Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

KOLAKUŠIĆ UOČI IZBORA: ‘Imam ponudu za hrvatske građane i smatram je poštenom’

Autor: Ines Brežnjak

Od prvih ovogodišnjih izbora na koje će građani Republike Hrvatske izaći dijeli nas još mjesec dana. Kampanje su u punom jeku, a građanima se predstavljaju programi za koje će se stranke boriti u Europi.

Jedno od novih lica na političkoj sceni pravnik je i sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji je prije nekoliko mjeseci osnovao udrugu te krenuo u borbu protiv korupcije, s kojom se Hrvatska, nažalost, već godinama suočava. No, Mislav Kolakušić nije stao samo na osnivanju udruge Antikorupcija, odlučio se i politički malo više angažirati, a prvi korak je pohod na Europski parlament.

Sudac Kolakušić ekskluzivno je za Dnevno odgovorio na pitanja o svome programu te objasnio za što će se u budućnosti boriti.

Što vaša lista nudi biračima u pet osnovnih točaka?

– Nudimo legitimitet 20 576 građana da sudjelujemo na ovim izborima, koji nema 31 prijavljena lista. Nakaradni izborni sustav omogućuje političkim strankama, neovisno o tome podržava li ih samo nekoliko ili par desetaka građana, da sudjeluju na izborima bez prikupljanja potpisa. Kada bismo imali normalan izborni zakon, zasigurno ne bi bilo više od šest kandidacijskih lista, a tada bi demokratske promjene bile nadohvat ruke. No, kako bilo, ovi su izbori ključni dokaz da je za razvoj demokracije u Hrvatskoj nužno izmijeniti izborni sustav, za što je potrebno imati 76 zastupnika u Saboru. Do tada će se nastaviti putujući cirkus stranaka, kojima je jedina svrha izvlačenje novca iz džepova građana. Radi bržeg razvoja demokracije u Hrvatskoj, nužno je potpuno ukinuti financiranje stranaka iz državnog i lokalnih proračuna, jer tek ćemo tada imati političare kojima je javni interes ispred osobnog imovinskog interesa. Zastupnici u Europskom parlamentu u svojoj su biti istinski veleposlanici Hrvatske koje su građani direktno izabrali i njihova je uloga u predstavljanju Hrvatske u Europskoj uniji mnogo značajnija od uloge klasičnih veleposlanika i samog predsjednika države zbog znatno intenzivnije interakcije s kolegama iz drugih država članica. Nudimo uspostavu pravne države, reformu ovršnog sustava, radikalan obračun s korupcijom, znatno jeftiniju državnu upravu i lokalnu samoupravu po principu “troši koliko zarađuješ”, potpuno transparentnu javnu nabavu i ukidanje svih parafiskalnih nameta, odnosno reset cijelog sustava.

Po čemu ste drugačiji i bolji od konkurentskih lista?

– Na to pitanje odgovor mogu dati isključivo građani na izborima. Osobno mogu reći da u ruke građana predajem svoju profesionalnu karijeru i samo o njihovoj podršci ovisi hoću li postati političar ili ću se u budućnosti baviti nečim drugim daleko od očiju javnosti. Smatram to poštenom ponudom. Građani će već na ovim izborima odlučiti žele li da provedem reforme pravosuđa i policije, državne uprave i lokalne samouprave te ostale nužne reforme ili žele da sve ostane isto. Neizlazak na ove i svake sljedeće izbore predstavlja direktnu podršku svemu onome negativnom što se događa u Hrvatskoj. Ako mi građani daju povjerenje koje će morati potvrditi na parlamentarnim izborima, obvezujem se da ću u roku od 90 dana provesti sve potrebne reforme, i to bez ikakvih zadrški ili bilo kakvog kompromisa prema bilo kome. Stiže oluja koja će pomesti cijeli ovaj nakaradni sustav. Za takve promjene nužna je hrabrost i iznimno poznavanje sustava. Svaki sustav ima svoje točke pucanja, a u dvadeset i jednoj godini rada u pravosuđu itekako sam dobro upoznao sustave državne i lokalne samouprave, pravosuđa i policije, te spoznao zašto su ti sustavi prožeti korupcijom i posljedično neučinkoviti.




Tko su ljudi s vaše liste?

– Ovo je istinska građanska lista sastavljena od onih koji su se isključivo svojim radom i sposobnostima ostvarili u svojem području. Mislav Kolakušić (49), sudac, Davor Banović (62), sudski vještak, Marjana Botić (49), aktivistica za područje prava mora, Igor Ćutuk (43), komunikacijski stručnjak, Marina Zelić (39), profesorica engleskoga i njemačkoga, Katarina Jukić (37), odvjetnica, Kristijan Stipaničev (32), liječnik, Petra Žitko (25), biologinjamora, Milan Puharić (66), stručnjak za energetiku, Nada Tušak (59), građanska aktivistica, Aleksandar Milošev (53), akademski glazbenik, i Alan Sanković (39), inženjer. S obzirom na to da kampanja traje više od 40 dana, kandidate ćemo postupno detaljnije predstavljati.

