Umag, 210719. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic u Umagu je proglasila najbolje Istarsko vino i prisustvovala je finalu ATP turnira. Na fotografiji: Darko Luksic i predsjednica. Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

KOLINDA JE TALAC JEDNOG ČOVJEKA: Cijeloj Hrvatskoj poznat je njegov identitet

Autor: dnevno.hr

Silom prilika i političkih okolnosti, premijer Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović prije nekoliko mjeseci, nakon intenzivnih sukoba, uspješno su pronašli zajednički jezik, no za to je aktualna šefica države morala podnijeti ozbiljnu žrtvu pa se tako odrekla svojih savjetnika, a onda i desnog biračkog tijela, koje ju je dovelo na čelo države, no, po svemu sudeći to joj nije donijelo pretjeranu političku korist. Štoviše, okretanjem od desnice, predsjedničin rejting počeo je tonuti, a onda je uslijedio drugi val razočaranja, onaj u obliku europskih izbora na kojima je Plenkovićev centristički HDZ osvojio samo četiri mandata od planiranih šest. Upravo tada počeli su se nazirati ne samo prvi problemi u premijerovim redovima nego i problemi koji će dovesti u pitanje pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, jer odričući se svojeg tima i svojeg biračkoga tijela, predsjednica je, svjesno ili ne, postala taocem samo jednog čovjeka – premijera Andreja Plenkovića.

Njezina je sudbina u njegovim rukama, a potpora HDZ-a za drugi mandat ima sve manju težinu, jer govorimo o istom onom HDZ-u u čijoj su se Vladi nanizale ministarske afere. Osim toga, ni rekonstrukcija Vlade koja je trebala označiti osvježenje i pripomoći joj u bitki za još jedan mandat među HDZ-ovcima baš nije dočekana s oduševljenjem, a jednako tako, i dobar dio javnosti misli kako bi bilo idealno kada bi svi skupa krenuli silaznom putanjom. Plenković, koji se iz Bruxellesa vratio podvijena repa, sada je zapravo postao ogroman uteg za predsjednicu, koja se ishitreno, prije nekoliko mjeseci s njim pomirila, prostora za manevar nema, a nema ni vremena. U kampanju u kojoj je dočekuje nekoliko žestokih mandata, ulazi kao žena iza koje stoji aferama opterećeni HDZ i Plenković.

S druge strane, ne dobije li ona te izbore, u HDZ-u će nastati kaos koji će se Plenkoviću obiti o glavu, jer neistomišljenici i pučisti dobit će dodatni argument za njegov odlazak s rukovodeće pozicije. Tako se suradnja Plenkovića i Grabar-Kitarović danas svela na to da su istodobno jedno drugome i uteg i oslonac bez kojeg nijedna strana neće moći opstati.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.