Kosor: Pred nama je osobito važan dan za mene

Autor: hina

Pred nama je povijesni dan za Hrvatsku, osobito važan za mene osobno jer je Ugovor o pristupanju najvažniji dokument koji ću potpisati u svom političkom životu. Ponosna sam što smo taj posao dovršili i na ono što je napravila moja vlada u dvije i pol godine. Napravili smo veliki posao, u vrlo teškim uvjetima. Možemo se sutra radovati, izjavila je Kosor

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu da će u petak, potpisom na Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, potpisati najvažniji dokument u svom političkom životu.

– Pred nama je povijesni dan za Hrvatsku, osobito važan za mene osobno jer je Ugovor o pristupanju najvažniji dokument koji ću potpisati u svom političkom životu. Ponosna sam što smo taj posao dovršili i na ono što je napravila moja vlada u dvije i pol godine. Napravili smo veliki posao, u vrlo teškim uvjetima. Možemo se sutra radovati, izjavila je Kosor po dolasku u Bruxelles iz Marseillea, gdje je sudjelovala na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Vladin zrakoplov kojim se hrvatsko izaslanstvo trebalo dovesti iz Marseillea se pokvario pa su u Bruxelles stigli u redovitom letom.

– Ništa mi ne može pokvariti sutrašnji dan, brzo smo riješili taj problem, rekla je Kosor.

Na pitanje što preporučuje novoj vladi, Kosor je rekla da ‘bi im bilo lakše da su zdušno podržavali sve što smo radili oko poglavlja 23 i arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, sada bi im bilo jednostavnije’.

Izrazila je zadovoljstvo što će pristupni ugovor potpisati slovenski premijer u odlasku Borut Pahor s kojim je potpisala sporazum o prepuštanju teritorijalnog spora sa Slovenijom međunarodnoj arbitraži.

– Pahor i ja smo napravili veliki posao u kojem nam je malo tko pomagao, rekla je.




Hrvatska će u petak u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čija će punopravna članica postati 1. srpnja 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije.

Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske u petak ujutro u Bruxellesu na pristupni ugovor će staviti predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Za svečanost potpisivanja predviđeno je sat vremena, od 9.30 do 10.30, a nakon toga 10 minuta za zajedničko fotografiranje.

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzya Buzeka te Josipovića i Kosor.




Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Hrvatsku će na početku summita EU-a najprije predstavljati predsjednik Ivo Josipović, koji će nakon toga prepustiti mjesto premijerki Jadranki Kosor.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.