arbitražni sporazum hrvatske pregovore s EU odvojio od rješavanja graničnog pitanja, budući da svi rokovi iz sporazuma počinju teći od potpisivanja pristupnog ugovora.

Kosor je izvijestila i da je danas i jučer razgovarala sa slovenskim kolegom Pahorom, koji ju je, kaže, uvjeravao kako više nema zapreka za otvaranje pregovaračkog poglavlja 31.

Pravi trenutak za rješavanje i ostalih pitanja

Ocijenila je da će referendumska odluka značiti novu dinamiku u pristupnim pregovorima te ponovila kako očekuje da će Hrvatska do ljeta otvoriti i preostala dva pregovaračka poglavlja.

Premijerka smatra i da će pozitivan ishod referenduma značiti “pravi trenutak za otvaranje i drugih preostalih pitanja između dviju država”.




Na pitanje boji li se da bi slovenski parlament mogao uskratiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Kosor je kazala kako trenutačno razmišlja “samo o ovom trenutku”.

– Ovo je ohrabrujuća odluka i važno je da nastavljamo pregovore, da više nema zapreka i blokada. Što će se dogoditi kad bude ratifikacija pristupnog ugovora, to ćemo vidjeti – kazala je premijerka, ističući da će iduće dane iskoristiti za razgovore sa šefom slovenske oporbe Janezom Janšom.




Kazala da će Klub Europske pučke stranke, kojoj pripada i Janšina stranka, danas donijeti snažnu izjavu kojom će pozdraviti ishod referenduma u Sloveniji, a ponovila je da je dobro da se s premijerom Pahorom uspjela dogovoriti, “iako pripadaju različitim političkim obiteljima”.

Kosor je podsjetila da je arbitražni sporazum dogovorila sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u pregovorima koji su započeli prije punih godinu dana.

– Slovenski premijer i ja pokušali smo graditi mostove povjerenja i međusobnog uvažavanja između nas dvoje te između Hrvatske Slovenije, kako bismo riješili pitanje koje je neriješeno bilo na stolu 18 godina – podsjetila je Kosor, ističući da se Hrvatska u cijelom tom procesu “ponašala europski”.

‘Okrenuti budućnosti bez vraćanja u prošlost’

Podsjetila je da je Hrvatska, od početka razgovora dvoje premijera do danas “otvorila i zatvorila više poglavlja nego u 4,5 godine prije toga”.

Kosor je izvijestila i da joj je Pahor potvrdio i da će nazočiti na Croatia Summitu u Dubrovniku početkom srpnja, gdje će, kaže Kosor, biti i mnogi drugi premijeri.

Komentirala je i činjenicu da je ishod referenduma pozdravio i predsjednik Ivo Josipović, koji je u Saboru glasovao protiv arbitražnog sporazuma.

– Dobro je da je predsjednik pozdravio odluku, iako je bio među malobrojnim saborskim zastupnicima koji su glasali protiv sporazuma. No, to je vrijeme iza nas, bitno je da je sada, kad sukreiramo vanjsku politiku, podupro sporazum i odluke moje i premijera Pahora. To pokazuje da smo okrenuti budućnosti i da se više nećemo vraćati u prošlost – rekla je premijerka.

Na pitanje što će se dogoditi s jednostranom hrvatskom izjavom uz sporazum, podsjetila je da je jednostrana izjava bila priložena uz sporazum te da je njezin sadržaj poznat svim zainteresiranima.

– Ništa se u tom smislu nije promijenilo – dodala je.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.