Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kolinda ruši Plenkovića i preuzima HDZ? Doznajemo tko radi na tome

Autor: Iva Međugorac

Iako se očekivalo da će izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a izazvati velike potrese u vladajućoj stranci, čini se kako je lički šerif s osvetom odlučio pričekati i servirati je hladnu. No, da predsjednik Andrej Plenković ne može spokojno čekati njegov osvetnički pohod svjedoči Milinovićev intervju za Globus u kojem se žestoko obrušio na premijera te između ostaloga konstatirao da bi kao odličnu kandidatkinju za čelo HDZ-a rado vidio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a prema njegovim riječima, kada bi se šefica države vratila u redove vladajuće stranke to bi označilo početak kraja Andreja Plenkovića.

Premda se Milinovićeva ideja u ovom času doima pomalo nerealnom, ona nije toliko daleka i neobjektivna, ta uostalom nisu zalud Plenković i predsjednica mjesecima u sukobima, jer premijer je i više nego svjestan ambicija koje Grabar-Kitarović posjeduje, a koje u predsjedničkoj fotelji zbog smanjenih ovlasti naprosto ne može zadovoljiti. Predsjednica za povratak u HDZ, pa i za preuzimanje stranke ima itekako solidno izgrađen teren, jer ona je bila i ostala njihova omiljena političarka, čijem rejtingu omraženi premijer ne može parirati. Mnoštvo je istaknutih članova HDZ-a koji ne bi imali ništa protiv toga da Grabar-Kitarović preuzme kormilo stranke, a taj stav djele i neki Plenkovićevi ministri.

U HDZ-u se štoviše može čuti kako je to projekt koji se polako, ali sigurno počinje realizirati te da je predvodnik istoga Milijan Brkić, najutjecajniji član te stranke, koji se posljednjih nekoliko mjeseci povukao iz javnosti. A upućeni kazuju da se Brkić iz javnosti povlači samo onda kada kuha nešto veliko, i značajno. Plenković, protiv čije je vladavine ustao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, sve se teže održava na čelu stranke, vjetar u leđa daje mu tek rasuta oporba i šačica onih koji podupiru Vladu, no ta podrška svakoga dana može se rasuti i doima se kao prilično nestabilna trgovina. Potpuno opravdano, s takvim oblikom vladavine i trgovine nezadovoljan je sve veći broj HDZ-ovaca koji pokušavaju iznaći riješenje za svoju stranku. A kao jedno od riješenja nazire se upravo Grabar-Kitarović u ulozi predsjednice stranke, u tome scenariju, ona bi morala odustati od utrke za drugi mandat te se uhvatiti u koštac sa stranačkim problemima, dakako uz asistenciju Milijana Brkića.

Prilično je znakovito da sama predsjednica još uvijek nije jasno potvrdila i definirala svoju kandidaturu na narednim predsjedničkim izborima, a i dio medija načeo je taj scenarij kao jedan od potencijalnih.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.