Kojim se temama planirate baviti u Europskom parlamentu?




– Djelovanje u Europskom parlamentu jedinstveno je djelovanje u političkom prostoru Republike Hrvatske i samo je njegov produžetak. Bavit ćemo se svim važnim pitanjima za naše građane, a glavni naglasak je na pravosuđu i borbi protiv korupcije. Građani često kažu da ovi izbori nisu bitni i da se na njima ni o čemu ne odlučuje. Itekako su bitni. Zamislite da nas u Europskom parlamentu predstavljaju zastupnici političkih opcija koje su Hrvatsku i njezine građane dovele u ovakvu nezavidnu situaciju. To se ne smije dogoditi, građani moraju izaći na ove izbore.

Na koliko mandata računate?

– Računam na podršku 160 000 građana na ovim izborima koji će nam omogućiti da uđemo u političku arenu i da u Europskom parlamentu zastupamo interese građana Hrvatske sa dva mandata. Svoje uvjerenje u osvajanje dva mandata baziramo na konstantnoj komunikaciji s građanima na terenu i putem društvenih mreža. Na društvenim mrežama stalnu podršku nam pruža 140 000 građana. Iznimno su aktivne i dvije grupe podrške u koje su ukljčenene 43 000 građana. Svojim smo porukama došli do 1 350 000 građana Hrvatske, uz 20 000 000 impresija. Prema ispitivanju javnog mnijenja koje je Udruga Antikorupcija provela na uzorku od 1600 građana, mogla bi nam pripasti i tri mandata ako dođe do Brexita pa izbore iščekujemo s utemeljenim optimizmom.

Kako komentirate dosadašnji rad hrvatskih europarlamentaraca? Postoji li netko koga biste izdvojili ili pohvalili?

– O dosadašnjem radu naših europarlamentaraca odlučit će građani Hrvatske na izborima. Mi se sigurno nećemo baviti 15. ispitivanjem kvalitete Nutelle, koja je i dandanas ista kao i prije 1. ispitivanja. Takva se ispitivanja provode jer izazivaju snažan medijski efekt, ali nikakvu korist za građane. Sloboda tržišta kao osnovni postulat kapitalizma i na njemu zasnovane ekonomije omogućuju proizvođačima da na određena tržišta plasiraju proizvode za koje smatraju da će se najbolje prodavati. S druge strane, građani na slobodnom tržištu imaju veliki izbor proizvoda i samo o njima ovisi koji proizvod i od kojeg proizvođača žele kupiti. Nema tu velike filozofije ni potrebe za naricanjem.

Što vas je točno privuklo politici?

– Snažan osjećaj za pravdu i jednakost te snažan osjećaj pripadnosti i odgovornosti prema vlastitom narodu, gradu i obitelji. Za mene su građani Hrvatske moja proširena obitelj, oni koji su mi omogućili priliku da živim uistinu kvalitetan i ispunjen život. Prošli smo dugačak i trnovit put i jednostavno ne dopuštam najgorima među nama da nam otmu sve resurse i pretvore stoljeća ratova i zajedništva u prah i pepeo. Sada smo trebali biti u situaciji da razmišljamo o tome na koje ćemo kazališne predstave i koncerte odlaziti, kako će nam izgledati parkovi i gdje ćemo graditi javne garaže, a ne da većina građana ne može spojiti kraj s krajem. Nakon više od dva desetljeća pokušaja da kroz rad u pravosuđu zaštitim imovinu i osjećaj pravde kod građana, shvatio sam da je to moguće učiniti isključivo kroz politiku i 76 ruku u Hrvatskom saboru. Za nužne promjene ključno je preuzimanje odgovornosti, slijedom čega ću osobno preuzeti odgovornost kao ministar pravosuđa i policije, jer bez smanjenja stope korupcije nijedna promjena u društvu nije moguća. Ako građani ne budu zadovoljni reformama, znat će tko je odgovoran za to što nisu provedene i koga trebaju pozvati na odgovornost, a ne kao do sada da se izmjenjuju likovi iz crtića koji ne rade ništa drugo nego prebacuju odgovornost kao da igraju neku dječju igricu.

Kakvi su vaši dojmovi o dosadašnjem političkom angažmanu? Proveli ste puno vremena na terenu, što govore građani?

