Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

KOBNA GREŠKA BERNARDIĆEVE KOALICIJE: Napravili su nevjerojatan gaf! Ovo će im se obiti o glavu

Autor: Iva Međugorac

Restart koalicija koja je prije desetak dana predstavljena hrvatskoj javnosti punim se intenzitetom priprema za nadolazeće parlamentarne izbore. No premda SDP sa suradnicima čini sve kako bi se ponovno domogao vlasti, čini se kako greške ipak nisu uspjeli izbjeći.

SDP, HSS, HSU, Snaga i Glas prije svega u problemima su se našli zbog samog imena koalicije koje je suspektno, a osim toga, jedan od ozbiljnijih propusta svakako je i bunt zbog datuma izbora.

Osim što su SDP-ovci do unazad pola godine i sami pozivali Plenkovića da odstupi i raspiše izbore, onaj tko ima tendenciju vladati državom za to bi u svakom trenutku trebao biti spreman i odlučan. Osobito onda kada mu se za to pruži mogućnost kroz raspuštanje Sabora, pri čemu dobivaju priliku kroz kampanju pokazati i prezentirati što to oni žele, znaju i mogu drugačije.

Stožer za obranu od HDZ-a, tim je riječima svoje suradnike opisala šefica Glasa Anka Mrak Taritaš neumjesno prozivajući Stožer civilne zaštite, ali i sasvim pogrešno detektirajući glavnog protivnika s kojim se sučeljavaju. Što god mislili o Plenkoviću i njegovoj Vladi nemoguće je osporiti izvrsne rezultate Stožera koji se profesionalno suočio s koronom u onim najozbiljnijim i najkrktičnijim trenucima. Istina, u međuvremenu se otkrilo da su pojedini članovi Stožera HDZ-ovci, dio medija pripisao im je etiketu HDZ-ova tijela. No to nije nešto čime bi se opozicija trebala baviti kod kritika na račun Plenkovića i njegove Vlade, jer je zapravo orkestriranje stožerom jedna od rijetkih stvari koje je Plenković u mandatu dobro napravio.

Da tome nije tako tada ni sam ne bi srljao u izbore loveći se baš za uspjehe u borbi s nevidljivim neprijateljem, zalazeći na taj HDZ-ov teren SDP s parnetima čini jednu od najvećih grešaka koja bi se mogla proklamirati i u kobnu. Ako se već željela baviti korona krizom tada je SDP-ova koalicija trebala inzistirati na tome da se na čistac istjera istina o događanjima u splitskom Domu umirovljenika, ili su se pak mogli gorljivije založiti za Zakon o obnovi Zagreba, no tu priliku ipak su propustili kiteći se bespotrebnim, populističkim pamfletima, i nekonstruktivnim kritikama. Nitko iz oporbenih redova u svojim istupima gotovo da i ne spominje gospodarski aspekt krize, propustili su adekvatno reagirati na afere Milana Kujundžića, a osim toga restartovci zaboravljaju podsjećati na Plenkovićeve koalicijske partnere iz HNS-a, ali i na suradnju s Bandićem, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Sve u svemu s ovakvom koalicijom koja parira Plenkovićevom HDZ, prvi čovjek Vlade na odlasku ne treba strahovati za još jedan mandat.

Mirando Mrsić: ‘Bernardić i SDP u cilju očuvanja fotelja uništavaju vrijednosti socijaldemokracije’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.