Danijel Bartolic / CROPIX

KOLINDINI POSLJEDNJI POTEZI: Odlikovala Stepinca, a onda i dvoje starih partizana

Autor:

Premda je tijekom petogodišnjeg mandata predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala kardinala Stepinca, ali i nekolicinu onih koji su se bavili njegovim likom i djelom, posljednja odlikovanja koje je podijelila uoči isteka mandata u najmanju su ruku konfuzna i iznenađujuća.

Naime, Grabar-Kitarović je prošlog tjedna uručila 40-ak odlikovanja pojedincima i institucijama zaslužnima za razvoj i ugled Hrvatske, a na tom popisu našla su se i dva splitska partizana, 97-godišnja Palmina Poljak i 91-godišnji Antun Baranović. Odlikovala ih je Redom Stjepana Radića za zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

Inače, Palmina Poljak u ilegali je održavala glavni punkt za prebacivanje tisuća Splićana u partizane, djelovala je i kao politički radnik u solinskom bazenu, dok je Baranović kao jedan od najmlađih partizanskih kurira veći dio rata proveo na prostoru od Trilja i Sinja do Livna. Ujedno je i najstariji živi nogometaš Hajduka, dok je Palmina u travnju 1944. godine po partijskom naputku sudjelovala u prebacivanju Hajdukovih igrača iz Splita na Vis.

Zanimljiva je ova odluka uskoro bivše Predsjednice utoliko što u isti mah odlikuje pripadnike NOB-a, čija je politika naredila ubojstva blaženog Alojzija Stepinca, a potom i samog Stepinca.

Danas će, pak, posmrtno dodijeliti Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom nadbiskupu zagrebačkom, kardinalu Franji Kuhariću.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.