screenshot/Facebook

KONGRES O FORENZIČNOJ GINEKOLOGIJI NA METI NAPADA: ‘Dragi biskupi, postoji li hostija za dan poslije i u kojoj se crkvi može kupiti?’

Autor: T. P.

Osim Foruma žena SDP-a, na društvenim se mrežama skupila masa "kritičara" koji su ismijali kongres forenzične ginekologije i perinatologije, a napose biskupa Košića, nadbiskupa Josipa Bozanića i predsjednicu Grabar Kitarović kao pokrovitelje događaja.

 Prvi hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije s međunarodnim sudjelovanjem održava se od 16. do 18. rujna u Topuskom, a uz Hrvatski liječnički zbor, organizatori su i Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Klinika za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice “Sveti Duh”, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i drugi.

Uz visoko pokroviteljstvo zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokrovitelji kongresa su i sisački biskup mons. Vlado Košić, Hrvatska liječnička komora te Hrvatska komora primalja.

“Potrebu za ovakvim kongresom godinama nalažu i brojni incijatori raznih udruga i sastanaka koji traže stručnu, forenzičku riječ, pomoć i komentar sudskih vještaka koji su praktičari i stručnjaci forenzičke ginekologije i perinatologije, jer samo pusta riječ bez vlastite i sudske prakse, nerijetko je bez ikakvog daljnjeg odjeka, dapače. Stoga je incijativa multidisciplinarnog pristupa ovom dijelu medicinske struke odraz navedenoga, a svi predavači na kongresu i drugi stručnjaci, bit će autori sveučilišnog udžbenika “Forenzička ginekologija i perinatologija” u izdanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Medicinske naklade u Zagrebu, prijeko potrebitog i prvoga takvog u nas. Skup je namijenjen liječnicima specijalistima, specijalizantima ginekologije i opstetricije, anesteziologije, neonatologije, primaljama, medicinskim sestrama, odvjetnicima, studentima medicine, prava, zdravstvenih studija i drugima”, istaknuo je u uvodniku programa kongresa prof. dr. sc. Dubravko Habek s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

“Embriologija u svjetlu kanonskopravne i forenzičke medicine”, “Bioetika i medicinska etika u reprodukcijskoj medicini” te “Priziv savjesti u ginekologiji i perinatologiji” tek su neke od tema vrlo bogatog programa ovog kongresa koji je očito “stao na žulj” nekima koji se pozivaju na slobode, različitosti, a istovremeno se obrušavaju na sve što nije u rangu njihova razmišljanja.

Primjerice, Forum žena SDP-a na svojoj se službenoj stranici obrušio na ovaj kongres uoči njegova početka:

Pravo žena na javno financiranu, sigurnu, visokokvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, osobito kad je riječ o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, kao i pravo žena na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu ovoga su vikenda – iznova i neskriveno, u Hrvatskoj ponovno dovedeni u pitanje.

Svoj su obol tome dali predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović i uzoriti kardinal Josip Bozanić, kao visoki pokrovitelji 1. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije u Topuskom, te sisački biskup Vlado Košić, kao sekundant.




Pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović ovom navodno liječničkom, a zapravo crkvenjačkom skupu, potvrđuje kako ne griješimo kada upozoravamo na urušavanje statusa žena u Hrvatskoj, na klerikalizaciju društva i uplitanje crkve u žensko tijelo i ženska ljudska prava.

Gospođi predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović žene poručuju – neće proći!

Žene u Hrvatskoj predstavnicima klera poručuju – prste dalje od našega tijela, prste dalje od naših prava!




Niti jedna crkva, desničarska vlast ili mizogina nevladina organizacija nema pravo odlučivati o autonomiji naših tijela. Kad god su se crkvenjaci i desničari petljali u živote žena, proglašavane smo vješticama, proganjane i spaljivane.

Desničarima zato poručujemo – prste dalje od naših tijela, prste dalje od naših prava!

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zalaže se za otvoreno, tolerantno, solidarno te zdravo i nenasilno društvo u kojemu će se voditi politička rasprava o unaprjeđenju seksualnih i reproduktivnih prava žena, a ne njihovom ograničavanju.

Osim njihove “poruke desničarima”, predsjednici Grabar Kitarović, a samim tim i svim stručnjacima koji su na ovom kongresu stručno izlagali vrlo široke teme, na društvenim se mrežama rasplamsala nova sila kritika, ovoga puta bez potpisa osobe koja stoji iza svega.

Naime, na Facebooku je osvanula grupa “Biskupima na ginekološki pregled” koja ismijava kongres i na vrlo površnoj razini širi netrepeljivost i vrlo diskutabilna kritika. Donosimo nekoliko primjera, s tim da se daleko bezobrazniji nalaze na samoj stranici te ih nećemo prenositi:

Desk

Desk

Desk

Desk

Da su pojedinci u ozbiljnom kongresu našli platformu za izrugivanje ne treba posebno naglašavati, a usporedite li program i sudionike kongresa s anonimusima društvenih mreža, jasno je na kojoj je tko razini.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.