fbpx

Kosor: Posebno podupirem rasvjetljavanje ‘slučajeva HAC i HEP’

Autor: hina

Sve što ministar Kalmeta govori i što zna sasvim sigurno da on, pretpostavljam, govori tamo gdje treba, kazala je premijerka.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je na obilježavanju 21. obljetnice splitskog HDZ-a, odgovarajući na upite novinara, najavila kako će osobno, bude li potrebe, sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem razmotriti slučaj nedavnog uhićenja hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde u BiH, a na temelju tjeralice iz Srbije gdje ga se tereti za ratne zločine.

“Ako bude potrebno nazvat ću predjednika Tadića da porazgovaramo o tome”, rekla je premijerka Kosor. Objasnila je kako se u u vezi s ovim slučajem već nekoliko puta čula s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem koji će sutra ili prekosutra dati izjavu. Rekla je kako će Bošnjaković u ponedjeljak radi rasvjetljavanja ovog slučaja kontaktirati srbijansku ministricu pravosuđa.

‘Ne bi bilo dobro da bilo što prejudiciram’


“Učinit ćemo sve da dobijemo punu istinu i vidimo što se može učiniti jer ne bi bilo dobro da se stvori dojam o bilo kakvom progonu hrvatskih branitelja”, kazala je premijerka.

Na upit postoji li popis osoba koje Srbija tereti za ratne zločine u Hrvatskoj, premijerka Kosor je kazala da je, koliko je njoj poznato, svojedobno bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović razgovarao sa srbijanskom kolegicom “o određenim popisima i u jednoj i u drugoj državi”.

“Za sada nemam više podataka i ne bi bilo dobro da bilo što prejudiciram”, dodala je.

Mučki čvor treba konačno rapetljati

Kosor je potvrdila da će se potpredsjednik Vlade Petar Čobanković sastati s izvršnim direktorom luksemburške Orco grupe, većinskog vlasnika “Sunčanog Hvara”, Jean-Francois Ottom nakon što je on zaprijetio tužbom pred međunarodnim sudom ako se u iduća tri mjeseca ne razriješi slučaj Sunčanog Hvara.

“Što se tiče bilo kakvih prijetnji bilo koga bilo kakvom tužbom, Vlada se toga ne boji”, istaknula je Kosor. Po njezinim riječima “svatko se u Hrvatskoj mora držati hrvatskih zakona i Ustava, a dužnost je Vlade učiniti sve u zaštiti zaposlenika i očuvanju svakog radnog mjesta”.
“Cijeli taj mučki čvor treba konačno raspetljati i razriješiti”, naglasila je Kosor. Na upit hoće li događanja u vezi sa Sunčanim Hvarom negativno utjecati na ulazak Hrvatske u EU, Kosr je rekla: “Apsolutno ne”. Dodala je kako je iznimno važno da “pokažemo Europskoj komisiji da u svakom trenutku i u svakom slučaju Hrvatska funcionira kao pravna država”.

Predsjedništvo HDZ-a nije raspravljalo o BMW-u

Na upit je li nakon nedavne rekonstrukcije Vlade pozicija ministra Božidara Kalmete stabilna s obzirom da ga se spominje u brojnim aferama te u troškovniku izgradnje autoceste od Dugopolja do Šestanovca, Kosor je rekla kako i Vlada i HDZ podupiru sve državne institucije u obavljanju svojih poslova, osobito “u slučaju HAC-a i HEP-a”.
S obzirom da traje istraga, i da nemam dovoljno podataka jer je Državno odvjetništvo neovisna institucija, ono što činim je potpora tomu u cjelini, dodala je. “Sve što ministar Kalmeta govori i što zna sasvim sigurno da on, pretpostavljam, govori tamo gdje treba”, kazala je premijerka.

Na upit je li Predsjedništvo HDZ raspravljalo o kupnji skupocjenog BMW-a Ivi Sanaderu, premijerka Kosor je kratko odgovorila: “Ne.”

Prema navodima nekih medija Državna revizija posjeduje “pismenu odluku predsjedništva HDZ-a” o kupnji novog BMW-a koji je Sanaderu stigao 2008. godine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.