fbpx

Koncesije za autoceste državi donijele 0 kuna

Autor: K.K.

Bina Istra koja već šesnaest godina pod koncesijom ima Istarski ipsilon i tvrtka AZM koja sedam godina ima autocestu od Zagreba do Macelja državnom proračunu su potpuno beskorisne.

Dva koncesionara na hrvatskim autocestama koji su u većinskom privatnom vlasništvu dosad Republici Hrvatskoj nisu uplatili niti jednu kunu koncesijske naknade, piše Večernji.

Bina Istra koja već šesnaest godina pod koncesijom ima Istarski ipsilon i tvrtka AZM koja već sedam godina ima autocestu od Zagreba do Macelja državnom proračunu su tako potpuno beskorisne. Pokušaj hrvatske premijerke Jadranke Kosor, odnosno njenih savjetnika da se davanjem autocesta u koncesiju dođe do velikog novca za državni proračun, tako je praktički propao, a glavni razlog mogli bi biti koncesijski ugovori koji određuju da se koncesijska naknada ne plaća odjednom već pomalo, kroz godine trajanja koncesije.

Prema podacima resornog Ministarstva prometa, mora i infrastrukture, AZM čiji je privatni partner austrijska tvrtka Strabag s 51 posto udjela (RH ima 49 posto) treba plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 6 posto dividendi koje su isplaćene članovima društva, no AZM dosad nije poslovao s dobiti.


U koncesionaru Bina Istra 51 posto vlasništva drži francuska tvrtka Bouygues, no ni u slučaju Bina Istre do sada nije bilo isplate koncesijske naknade. Prema Ugovoru o koncesiji s dopunama, koncesijska naknada za Istarski ipsilon plaća se kada koncesionar ima raspoloživu gotovinu na kraju godine i nije predviđeno plaćanje financijskog doprinosa u sljedećoj godini.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.