Kolinda povlači najradikalniji potez ikada: Riješila se tipa koji ju je uvukao u ogromnu aferu

Autor:

Ono što se naslućivalo, to se i ostvarilo, doduše suprotno tvrdnjama medija. Naime, predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić podnio je ostavku, koju je ona i prihvatila. S druge strane, nije nemoguće da je to stvar dogovora između nje i Galića, jer medijskim se prostorom nešto prije njegove ostavke proširila priča da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smjenjuje svojega savjetnika za nacionalnu sigurnost Vladu Galića, zbog političkog pritiska na Pantovčak, koji je nastao zbog napisa o aferi SMS. Prema tim pisanjima, Galić koji o tome nije imao spoznaja barem prema onome što je rekao za Jutarnji list trebao je biti smijenjen u ponedjeljak pa se nameće pitanje je li ovom odlukom preduhitrio onu predsjedničinu.

”Saznat ćete na vrijeme”, prije nekoliko dana poručila je predsjednica govoreći o ljudima koji rade u njenom kabinetu. S druge pak strane, dojam je da su se napisi o aferi SMS kako za sada stvari stoje stišali, iako je riječ o priči koja traje još od rujna otkako je uhićen nekadašnji MUP-ov računalni stručnjak Franjo Varga. Kao što je poznato dotični je osumnjičen da je Zdravku Mamiću krivotvorio SMS prepiske glavnog državnog odvjetnika Dinka Citana i suca na osječkom sudu koji je sudio Mamiću. Ubrzo nakon toga kraci afere zakucali su na vrata drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, a nakon toga i na Galićeva vrata, za njega se pak tvrdi da je Vargu spojio s HDZ-om, u vrijeme kada je tom strankom rukovodio Tomislav Karamarko.

U tom periodu Galić je bio glavni HDZ-ov analitičar, a skupa s Brkićem navodno je i Galić bio u kontaktu s Vargom. S ovim informatičkim stručnjakom komunicirao je i savjetnik premijera Andreja Plenkovića, samozatajni Robert Kopal. Govorilo se u javnom prostoru kako je predsjednica ovom aferom preko svojeg savjetnika nastojala rušiti premijera Plenkovića, kako bi preuzela njegovu poziciju na čelu Vlade, s druge pak strane pričalo se i kako je cilj afere udar kako na šeficu države, tako i na njenog savjetnika Galića, a prst se upirao u Plenkovića i ministra policije Božinovića, za koje se tvrdilo da stoje iza ove sage.

O slučaju Galić predsjednica se javnosti očitavala u nekoliko navrata pa je primjerice krajem listopada govorila da je riječ o insinuacijama, te da institucije trebaju odrađivati svoj posao. ”Nemam nikakve veze s tom takozvanom aferom”, u prvi je mah govorio i Galić osobno dajući se na raspolaganje istražiteljima. Koji je cilj ove konfuzne priče zbog koje Varga još uvijek leži u pritvoru, pitanje je koje još uvijek ostaje visjeti u zraku. Nije poznato niti tko je Karamarka povezao s Karamarkom, premda je slovio kao kadar Milijana Brkića. A tjednik Nacional, koji je načeo ovu priču u neugodnom je kontekstu spominjao i predsjedničina savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića.

Kako se tvrdilo parapolitičko podzemlje preko njega i Galića upravlja predsjedničinom politikom. Spomenuti je dvojac opisan i kao neposredan svjedok organiziranog kriminala koji sukreira predsjedničine aktivnosti, kako u unutarnjoj politici tako i na području obrane i nacionale sigurnosti, zbog čega je šefica države dovedena u kompleksu situaciju, jer je rušen njen privatni i politički kredibilitet, i to u trenutku kada se nacija pitala hoće li Grabar-Kitarović krenuti u utrku za još jedan mandat. Prema spomenutim napisima Radeljić je inoviran u aferu koja nalikuje na onu SMS, a dvojac koji sjedi u Uredu predsjednice zaslužan je za politiku koju ona provodi. Jednako tako, Radeljić se u javnom prostoru spominjao i kao osoba koja stoji iza sve intenzivnijih sukoba između Plenkovića i šefice države.

