KOLAKUŠIĆ: ‘Zakon za jednu osobu u nekoliko sati, a za spasiti milijun građana treba godinu dana’ | Dnevno.hr
Screenshot

KOLAKUŠIĆ: ‘Zakon za jednu osobu u nekoliko sati, a za spasiti milijun građana treba godinu dana’

Autor: dnevno.hr

'Samo u Hrvatskoj postoji da građani propadaju zbog troškova postupka,' komentirao je poznati sudac

Poznati hrvatski sudac Miroslav Kolakušić sudjelovao je kao gost u “Nedjeljom u dva” kod Aleksandra Stankovića gdje se osvrnuo na predstečajne nagodbe, Lex Agrokor te ovršni zakon.

“U pravu sam da bi u Hrvatskoj vladala vladavina prava i da bi svi bili jednaki. Hrvatskom narodu se konstantno prezentiraju propisi da su rađeni u njihovom interesu, ali to nažalost, nije točno. Najbolji primjer su ovršni zakon lex Agrokor, zakon o predstečajnim nagodbama, zakon o pretvorbi i privatizaciji. To su sve zakoni rađeni u interesu uskog kruga ljudi,” komentirao je sudac neke od najpoznatijih zakona oko kojih su nastale brojne kritike.

Osvrnuo se i na postupak koji se vodi u ovom trenutku protiv njega.

“Novčana kazna ne može me onemogućiti da govorim. Preostaje im da me razriješe, a uvjeren sam da su zbog toga i krenuli u tom smjeru. Tada više nikad neću moći biti sudac,” potvrdio je u emisiji kako je sudačko vijeće odlučilo da je povrijedio Kodeks sudačke etike.

Ovršni zakon i lex Agrokor

“Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo”, izjavio je Stankoviću Kolakušić.

“Treba donijeti novi zakon, jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje.” te je nadodao kako ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj.

Naveo je kako samo u Hrvatskoj postoji da građani propadaju zbog troškova postupka.

“Zalažem se da smo prepisali austrijski ili još bolje slovenski sustav u kojem trošak ovrhe može biti 0. A za taj zakon je potrebno manje od 24 sata. Kažu da se radi o ogromnom poslu, a koliko je trebalo se napiše lex Agrokor? Znači, kad se zakon radi za jednu osobu može se napisati u par sati, a kad treba spasiti milijun građana treba godinu dana. Zato što u tih godinu dana nekoliko pojedinaca će zaraditi nekoliko stotina milijuna kuna”, objasnio je Kolakušić svoje viđenje navedenih zakona.

“Imamo siromašnije građane koji jedva plaćaju i režije. Bilo kakav dodatni namet za njih bi bio veliki pritisak”, komentirao je Zakon o nekretninama.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.