fbpx
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ Ilustracija

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine: ‘Mnogi liječnici obiteljske medicine nisu dobili brzi antigenski test’

Autor: Dnevno

Jadranka Karuza iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine govorila je za HTV o brzom antingenskom testiranju kod liječnika obiteljske medicine. Naglasila je kako su obiteljski liječnici i ranije testirali brzim antigenskim testovima, ali to je bilo tek povremeno testiranje, dodavši da ovo što se sada najavljuje je nalet i atak na njihove ordinacije.

“To nije prvi puta da tako važne odluke, koje zahtijevaju i infrastrukturno i kadrovsko preustrojavanje, primamo u petak, a one stupaju na snagu već u ponedjeljak. Također nije prvi puta da doznajemo za važne odluke od našeg Ministarstva zapravo iz medija, naglasila je.

Također je otkrila da nakon razgovora s liječnicima može reći da zapravo mnoge ordinacije još nisu dobile brze antigenske testove. Tako da građani u većini mjesta, kaže, neće moći obaviti brzi antigenski test.  Istaknula je da je za EU digitalnu COVID potvrdu i dalje potreban PCR test.


Veliki epidemiološki problem

Smatra da je veliki epidemiološki problem to što će se ljudi potencijalno zaraženi COVID-om, miješati u čekaonicama s onima koji imaju kronične tegobe, a često su starije životne dobi.

“Zemlja smo koja ima gotovo najblaže epidemiološke mjere u EU. Imamo situaciju da se tih mjera malo tko pridržava, a niti se kontroliraju niti sankcioniraju. Znalo se da nam slijedi adventsko vrijeme, blagdani, skijanje, povratak djece u škole. Mogao se očekivati nagli porast broja zaraženih. Prošli tjedan sam imala više od 500 kontakata s bolesnicima u ordinaciji, 50 sam ih poslala na PCR test, a samo pet ih je bilo negativno, a vrlo vjerojatno će postati pozitivno s obzirom na epidemiološku situaciju u obitelji. Simptomi su takvi da je test vjerojatno bio lažno negativan”, naglasila je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.