fbpx

Kosor i Jandroković najveći ‘puzavci’, Tuđman i Bebić simboli gordosti

Autor: Damir Kramarić

Govoreći o 'dragoj prijateljici Merkel', 'dragoj prijateljici Radičovoj', premijerka pokazuje kompleks manje vrijednosti, dok se Jandroković pred stranim diplomatima topi kao sladoled, primjećuju politički analitičari.

Skandalozno dugi niz ponižavajućih političkih gesti i popuštanja od strane hrvatskih političkih vođa u svakoj mogućoj prilici, natjeralo je pojedine političke analitičare na zaključak da su, dvadeset godina nakon osamostaljenja, hrvatska politička samosvijest i samopoštovanje dotaknuli samo dno.

Premda je javnost i dosad mogla vidjeti da većina hrvatskih dužnosnika u susretima sa stranim kolegama uglavnom kima glavom, aktualna ‘elita’ taj je bljutavi dojam u zadnje vrijeme dodatno pokvarila, jer se sada doslovce povijaju pred svakom kritikom, čak i u slučajevima kada dolazi iz usta trećerazrednih europskih činovnika.

Američkom veleposlaniku godinama odavali državne tajne


Dokaza za tu tvrdnju ima i previše: od skandaloznih informacija koje su nedavno procurile na Wikileaks, a koje su potvrdile da su nositelji najviših hrvatskih državnih funkcija godinama američkom veleposlaniku odavali sve državne tajne, preko poslušnog odlaska hrvatske premijerke u Prištinu na prvi mig Angele Merkel, sramotne neodlučnosti hrvatske diplomacije oko priznanja Palestine, pa sve do Josipovićevog neumjesnog savijanja kičme nakon prvih kritika njegove izjave o Haagu…

Tko na domaćoj političkoj sceni prednjači u toj odurnoj servilnosti, a tko je bar donekle sačuvao svoj stav i ponos, analizirali smo uz pomoć troje uglednih hrvatskih javnih djelatnika.

Kasapović: Kosor se ispružila koliko je duga i široka

I nakon razgovora s dr. Mirjanom Kasapović, mr. Karlom Blagusom, te dr. Mirjanom Krizmanić, složili smo top listu ‘najvećih hrvatskih puzavaca’ na čijem su čelu uvjerljivo premijerka Kosor i ministar Gordan Jandroković, dok su se nešto niže smjestili aktualni predsjednik Ivo Josipović, te bivši premijer Ivo Sanader…

– I prijašnji državni dužnosnici su uglavnom puzali pred svojim stranim kolegama, no u tome je uvjerljivo najdalje otišla aktualna premijerka koja se zadnjih mjeseci ispružila koliko je duga i široka. Ona toliko oponaša Ivu Sanadera da je to postalo iritantno. Ponavljaći njegove fraze o dragoj prijateljici Merkel, dragoj prijateljici Radičovoj, dragom prijatelju Tusku, ostavlja dojam osobe koja ima kompleks manje vrijednosti i koja se uz pomoć laskanja želi približiti nekome tko je ugledniji i jači od nje. Budući da nema stvarni legitimitet, legitimira se izmišljenim dragim prijateljima. Kod Obame se, primjerice, ponašala kao kakva šiparica. Sve to izgleda dosta jadno i zbog njenog tako servilnog stava i ja se, kao građanin,osjećam vrlo loše – ističe dr. Mirjana Kasapović, hrvatska politologinja koja je nedavno u jednim dnevnim novinama prva otvoreno postavila provokativno pitanje: ‘Zbog čega pužu gotovo svi hrvatski političari?’

Tuđmana su morali pitati za mišljenje
– I Sanader je znao spuštati glavu pred stranim kolegama, no on je, za razliku od Jadranke Kosor, imao nekog stila. Franjo Tuđman je, pak, za aktualnu premijerku oličenje državnika koji zna što hoće i koji ne puže ni pred kime. Što god mi o njemu danas mislili, dr. Tuđmanu se ne može osporiti da je bio povijesna ličnost i legitiman političar kojeg se moralo pitati za mišljenje o svim bitnim pitanjima. Za razliku od njega, Jadranka Kosor nema ni legitimitet, ni ideju, ni viziju, pa ju nitko ništa ni ne pita. Čini se, dapače, kao da ju je voda nanijela u politiku. Usporedite li, primjerice hrvatsku i slovačku premijerku, odnosno hrvatsku i slovačku vanjsku politiku, vidjet ćete da jedna mala Slovačka, koja je do jučer bila puno nerazvijenija od Hrvatske, danas ima primjetnu ulogu na europskoj političkoj sceni. Slovačka si tako može dopustiti luksuz da za razliku od većine europskih zemalja ne prizna Kosovo. Oni su tako pokazali svoj stav, pa ih se zato u međunarodnoj zajednici i cijeni. Možete li zamisliti da Hrvatska tako postupi, ili da samostalno, poput Srbije, odluči priznati Palestinu? Vjerojatno ne možete, jer klanjanje drugorazrednim i trećerazrednim europskim političarima, koji nam svakodnevno drže lekcije o tome kako bi trebali biti sretni što ćemo ući u EU, ne izaziva poštovanja kod ikoga – napominje profesorica Kasapović, te dodaje da ni hrvatski šef diplomacije, Gordan Jandroković, ne izaziva ništa veći respekt od svoje šefice.

