fbpx
foto: twitter

Kolinda i Plenković opasno ugrozili Hrvatsku?! Tri godine čekalo se na ovu odluku

Autor: Marin Vlahović

Prije dva tjedna objavili smo priču o Sameeru Parvezu Khanu, pakistanskom državljaninu koji se nalazi na čelu kriminalne organizacija, koja se bavi švercom migranata, ali i drugim kriminalnim poslovima. U istom tekstu, objavljen je i popis vozača, metodologija rada, tipovi automobila, način komunikacije i čitav niz drugih detalja, koji su potpuno razotkrili čitavu organizaciju.

Policija zaustavila akciju, šverceri prijete svjedocima i novinarima

Dva dana kasnije, uslijedila je akcija policije, koju su pratili i neki mediji. Nažalost, policijska obrada nije bila dovoljno temeljita, i na slobodi se nalazi veći broj suradnika Sameera Parveza Khana. Mnogi svjedoci, vozači i bivši članovi organizacije, čekaju da ih policija kontaktira, ili privede na informativni razgovor. U međuvremenu, pojedinci, koji su duboko upetljani u Khanove prljave poslove, tim istim svjedocima prijete. Posrednim putem, prijetnju je primio i autor ovog teksta, kojem jedan od posrednika u Khanovoj organizaciji, prijeti svojim tatom, navodno vrlo opasnim čovjekom, bliskom hrvatskom podzemlju.

Javila se i majka djevojke Sameera Parveza Khana, koja moli da se njenu kćer javno ne spominje, zato što studira na jednom fakultetu. Njena majka smatra da bi javno povezivanje njene kćeri s Pakistancem, koji je na društvenim mrežama branio terorizam i napadao Bibliju, moglo narušiti obiteljski ugled i utjecati na kćerkinu društvenu perspektivu.  Podsjećamo, riječ je o ženskoj osobi koja se skrivenog identiteta pojavljuje u prilogu RTL-a. Taj prilog, koji je trebao djelomično demantirati otkriće našeg portala, zapravo je dodatno zakomplicirao priču, i otvorio neka nova, vrlo opasna pitanja.

Što je bila glavna tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti?

U ponedjeljak je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sjednicu su zajednički sazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, Vijeće je odobrilo uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama, kao i Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu te Godišnji plan za rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za nadolazeću godinu“- piše u službenom priopćenju sa sjednice.

Jedna od glavnih tema sjednice bila su migracijska kretanja, a shodno zaključcima, konačno je odobrena i uspostava obavještajne suradnje s partnerskim stranim službama. Na ovu vijest, mediji nisu reagirali, iako se radi o šokantnoj informaciji. Stvari sada postaju jasnije. Gotovo tri godine kroz Hrvatsku prolaze tisuće i tisuće migranata, među kojima se nedvojbeno nalazi i veći broj osoba koje predstavljaju ozbiljan sigurnosni rizik za Europu. Dio tih migranata ostao je u Hrvatskoj, dok su neki poput Sameera Parveza Khana, kroz kratko vremensko razdoblje, čak preuzeli ili osnovali kriminalne organizacije čiji krakovi sežu sve do njihove matične zemlje, u ovom slučaju Pakistana. Izmjena operativnih informacija sa stranim službama drugih zemalja, od krucijalne je važnosti za nacionalnu sigurnost.
Među azilantima ima osoba koje predstavljaju veliki sigurnosni rizik

Ako su vladajući političari tek sada shvatili tu činjenicu, onda uistinu imamo razloga biti zabrinuti za našu nacionalnu sigurnost.  U ovom trenutku, u Hrvatskoj se službeno nalazi oko tisuću tražitelja azila. Sameer Parvez Khan iz Pakistana, kao i dvojica njegovih suradnika iz Afganistana, također su imali status tražitelja azila. Ti mladići, uz kriminal kojim se bave, zagovaraju islamski fundamentalizam. Iz njihovog kuta gledanja, krajnji cilj, vrlo vjerojatno, opravdava sva raspoloživa sredstva.

Glavni zadatak obavještajne zajednice u Hrvatskoj jest davanje odgovora na pitanje, koji su migranti bezopasni, a tko osobe koje predstavljaju sigurnosni rizik za hrvatsku državu i njene građane? U konkretnom slučaju Sameera Parveza Khana, obavještajna zajednica, nije najbolje odradila svoj posao. Gospodinu Khanu, koji je na društvenim mrežama pravdao terorizam, objavljivao vojne termine AK-47, znači osobi, čiji se članovi obitelji nalaze na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti, gospodarstvu i vojsci, i to ponajviše u Pešavaru, koji je vojno-obavještajno središte Pakistana, nikada se nije smio odobriti boravak u Hrvatskoj, a još manje tolerirati njegovu kriminalnu djelatnost, i tobože čekati pogodan trenutak za njegovo uhićenje. Bivši pakistanski premijer i general, Pervez Musharraf, javno je priznao da je Pakistan godinama podržavao i organizirao terorističke skupine. Naravno, nisu svi Pakistanci teroristi, ali oni koji se bave kriminalom i pravdaju terorizam, trebali bi biti dovoljno sumnjivi, da ih se ne prima kao dobrodošle azilante u Hrvatsku. Nažalost, zbog sluganskog odnosa prema Europskoj Uniji, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, odavno su digli ruke od zaštite nacionalnih interesa, i ova odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost, o suradnji sa stranim, partnerskim obavještajnim službama, više je rezultat promjena u europskoj politici, nego neka samostalna odluka hrvatske izvršne vlasti.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.