Konoplja – Koje sve proizvode možemo dobiti od ove korisne biljke?

Autor: Ratko Martinović

Već smo spominjali sve blagodati konoplje, razloge zašto je u prošlosti zabranjena i njezine moguće medicinske primjene. Tako smo došli i do svih ostalih vrsta uporabe, koje su šokantno velike.

Industrijska konoplja je stigmatizirana zbog sorte Cannabis Indica, jedne od tri najpoznatije vrste, uključujući i Cannabis Sativu i Cannabis Ruderalis. Neinformiranost u političkim krugovima dovela je do zabrane koja do danas nije u potpunosti regulirana niti je prošla kroz javnu ili stručnu raspravu. Zanimljivo, konoplja je poznata kao jedna od biljki s najvećim mogućnostima primjene.

Može se doslovce koristiti za proizvodnju tisuća različitih proizvoda (neki idu i do brojke od 25.000), a najbitniji su oni prehrambeni, kozmetički, tekstilni, energetski i medicinski. Problem ili ‘problem’ je prisustvo THC-a, no taj element nije presudan u uzgajanju industrijske konoplje gdje se nalazi samo u tragovima (0,2%). Taj podatak dokazuje nepostojanje pravih argumenata u kriminalizaciji biljke.

Za mišljenje smo opet upitali Juru Zubaka, najvećeg autoriteta na tom području koji je potvrdio konopljine blagodati: ‘Konoplja kao biljka višestruko je upotrebljiva. U Hrvatskoj čak ima i tradiciju (proizvodnja tekstila i užadi u bivšoj Jugoslaviji), a sve više jača u modernim trendovima. Prehrambena industrija je preferira zbog masnih kiselina prihvatljivih za ljudsku prehranu, sve više je aktualna u kozmetici dok je Zapad koristi i u medicinske svrhe. Dodajmo još i energetske primjene, posebice onu gdje služi kao gorivo, te ulogu u tekstilnoj i automobilskoj industriji – za izradu unutrašnjih karoserija zbog tvrdoće i razgradivosti’.

Poljoprivrednici se pak najviše vežu uz konopljino ulje iako i dalje postoje problemi pri sadnji biljke. Proizvodnja pozdera, drvenaste materije, konoplju usmjerava ka ostalim industrijskim granama, a uljane pogače mogu poslužiti kao stočna i životinjska hrana. Prilično su poznati i tzv. ‘hemp auti’ Henryja Forda koji su pokretani na biogorivo od konoplje, odjeća i jeans su iznimno čvrsti i dugotrajni, a biorazgradivost je glavni adut u svim područjima. Građevinari također cijene biljku zbog izolacijske kvalitete i proizvodnje opeke.

‘Od korijena, lista, stabljike, pa sve do cvijeta – cjelokupna je biljka iskoristiva i to je čini izuzetnom. Za poljoprivredu je naročito korisna za plodored, s obzirom da smo mi kao nacija najviše bazirani na monokulture. Konoplja je i vrstan herbicid jer njezin visok i dominantan rast uništava korove. Dubokim korijenom rahli tlo, te ga na prirodan način poboljšava za sjetvu’ zaključuje Zubak.

Komercijalni aspekt kanabisa je zaista nevjerojatan. List biljke je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova, te bi sam po sebi prodavao proizvode, naročito one prehrambene – poput jestivih aromatiziranih sjemenki, ulja odličnog okusa, prirodnih dodataka prehrani s preko 50% bjelančevina ili pak slastičarskih proizvoda. Hoće li svoje mjesto naći i u hrvatskoj ekonomiji, vrijeme će pokazati, a možemo zaključiti kako smo i dalje zakinuti za jednu iznimno kvalitetnu biljnu kulturu.
Autor:Ratko Martinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.