Marko Prpic/PIXSELL

‘Kopaju joj jamu’: Kolinda ne sluti opasnost koja joj se sprema

Autor: Iva Međugorac

Daleko je Hrvatska od predsjedničkih izbora, ali onaj tko ima namjeru ugroziti aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović ubrzo bi morao zasukati rukave i krenuti u kampanju. Neslužbeno, u javnosti se do sada spominjalo mnoštvo imena pa se tako spekulira da pojedinci već okupljaju timove i prikupljaju financijska sredstva ne bi li se upustili u ovu neizvjesnu bitku.

Zanimljivo je da ni sama predsjednica još nije objavila kandidaturu za drugi mandat, a jedan od razloga za to jest, tvrde iz njezina Ureda, to što ne želi da se svaki njezin potez tumači kao kampanja, a drugi pak razlog leži u tome što protukandidate namjerava ostaviti u neizvjesnosti, a treći razlog leži u tome što želi, koliko je god to moguće, izvući se od medijskih nasrtaja i pogrešnih tumačenja njezinih izjava, što objektivno govoreći nije rijetkost.

Predsjednica je svjesna da gubitak izbora, ujedno znači i kraj političke karijere, a da će uistinu morati zapeti svjedoči sve veći broj ozbiljnih potencijalnih imena, i to ne samo onih s ljevice. Jedan od onih koji razmišljaju o kandidaturi je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Javna je tajna da se ovaj dvojac ne simaptizira previše, štoviše, kako je nedavno i sam priznao osječki gradonačelnik Ivica Vrkić on je bio taj kojega je Karamarko nagovarao da se kandidira za predsjednika. Aktualna predsjednica, ove se funkcije domogla zahvaljujući Milijanu Brkiću i njegovom lobiranju jer za Karamarka ona nije bila u planu, no spletom okolnosti na to je bio promiran pristati. Sam Karamarko nedavno je najavljivao svoj povratak u političke vode, ne otkrivajući na koji način to kani učiniti budući da je njegov povratak na čelo stranke i u vrh iste nemoguće očekivati.

Ostaje mu stoga tek predsjednička fotelja, a priča se kako Karamarko ozbiljno vjeruje da može pobjediti šeficu države. U utrci na Pantovčak asistirati bi mu mogao dio HDZ-ove desnice, ali i nekadašnji ministar Zlatko Hasanbegović. Navodno se u utrku za predsjednika države sprema i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je to i sam dao naslutiti u jednoj od svojih izjava, a svaki njegov potez zlobnici mogu protumačiti kao kampanju. Jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika svakako je sudac Mislav Kolakušić. On spada u skupinu onih koji nemaju stranačke dresove i ljudi su mu izrazito naklonjeni.

Iako se on sam još uvijek nije očitovao o potencijalnoj kandidaturi, nedvojbeno je da o tome promišlja.

Nije nemoguće da na izbore za predsjednika uleti i sam Zlatko Hasanbegović koji je zapravo izrazito ozbiljna prijetnja imajući u vidu glasove s desnice. Kao kandidat za predsjednika spominje se Sinčić, što bi moglo biti od koristi aktualnoj predsjednici budući da je on već dokazao kako nema pretjeranih šansi. Šansi jednako tako nema niti Stipe Mesić, koji je kandidaturu najavio kao vic, a jednako tako u dobroj poziciji nije niti bivši predsjednik Ivo Josipović koji je neslavno odlepršao s političke pozornice. U utrku za predsjednika sprema se i Zoran Milanović koji u posljednjem trenutku namjerava obznaniti svoju kandidaturu. Tu je i sveprisutna Dalija Orešković, ali i Tonino Picula te Jozo Radoš kao kandidat Glasa. No, dakako sva ova imena, pa i ono predsjedničino, valja uzeti s rezervom sve dok se karte jasno ne poslože.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.