fbpx
Grad Crikvenica/press

KOJI SU IM PLANOVI? Projekt ‘Radost za Radost’ osigurao sredstva od gotovo pet milijuna kuna

Autor: dnevno.hr

U priopćenju Grada Crikvenica stoji kako su za projekt grada i vrtića izdvojena sredstva od gotovo 5 milijuna kunu. Priopćenje sa tiskovne konferencije prenosimo u cijelosti:

“Grad Crikvenica s ponosom nosi titulu Grad prijatelj djece, a infrastrukturu nastoji iz godine u godinu mijenjati odnosno prilagođavati i poboljšavati kako bi se djeca koja borave u odgojno-obrazovnim ustanovama osjećala što ugodnije.

S tim ciljem, upravo je u tijeku energetska obnova Dječjeg vrtića Radost, odobrena su i sredstva za uređenje dvorišta navedenog objekta te za projektnu dokumentaciju za proširenje kapaciteta područnog vrtića u Dramlju. Uskoro se očekuje i otvorenje školske sportske dvorane Osnovne škole Zvonka Cara, a u planu proračuna za 2019. godinu su i planirana znatna sredstva za dječja igrališta čime Grad želi istaknuti kako je briga za djecu i pružanje djeci adekvatne podrške veoma bitno.


U Pakracu je prošli tjedan potpisan i dugo očekivani Ugovor za projekt „Radost“ za radost kojim će vrtić raditi i u popodnevnim satima te će roditelji koji rade u smjenama na taj način moći djecu ostaviti u vrtiću.

U Sali za sastanke Gradske uprave održana je tiskovna konferencija kako bi se javnost upoznala sa prednostima koje sa sobom donosi navedeni projekt. Od strane Grada o tome je govorila zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić, dok je nešto detaljnije o samoj namjeni sredstava rekla ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Martina Magaš.

Grad Crikvenica se projektom „Radost“ za radost prijavio na javni poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost je oko 5 milijuna kuna. Planirana je nabava nove opreme i didaktičkog materijala te brojne edukacije usmjerene na jačanje stručnih kompetencija djelatnika.

Ovo je zapravo još jedna važna mjera pronatalitetne politike, jer ovakav rad vrtića predstavlja značajnu pomoć roditeljima koji rade u smjenama da njihovo dijete u vrtiću može provesti popodne jednako kvalitetno kao i u jutarnjem terminu. Potpisivanjem Ugovora za projekt „Radost“ za radost osim prijema nove djece i reorganizacije rada stvorit će i uvjeti za nova zapošljavanja zbog većeg broja sati rada vrtića te su stoga koristi od potpisivanja ovog ugovora višestruke.