Mesić je njegovao osebujan ‘jaranski’ stil

– Izgleda mi kao tipični karijerist, koji je spreman baš sve učiniti da bi napredovao. Uvjerena sam da su i on i premijerka Kosor tipični ‘biciklisti, odnosno osobe koje su u pravilu snishodljive prema onima koji su hijerarhijski iznad njih, a koji gaze sve one ispod sebe.
Bivši predsjednik Mesića je, pak, u ophođenju sa stranim državnicima i diplomatima najčešće koristio svoj ‘jaranski’ ili ‘birtijski ‘ stil s kojim je uspjeha imao samo u odnosima s diktatorima iz Kazahstana, Libije, Azerbejdžana i sličnih zemalja koje je najčešće posjećivao – zaključila je britka politologinja.

Blagus: Josipović se uvijek sa svime slaže

S profesoricom Kasapović uglavnom se složio i njezin kolega komunikolog mr. Karlo Blagus sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. On je, međutim, primijetio da je cijeli hrvatski narod poznat po podaničkom mentalitetu u koji se, kako reče, odlično uklapaju i hrvatska premijerka, ali i hrvatski predsjednik, za kojega Blagus tvrdi da je ‘mekan i razvodnjen’.

– Imam dojam da nema stav baš o ničemu, pa ne znam na osnovu čega je toliko popularan. Slušajući njegove izjave primijetio sam da se uvijek sa svime slaže, a pogotovo sa srbijanskim predsjednikom Tadićem. Za razliku od njega, dr. Franjo Tuđman mnogima nije bio simpatičan, ali je bio svoj. Gordan Jandroković je, pak, doista veliki puzavac koji se pred stranim državnicima i diplomatima topi kao sladoled. Slabom rejtingu hrvatskih političara u javnosti najviše je ipak doprinio dr. Ivo Sanader koji je prvo opljačkao, a kasnije i ostavio vlastiti narod. Nije ni čudo da je samopoštovanje kod Hrvata nakon toga na vrlo niskom nivou – podvlači Blagus.

Psihologinja Mirjana Krizmanić primjećuje pak da bi Hrvati prije svih trebali podržati i priznati Palestinu, jer su i sami prešli težak i mukotrpan put do državne samostalnosti.

Krizmanić: Sviđa mi se što Luka Bebić ne odustaje od svog stava

– Tužno je i jadno gledati kako se naši političari ništa ne usude zaključiti sami. To se najbolje može vidjeti baš na primjeru Palestine koju se naši dužnosnici ne usude priznati, iako bi mi najbolje trebali znati kako im je. Koliko smo ponizni, pokazale su i informacije s Wikileaksa, uz pomoć kojih smo otkrili da su naši dužnosnici redovito trčali na noge američkom veleposlaniku. Da su mu bar povjerljive informacije odavali onako usput, pri berbi grožđa u nekom vinogradu, lakše bi to podnijela od činjenice da su mu ponizno odlazili na noge. Jednako oduran je i nedavni pokušaj podilaženja njemačkoj kancelarki Merkel kojoj su htjeli dodijeliti počasni doktorat, iako žena već ima titulu doktora i počasna titula joj baš ništa ne znači. Strašno je gledati i nesnalaženje naših državnih dužnosnika u situaciji kad nam iz Srbije, dvadeset godina nakon rata, stižu brojne optužnice na koje Hrvatska još nema pravi odgovor. No, dodala bih da se osim poniznošću, naši političari ističu i velikim neradom i nesposobnošću, što je pogotovo došlo do izražaja u nesnalaženju nakon najava da će Srbija optužiti mnoge hrvatske branitelje i dužnosnike. Sve su to znali, no ništa nisu učinili, pa sada u čudu gledaju što nam se to događa – primjećuje Mirjana Krizmanić, koja je također na prva dva mjesta najservilnijih hrvatskih političara smjestila premijerku Kosor i šefa diplomacije Gordana Jandrokovića.

– Postoje srećom i političari koji imaju svoj stav i koji ne savijaju kičmu pod prvim pritiskom. Jedan od njih je i Luka Bebić koji je rekao da će mu Sanader ostati prijatelj i ako bude osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Ne ulazim ovdje u njegove političke stavove s kojima se mogu i ne složiti. No, sviđa mi se što ima stav kojega se ne stidi. Imam dojam da je i Vesna Pusić također osoba sa stavom – zaključuje svoju analizu popularna psihologinja.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.