Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Klimatolog otkrio kakva je to oluja pogodila Zagreb: ‘Vrlo je rijetka i u Hrvatskoj i u svijetu’

Autor: Z.S.

Olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnijelo je dva života u Zagrebu i jedan u Slavoniji, u glavnom gradu Hrvatske više je desetaka ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta je velika.

Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Zagrebu je nosilo sve pred sobom.

Dan nakon nezapamćene oluje oglasio se DHMZ.

Mezoskalni kolektivni sustav

“Jučer prolazak mezoskalnog konvektivnog sustava preko sjevernih krajeva, uz prolazno olujni vjetar. U Gradištu su zabilježeni orkanski udari nakon čega je postaja prestala raditi. Danas mirnije, ali i dalje nestabilno”, naveli su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.
(FOTO/VIDEO) Meteorolog iz DHMZ-a otkrio stiže li nam još oluja: ‘Već sad se na radarskim odrazima može vidjeti’

A sada se postavlja pitanje što je to mezoskalni kolektivni sustav (grmljavinska nevremena većih prostornih dimenzija). O tome je više za RTL Direkt progovorio klimatolog Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a.

Nije uragan

“Ono što je bilo u Hrvatskoj je nešto što se zove mezoskalni konektivni sustav, jedan sustav oluja, u ovom slučaju bio je dugačak 200 kilometara, kretao se otprilike 70 km/h, u Zagrebu je u desetak minuta palo 30 litara kiše. Imamo mjerenja na istoku Hrvatske gdje su zabilježena velika stradanja”, kazao je i dodao:

(FOTO/VIDEO) Meteorolog iz DHMZ-a otkrio stiže li nam još oluja: ‘Već sad se na radarskim odrazima može vidjeti’

“Ovo su vrlo rijetki događaji koji se pojavljuju u svijetu, ali u Hrvatskoj vrlo rijetki. Uragan ne, ali mezoskalni konektivni sustav.”

 “Zašto je ova oluja bila toliko snažna? Ono što se znalo i DHMZ je izdao narančasto upozorenje, da se razvija jedna nestabilnost koja se razvila iznad Italije, krenula preko Slovenije i na tom području je stekla dodatnu snagu. Nažalost takve sustave ne možemo prognozirati tjedan dana unaprijed, toplinske valove možemo, ali ovakve sustave možemo samo nekoliko sati unaprijed.”

“Mezoskalni konvektivne sustav ( MCS ) je kompleks oluja koja postaje organizirana na skali veći od pojedinačnih oluja, ali manji od extratropical ciklona , i normalno traje nekoliko sati ili više. Ukupni uzorak oblaka i padalina mezoskalnog konvektivnog sustava može biti okruglog ili linearnog oblika i uključivati vremenske sustave kao što su tropske ciklone , kišne linije , snježni događaji s efektom jezera , polarne niske i mezoskalni konvektivni kompleksi (MCC) i općenito se formiraju u blizini vremenske fronte. Tip koji se formira tijekom tople sezone nad kopnom zabilježen je u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi i Aziji, s maksimumom aktivnosti zabilježenim tijekom kasnih poslijepodnevnih i večernjih sati”, stoji pak na stranici hmn.wiki.hr.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.