Kod Kevine jame obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Autor: T. P.

Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska demokratska zajednica prigodno su odali počast počast žrtvama koje su krajem Drugog svjetskog rata i u poraću, bez suđenja, likvidirale tadašnje komunističke vlasti i bacile u Kevinu jamu, kod Radošića, čime su obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, predsjednici HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita Ante Sanader i Petar Škorić, te predstavnici gradova Kaštela, Trogir i općine Lećevica položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih  režima ispred Kevine jame.

Odavanju počasti stradalima nazočili su zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela i zamjenici gradonačelnika Denis Ivanović, Mili Novak i Zoran Bonacin, načelnik Općine Lećevica Ante Baran, vijećnici HDZ-a, predstavnici branitelja, utemeljitelja i mladeži, te drugi stranački dužnosnici.

Nakon polaganja vijenca uslijedila je molitva za sve žrtve koju je predvodio mjesni župnik.

Načelnik općine Lećevica Ante Baran uvodno je pozdravio okupljene osvrnuvši se na na stradavanje Hrvata u Kevinoj jami, izrazivši nadu da se takvo što nikada neće ponoviti.

Obraćajući se nazočnima zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić je istaknuo kako najviše boli činjenica da su žrtve bacane u Kevinu jamu pretežito nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, te je izrazio žaljenje kako u Hrvatskoj još uvijek postoje „naše“ i „vaše“ žrtve. Još se ne zna točan broj žrtava pogubljenih u Kevinoj jami jer su komunističke vlasti to zataškavale da se ne otrkije istina, kazao je Brčić, te podsjetio je kako je najveći dio žrtava fašizma i nacizma okriven, a neposrednih krivaca osuđen, dok se to u vezi  s komunističkim zločinima nije dogodilo. Na ovim prostorima komunizam je bio na vlasti 50 godina i oni su činili sve da se istina o njihovim zločinima ne sazna, kazao je Brčić, koji je istaknuo kako je potrebno kazati istinu o komunističkim zločinima, jer hrvatski narod ne boji istine i ne želi živjeti na mitovima. Postoji oprost ali prije toga potrebna je istina“, poručio je Brčić.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je  istaknuo kako je hrvatski narod pretrpio velike žrtve u svim totalitarnim režimima. O fašističkim i nacističkim zločinima, koji su počinjeni za vrijeme rata, uglavnom je sve istraženo i šira javnost je o tome jako dobro upoznata, ali komunistički zločini o kojima je vladao zavjet šutnje 50-tak godina još su ostali neistraženi, a njihovi počinitelji nekažnjeni, kazao je Škorić.

Na žalost, u Hrvatskoj se i dalje prikriveno revitaliziraju i zataškavaju zvjerstva i zločini jugokomunističkog režima, a kosti nevinih žrtava i njihove obitelji vapiju za istinom, o čemu svjedoče stotine nesitraženih stratišta na kojima su pobijene tisuća Hrvata na križnim putevima. Ova vlast ne želi da žrtve totalitarnog komunističkog režima budu istražene, pa se zato i ne želi niti prisjetiti niti obilježiti dan sjećanja na žrtave totalitarnih režima, kao što to čine sve civilizirane europske zemlje, zaključio je Škorić.




Zamjenik gradonačelnika Grada Kaštela Mili Novak iznio je žaljenje zbog brojnih neistraženih komunističkih zločina, ukazavši na potrebu dostojastvenijeg obilježavanja svih stratišta hrvatskog naroda, pri čemu je podržao inicijativu da se kod Kevine jame izgraditi Spomen kapela.

Zamjenik gradonačelnika Trogira Radovan Slade Šilović, čiji je djed Vladimir Stude bio jedna od žrtava Kevine jame, u svojem je obraćanju izrazio žaljenje što na današnjem obilježavanju Europskog dana sjećanjana žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nema nikoga od predstavnika antifašističkih organizacija. To znači da oni ne priznaju žrtve niti  dan koji je određen za žrtve svih totalitarizama, kazao je Slade Šilović.

Stariji mještanin Radošića Ivan Kevo kazao je kako se dobro sjeća da su krajem drugog svjetskog rata ali i u poraću sve do 1950. kamionima noću dovoženi ljudi do Kevine jame gdje su se potom čuli pucnji iz oružja i zapomaganje žrtava. Kao djeca nakon takvih noći ujutro bi se prikrali i došli do Kevine jame i vidjeli čahure od metaka i krvlju poprskanu zemlju, kazao je Kevo.




Zaključak današnjeg obilježavanja je jedinstven: Počast i dostojanstvo zaslužuju sve žrtve podjednako, a tek kada to ostvarimo – možemo se okrenuti budućnosti. Danas svi trebamo težiti političkom jedinstvu, ali  nemojmo se više vraćati u prošlost i nasjedati ideološkim političkim pomirbama.

HDZ je i prethodnih godina na prigodan način obilježio ovaj spomendan, čije je obilježavanje usvojio Hrvatski sabor u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu. Suprotno tome aktualna vlast predvođena SDP-om i ove godine  potpuno ignorira obilježavanje ovog spomendana, čime osporava odluku vrhovnoga zakonodavnog tijela RH za koju je i sam bio glasovao, kao europske i opće civilzacijske standarde o osudi zločina žrtava SVIH totalitarnih režima, pa podjednako i komunizma, šaljući time poruku da se ne želi odreći nasljeđa totalitarističke prošlosti.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.