– Zasad sam još kandidat grupe birača i nisam političar. Političar nije osoba koja javno iznosi svoje misli, nego osoba koja je izabrana ili postavljena na neku političku dužnost koja joj daje ovlast da mijenja stvari. U protivnom bi svaki drugi građanin bio političar i nogometni izbornik. Hoću li postati političar, odlučit će građani na ovim izborima. Velik broj građana je oduševljen i često govore da će sada izaći na izbore i da napokon imaju za koga glasati. Dio građana govori nemojte nas razočarati, previše puta su nas do sada razočarali. Da bih razočarao građane, morao bih prije svega razočarati sebe i svoje bližnje, a to ne dolazi u obzir. Ovo je put na sve ili ništa i neće biti druge prilike. Za pet godina od hrvatskoga gospodarstva neće ostati ništa i uvjeren sam da nam je ovo posljednja prilika prije negoli postanemo nečija kolonija. Većina građana odlazi iz Hrvatske jer više ne želi gledati nepravdu i nepotizam. Često se može čuti kako smo mi ovakvi i onakvi, nismo ni zaslužili bolje. Trinaest stoljeća smo branili, i obranili, ovaj prostor na kojem živimo i sad je vrijeme da pošteno i dostojanstveno živimo od svoga rada te da onima koji se ne mogu brinuti za sebe osiguramo pristojan život kakav svi zaslužujemo.

Što nakon europskih izbora? Jesu li idući korak predsjednički?

– Europarlamentarne izbore možemo nazvati kvalifikacijskim i eliminacijskim izborima jer će 26. svibnja građani odlučiti žele li promjene ili žele da sve ostane isto. Ako se odluče za promjene, odlučit će i tko bi ih trebao predvoditi i provesti. Na ovim izborima građani će odlučiti i tko bi napokon trebao zauvijek napustiti politiku, a takvih je mnogo na hrvatskoj političkoj sceni. Previše njih je s ukupnom podrškom birača od 0,5 do 0,9% dva desetljeća haračilo našu imovinu i uništavalo osjećaj pravde i jednakosti kod građana. Nakon osvajanja zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu kreće bitka za predsjednički mandat, koji je iznimno važan iako predsjednik nema previše ovlasti jer predstavlja nužnu kariku u ekonomskom i političkom oporavku Hrvatske. Istinska demokracija i odgovornost političara bila bi nadohvat ruke da u Hrvatskoj umjesto “parlamentarne demokracije” imamo predsjednički sustav. Građani bi direktno mogli dati povjerenje jednoj osobi i od nje zahtijevati odgovornost za provođenje reformi i prosperiteta društva u cjelini.

Što je vaš najveći motiv u cijeloj ovoj priči?

– Često su me prijatelji i znanci pitali: Što ti sve to treba kad imaš odličan posao koji ti osigurava dobru plaću do 70. godine života, nakon toga te čeka pristojna mirovina, zašto si ugrožavaš tu poziciju? Postati sudac Trgovačkog suda u Zagrebu bio je moj san, u čije sam ostvarenje uložio 30 godina života. Uza sve prednosti tog posla, postoje i mane, a najveća je da ste u prilici imati uvid u stvarno stanje pravosuđa i ekonomije, a ono je katastrofalno. Nisam osoba kojoj je prihvatljiva priča o tri majmuna koji ne čuju, ne vide i ne govore. Kao i većini građana, teško mi je živjeti s činjenicom da smo društvo s tako velikim potencijalom, a ekonomski jedva preživljavamo.

Ima li nešto što bi građani trebali znati o vama, a da još ne znaju?

– Sedam godina ustrajno javno istupam i ukazujem na deformacije sustava i borim se za poštivanje temeljnih vrijednosti prava i pravde.

Imate li kakvu poruku za građane Republike Hrvatske, odnosno birače?

– Izađite na izbore i nemojte dopustiti da njihovih 10% postane 30% zato što je vas 75% na dan izbora imalo važnijeg posla ili ste se pravili da vas se politika ne tiče. Realnost je ipak drugačija, ne postoji čovjek na čiji život ne utječe politika. Ne dopustite si da jednog dana djeci i unucima morate odgovarati na pitanje zašto ste se pretvarali da vas se izbori ne tiču. Svi govore isto, svi govore da će provesti promjene. Kome vjerovati? Odgovor je vrlo jednostavan, prije nego što zaokružite listu ili ime na glasačkom listiću, predočite si osobu koja bi trebala provesti sve te promjene. Zamislite osobu u čije biste ruke povjerili školovanje i zdravstvenu skrb svoje djece, njihovo radno mjesto, jer upravo to i činite kada na izborima nekome dajete svoj glas. Time ćete dobiti odgovor na svoje pitanje kome dati povjerenje.

Autor:Ines Brežnjak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.