Grad Crikvenica prati Dječji vrtić Radost u svim projektima i aktivnostima koje se u vrtiću provode, ne samo za djecu već i za roditelje, odgajatelje i sve one koji su u bilo kakvom doticaju s djecom. Osim toga, Grad Crikvenica se može pohvaliti i svojim pronatalitetnim mjerama koje nastoje roditeljima biti svojevrsna pomoć. Povećala se naknada za prvo dijete na 3.000,00 kuna, odnosno za drugo dijete na 7.000,00 kuna, dok je do sada naknada za prvo i drugo dijete iznosila po 1.500,00 kuna. Potpora za treće i svako iduće dijete iznosi 30.000,00 kuna te se osim financijski roditeljima nastoji pomoći i raznim olakšicama i pogodnostima. Samo za novorođenčad su u 2018. godini bila planirala sredstva u visini od 650.000,00 kuna kazala je zamjenica Crnić te je ovim ovom prilikom i pohvalila sve inicijative vrtića odnosno rad ravnateljice koja uistinu nastoji programima i aktivnostima učiniti djeci boravak u vrtiću zanimljivim i korisnim. Osim toga uvijek volimo istaknuti i produženi boravak u svim školama te stipendije koje su svojevrsna nagrada, ali i pomoć učenicima u daljnjem školovanju. Uz kriterij izvrsnosti i  kriterij nadarenosti uz socijalni uvjet, od prošle godine stipendije se dijele i za kriterij deficitarnosti prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čime se želi potaknuti mlade na neka zanimanja za kojima postoji velika potreba na tržištu rada.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Martina Magaš smjestila je projekt „Radost“ za Radost u širi kontekst vrtića te kazala kako je jedan od ključnih izazova kvalitetnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja organizacija rada dječjih vrtića koja prati potrebe zaposlenih roditelja, a to je produljeno radno vrijeme dječjih vrtića. Dječji vrtić Radost u Crikvenici trenutno pohađa 297 djece kojima je većina roditelja zaposlena na puno radno vrijeme. Provedenom anketom utvrđeno je da više od 10% roditelja čija djeca pohađaju vrtić iskazuje potrebu za uvođenjem produženog rada u vrtiću, tj. produljenje rada vrtića do 20 ili 21 sat što bi im bitno olakšalo usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza. Projekt će stoga znatno poboljšati usklađenost obiteljskog i poslovnog života kroz sigurnu brigu za djecu, zapošljavanje koje uključuje zaposlene na projektu, ali i poboljšane mogućnosti zapošljavanja nezaposlenih roditelja zbog osigurane skrbi za djecu.
U matičnom objektu u Crikvenici (jaslice) te u područnim objektima u Selcu i Jadranovu će se organizirati produženi rad sukladno potrebama roditelja, a u  minimalnom trajanju do 18 sati. Oformit će se poslijepodnevna skupina 10-satnog vrtićkog programa u Crikvenici koja će zadovoljiti potrebe roditelja koji rade u smjenama. Djeca će i dalje provoditi maksimalno 10 sati u vrtiću no sudjelovat će u programima u skladu sa potrebama organizacije rada roditelja. Kroz projekt ćemo vrtić u Jadranovu opremiti Montessori materijalima te će se omogućiti Montessori edukacija za 5 odgajatelja. Edukacija odgajatelja u području senzorne integracije i tečaj engleskog jezika omogućit će obogaćivanje redovnih programa i programa za djecu s teškoćama novim sadržajima. Brojne edukacije koje će proći djelatnici te opremanje prostora vrtića omogućit će uvođenje novih programa i povećati kvaliteta usluge.

Planirane su edukacije za kuhare (priprema zdravih obroka), za odgajatelje i stručne suradnike: eko radionice, radionice grafičkih tehnika, edukacija za voditelja programa za rad s darovitom djecom, komunikacijske radionice, kreativni trening, terapija igrom, stručne ekskurzije (posjet DV Montessori Zagreb; Hiža eksperimentov u Ljublljani). Kroz navedeni projekt će se zaposliti i šest odgajatelja, jedna spremačica, jedna pomoćna kuharica i pedagog  s Montessori edukacijom, dok je planirano i zapošljavanje logopeda, no postoji deficit ovog zanimanja te tako za sada nije moguće naći stručnu osobu tog kadra. Planirana je nabava namještaja, didaktike, Montessori pribora, strojeva za vešeraj i kuhinju, te informatičke opreme. Ukupna vrijednost projekta je gotovo pet milijuna kuna, od čega je više od 700.000,00 kuna planirano za nabavu opreme, te 300.000,00 kuna za edukacije djelatnika.

Projekt je usklađen s ciljevima javnog poziva “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” te s Europskim stupom socijalnih prava, Poglavljem III – Socijalna zaštita i uključenost, Skrb o djeci i potpora djeci. Na lokalnoj razini projekt je usklađen sa Strategijom gospodarskog razvitka Grada Crikvenice 2012-2022,ciljem 2: Zaustavljanje negativnih demografskih procesa i razvoj ljudskih potencijala, Prioritetom 2.2.Jačanje obrazovne, zdravstvene i socijalne dimenzije kvalitete života, Mjerom 2.2.1.Unaprjeđenje postojećeg obraz. sustava i usklađivanje s tržišnim potrebama.”
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.