Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

KONAČNO SMO DOČEKALI, OTPALE I ZADNJE MJERE: Ukinuta je jedna o posljednjih epidemioloških mjera uvedenih zbog korone

Autor: Dnevno.hr

Jučer je u tiskanom izdanju Narodnih novina objavljena odluka Ministarstva zdravstva o prestanku važenja odluke o posebnim sigurnosnim mjerama u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa te suzbijanja bolesti Covid-19.

Tako od 26. svibnja prestaju vrijediti gotovo sve epidemiološke mjere, a posljednje koje su bile na snazi odnosile su se na sustav zdravstva i socijalne skrbi.

U odluci se radi, između ostalog, o tjednoj obvezi testiranja zaposlenika, pratnje i slično. Ipak, u zdravstvu na snazi ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski, kako za zaposlenike, tako i za pacijente.

HZJZ je zasad objavio detalje samo o sustavu socijalne skrbi. Prema njihovim preporukama, maske ostaju obavezne samo za zaposlenike kod pružatelja socijalnih usluga. Za korisnike maske nisu obavezne kao ni za posjetitelje, no i dalje se preporučuju posebno osobama s kroničnim bolestima i osobama starije životne dobi.

Također, karantena više nije obavezujuća, no donijeli su preporuke za osobe koje sumnjaju da su zaražene kao i one koji su oboljeli od covida-19, piše N1.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.