Kosor: Dok je ove vlade, nema dužničkog ropstva

Autor: hina

Premijerka je odbacila sve tvrdnje o dužničkom ropstvu, ističući da je udio države u vanjskom dugu od 2003. do danas smanjen s 30 na 11,8 posto.

Hrvatska nije i neće biti oslikana tako crnim tonovima kako vi priželjkujete, barem ne dok je ove vlade, poručila je premijerka Jadranka Kosor SDP-ovu zastupniku Gordanu Marasu, koji je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva ustvrdio da je Hrvatska na rubu dužničkog ropstva.

Maras je podsjetio da je premijerka nedavno 2010. nazvala godinom istine te upitao znači li to da je prošla godina bila godina laži i obmana, budući da je vlada tvrdila da krize nema.


– S obzirom na uvođenje harača, hoćete li ovu godinu nazvati godinom otimačine, ili ćete ju, s obzirom da ste najavili ukidanje dijela harača nazvati godinom pogrešnih poteza – pitao je Maras, predlažući premijerki da posljednjih šest godina nazove izgubljenim ili potrošenim godinama, s obzirom da je u Hrvatskoj trenutno 320 tisuća nezaposlenih, kao i 2004., a da je vanjski dug dosegao 44 milijarde eura.

Njegov istup premijerka je ocijenila pokušajem ponižavanja predsjednice vlade i vlade u cjelini, a “osobitom čašću” smatra činjenicu da su upravo njoj upućena sva pitanja koja je SDP najavio za današnje aktualno prijepodne. – Predlažem vam da mi idući put uputite svih 14 pitanja – kazala je.

Kosorica ima odgovor na sve

Marasu je uzvratila kako bi se, po uzoru na njegova pitanja, moglo postaviti protupitanje kako nazvati četiri godine SDP-ove vlasti, tijekom kojih su smanjene plaće u javnim službama, braniteljska prava i rodiljne naknade.

Odbacila je tvrdnje o dužničkom ropstvu, ističući da je udio države u vanjskom dugu od 2003. do danas smanjen s 30 na 11,8 posto.

– Ovo je iznimno teška godina, s kojom se vlada uhvatila u koštac – kazala je premijerka, ponovivši da je izlaz iz gospodarske krize vladin prioritet.

SDP-ovcima je ponudila da će osobno, ako to žele, doći u njihov klub ili u stranačku središnjicu i upoznati ih s vladinim mjerama.
2010. nazvala je godinom žestoke i odlučne borbe protiv krize i korupcije, kao i godinom završetka pristupnih pregovora s EU.

Ako nemaju za jest, nek srču juhu

– Početkom 2011. očekujem potpisivanje pristupnog ugovora, kojega ću potpisati nalivperom koje sam dobila od Svetog Oca. Dakle, umjesto ‘živjela juha’, reći ću, živjela Hrvatska – dodala je.

Kosor je odbacila i tumačenje Mirele Holy (SDP) da je neodgovornim obećanjima seljacima “kupila vrijeme, iako svjesna da ih vara”.

Holy je ustvrdila da je Kosor jednako neodgovorno postupila i lani, kao potpredsjednica vlade, obećavajući seljacima ono za što je znala da ne može ispuniti.
– Kako biste reagirali kad biste saznali da je visokorangirani političar obećao nešto samo da smanji nezadovoljstvo i kupi vrijeme, iako je bio svjestan da neće i ne može ispuniti obećanje – upitala je Holy.

Kosor je odgovorila da bi to ovisilo o tome jesu li se u međuvremenu promijenile okolnosti, i je li nastupila globalna kriza, koja je zakucala i na vrata Hrvatske.

– Budući da se vaše pitanje odnosi na poljoprivrednike, razgovarali smo u određenim okolnostima, svi dogovori vezani za mljekare su ispunjeni, a uspješno smo završili i razgovore s poljoprivrednicima, kazala je Kosor, ističući kako dogovor sa seljacima neće povećati proračunski deficit.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.