Kada pak govorimo o Galiću, osim afere SMS prozivan je i zbog sudjelovanja u prikrivanju te osiguravanju lažnih identiteta i financiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji Haag s ciljem da se zavara haaško tužiteljstvo. Njegovo nedavno imenovanje mediji su popratili uz predstavljanje profesionalne biografije, ali kako je također pisao Nacional, najmračniji je dio Galićeva životopisa onaj koji se odnosi na njegov špijunski angažman iz druge polovice 90-ih, koji u javnosti nije poznat. Novi predsjedničin savjetnik navodno je sudjelovao u osiguranju lažnih identiteta i financiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji Haag, a za cilj je imala zavarati Haško tužiteljstvo, kako se nadalje može saznati riječ je o pripadnicima HVO-a koji su počinili ratne zločince u Ahmićima i Srednjoj Bosni. U ovoj aferi oglasila se i sama predsjednica tvrdeći kako nema nikakvih zapreka tome da je savjetnikom imenovala Galića.

”Moram reći da smo prije izbora savjetnika napravili odgovarajuću provjeru u našim službama i nema nikakvih zapreka za njegovim imenovanjem”, kazala je Grabar-Kitarović.

Inače, Galić je rođen u Širokom Brijegu 1965.godine, diplomirao je rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko naftnom fakultetu, a od 1991.godine dragovoljac je Domovinskog rata u kojem je ujedno bio pripadnih specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH). Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti postao je menadžer sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti, a ujedno, bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi Blago Zadro za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru Oružanih snaga, a sa činom pukovnika u mirovinu je otpravljen u siječnju 2007.godine. Valja napomenuti kako je dotični od lipnja 2006.godine, pa sve od studenog 2012., bio član odvjetničkog tima generala Gotovine pred Haaškim sudom, a u siječnju 2013.godine pa sve do dolaska na Pantovčak bio je voditelj Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnom tajništvu HDZ-a.

Također, valja znati kako je vodio odjel za analitiku u stranačkim stožerima, a za sudjelovanje u Domovinskom ratu i dužnosti u MORH-u i sigurnosno.obavještajnoj zajednici u niz je navrata nagrađivan. Njegova uloga u Sigurnosno-informativnoj službi, i prije Nacionala problematizirana je u djelu medija, a kao što je poznato ondje je kao načelnik u drugoj polovici 90-ih provodio akciju Kameleon.

Prema medijskim napisima, tijekom navedene akcije nazirane su neke nevladine udruge i organizacije, uključujući i HHO zbog čega je protiv Galića pokrenut stegovni postupak. Sumnjalo se da je narušio ugled MORH-a, ali slučaj je pao u zastaru. U to doba pisalo se kako je njegova rola prema poslovniku SIS-a bila da protuobavještajno djeluje i nadzire osobe te institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga, a njegovo nedavno imenovanje dodatno je uzburkalo duhove stoga što se povezuje i s nekadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Oni koji ga poznaju, Galića opisuju kao vrsnog analitičara, a ponovni angažman duguje upravo Karamarku koji ga je 2013.godine lansirao u orbitu postavljajući ga za šefa novoformiranog HDZ-ova odjela za analitiku, a ujedno, slovi i kao osoba od povjerenja Milijana Brkića koji mu je prema napisima medija omogućio da postane jedan od ključnih ljudi koji bi HDZ-u trebali osigurati pobjedu na izborima u periodu kada su on i Karamarko, u tandemu ravnali strankom. Kada je Plenković preuzeo kormilo HDZ-a Galićev utjecaj se smanjio, ali ga zato u svoj tim preuzima predsjednica, a dio javnosti to je povezao sa sve češćim trzavicama između Plenkovića i šefice države, u kojima navodno sudjeluje i Brkić, koji je skloniji Grabar-Kitarović nego li aktualnom šefu svoje stranke.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.