Koga točno Milanović savjetuje? Konzultantski biznis cvjeta, a evo kolika je njegova plaća

Autor: Iva Međugorac

Iako se u javnom prostoru sve intenzivnije, barem kada je o ljevici riječ, zaziva povratak bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića u političku arenu, čini se da bi on bio posve lud kada bi taj potez povukao. Naime, daleko od političkih bitki bivši hrvatski premijer živi idiličnim, poduzetničkim životom, i izgleda da mu po tome pitanju sasvim solidno ide. Da Milanović baš i nema razloga vraćati se u politički život raslojene ljevice govore i brojke, naime, ukupni prihodi njegove tvrtke porasli su za skoro 120 tisuća kuna. Razloga za zadovoljstvo ima i zbog porasta zarade iz inozemstva, međutim, na domaćem polju prihodi od savjeta koje dijeli ipak su se srezali. Neto dobit tvrtke prešla je pola milijuna kuna, ali zanimljivo, otvaranja novih radnih mjesta u tvrtki EuroAlba Advistory nije bilo.

Milanović je naime jedini zaposlenik konzultantske tvrtke koju je po odlasku iz premijerske fotelje osnovao u Miramarskoj 16 u Zagrebu. Kada je o ukupnim prihodima za prošlu godinu riječ, tada se Milanović može pohvaliti cifrom od 744.970 kuna, što je skoro 20 posto više nego godinu ranije, kada su prihodi ove konzultantske tvrtke iznosili 625 tisuća kuna. Kada je o rashodima riječ, Milanović nema značajnog razloga za brigu, jer porasli su u odnosu na prethodno promatrano razdoblje za trivijalnih 13 tisuća kuna pa sada iznose oko 115 tisuća kuna.

Bruto dobit iznosila je 629 tisuća kuna, točnije nakon plaćanja poreza 552.952 kune. To je pokazatelj da je neto dobit u odnosu na prošlu godinu porasla za gotovo 93 tisuće kuna, usprkos tome Milanović prima plaću od oko 3000 kuna barem ako je suditi prema stavci troškovi osoblja u kojoj stoji kako je godišnja neto plaća za zaposlene iznosila 40.010 kuna, što je na mjesečnoj razini 3334 kune. Tvrtka je u prošloj godini imala 209 tisuća kuna prihoda od prodaje u inozemstvu, dok je godinu ranije imala svega 140 tisuća kuna. koga točno Milanović savjetuje nije poznato, no jedno se vrijeme povezivalo ga se s albanskim premijerom Edijem Ramom. Kada je pak o Hrvatskoj riječ, savjetodavne usluge od bivšeg je premijera navodno konzumirao general Čermak, no to je teorija koja nikada nije potvrđena.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.