Kosor cvjeta dok The Economist Hrvatskoj predviđa dobru 2011. godinu

Autor: M.S./Hina

Za našu domovinu će najvažniji biti proces pregovora i priključenja Europskoj uniji, ponavlja Economist, te upozorava da će taj proces uvelike ovisiti o rješavanju još uvijek postojećih graničnih problema sa Slovenijom.

The Economist, jedan od najuglednijih ekonomskih tjednika u svijetu, je u svom broju naslovljenom ‘Svijet u 2011’, iznio poprilično optimistične prognoze koje se tiču Hrvatske. Prognoza itiče da bi BDP RH, napokon tijekom 2011. godine mogao početi rasti. Štoviše, rast bi mogao iznositi i do dva posto.

Ja sam i dalje optimistična i često sam govorila o gospodarskom rastu kojeg smo mi skromno predvidjeli za ovu godinu od 1,5 posto
Jadranka Kosor

Kako piše Economist, trebale bi rasti i plaće, dok bi stopa nezaposlenosti trebala padati. U zemlju bi trebale ući 2,7 milijarde dolara, dok bi odljev stranog kapitala iznosio oko 800 milijuna. Prošle su godine, usporedbe radi, ulaganja iznosila 2,4 milijarde, dok dok je iz države izašlo oko 400 milijuna dolara.

Što se tiče izravnih stranih ulaganja po glavi stanovnika predviđanja za Hrvatsku su osobito pozitivna. Dok, primjerice, Poljaci za to predviđaju 344 dolara po stanovniku, u hrvatskoj je taj iznos 592 dolara. Više od toga za strana ulaganja u regiji mogli bi izdvojiti samo Estonci i Česi.

U regiji, od Hrvatske bi po rezultatima tako bile lošije samo Srbija, Ukrajina, Kazahstan, Rumunjska, Bugarska i Azerbajdžan. A u usporedbi našeg BDP-a s portugalskim, najmanjima među 15 starih članica EU, Hrvatska je dvostruko slabija. U odnosu na Grčku, naš je BDP 2,5 puta manji.

Za našu domovinu će najvažniji biti proces pregovora i priključenja Europskoj uniji, ponavlja Economist, te upozorava da će taj proces uvelike ovisiti o rješavanju još uvijek postojećih graničnih problema sa Slovenijom. Također, spominje se i privatizacija brodogradilišta.

Naravno, Economistovom prognozom bila je vrlo zadovoljna i Jadranka Kosor, rekavši kako ta predviđanja potvrđuju njen optimizam.




– Ja sam i dalje optimistična i često sam govorila o gospodarskom rastu kojeg smo mi skromno predvidjeli za ovu godinu od 1,5 posto – istaknula je dodavši kako bi taj rast mogao biti i veći ako se uspije realizirati veći dio velikih investicija.

Te najave potvrđuju, kazala je Kosor tijekom posjeta brodogradilištu Uljanik u Puli, ‘da mi možemo savladati krizu uz još malo više rada, upornosti i zajedništva’.




Autor:M.S./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.