Photo: Patrik Macek/PIXSELL

KOALICIJA S HRELJOM DOGOVARANA JE TJEDNIMA! Iza toga stoji politički anonimus: Zašto je Plenković morao pristati na dogovor?

Autor: Iva Međugorac

Dogovor između HDZ-a i Silvana Hrelje nije od jučer, tvrde to naši sugovornici bliski premijeru Andreju Plenkoviću, referirajući se na to da je ovaj predstavnik Hrvatske stranke umirovljenika tijekom glasanja o rebalansu proračuna postao novi, odnosno 77 žetončić budući da su HDZ-ovci ipak uspjeli stabilizirati odnose s Reformistima Radimira Čačića.

Kako naglašavaju naši sugovornici, kampanja za lokalne izbore dala je naslutiti da će HDZ-ovci uspjeti realizirati suradnju s Umirovljenicima i na nacionalnoj razini, budući da su na onim lokalnima u nekim sredinama nastupali u koaliciji.

Plenković je prije više od mjesec dana po političkim kuloarima Hreljinu Stranku umirovljenika počeo predstavljati kao svoj novi žetončić, premda su iz krugova bliskih HSU-u to nastojali demantirati.

Plenković i suradnici još su tada demantirali Hrelju i zadovoljno likovali progovarajući o novoj suradnji, koju zapravo niti nije dogovarao sami Hrelja već njegov stranački šef Veselko Gabričević koji široj hrvatskoj javnosti zapravo niti nije poznat.

Prije nekoliko tjedana Gabričević je u jednom intervjuu žestoko kritizirao oporbene saborske zastupnike i njihov odnos prema umirovljenicima, a u HDZ-u su taj intervju shvatili kao signal za početak suradnje koja je Plenkoviću važna radi toga što se u redovima aktualnih koalicijskih partnera priremaju ozbiljni nemiri i komešanja zbog rasprave o predsjedniku, odnosno predsjednici Vrhovnog suda.

Poznato je da predsjednik Zoran Milanović ne prestaje inzistirati na svojoj kandidatkinji, profesorici Zlati Đurđević, čiju kandidaturu za predsjednicu najvažnijeg suda u zemlji HDZ-ovci mjesecima odbijaju prihvatiti.

Premda je s predsjednikom Milanovićem na ovu temu ozbiljno polemizirao šef SDSS-a Milorad Pupovac njemu zapravo nije problematična Đurđević kao kandidatkinja, već mu je problematično bilo predsjednikovo ignoriranje procedure.




Profesorici Đurđević nije nesklon ni šef Reformista Radimir Čačić koji uostalom i jest prvi najavio njenu kandidaturu pa je za očekivati da bi joj mogao dati potporu u parlamentu.

Plenković zato ne želi riskirati, svjestan je da bi ga koalicijski partneri mogli izdati u sukobu s Milanovićem oko Vrhovnog suda, a Plenkoviću teško pada sponaja da bi ga u tom konfliktu mogle spašavati konzervativne političke opcije što bi se u javnosti moglo protumačiti kao kriza i raspad vladajuće koalicije, ali i kao njegov poraz u srazu s predsjednikom, na što on nema namjeru pristati.

Posebno ga je po tom pitanju iznervirao Čačić koji je na svoju ruku s Milanovićem dogovarao kandidaturu profesorice Đurđević, a u medije je s time istupio bez da je prethodno obavijestio Plenkovića, što je premijer shvatio kao svojevrsnu izdaju i zauzimanje Milanovićeve strane, a to je nešto što se ne oprašta, i baš zato koaliciju širi na Umirovljenike znajući da na posrnulog varaždinskog župana više ne može računati.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.