fbpx

Klemm: Nek’ ne izazivaju neposluh branitelja; Borković: Je li Matić skrivao oružje u Vukovaru?

Autor: Damir Kramarić

Matić ima čin brigadira, iako je u ratu bio običan vojnik. Imao je i visok stupanj invalidnosti, iako nije ranjen, a ima i brojna odlikovanja, premda većina branitelja Vukovara nije dobilo ništa. Hvalio se da je uništavao tenkove, pa se pitam čime, kada su sva protuoklopna sredstva trebala biti na drugom mjestu – ističe Branko Borković.

Nakon što su se u pojedinim medijima počele pojavljivati informacije, odnosno nagađanja, da je bojkotiranje govora izaslanika predsjednika Josipovića i premijera Milanovića na nedavnom skupu na Plitvicama bilo unaprijed smišljeno te isplanirano 'u HDZ-ovoj kuhinji', oglasio se Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije koji je i sam sudionik uskrsnog događaja na Plitvicama, a koji se nedavno javno ispričao Siniši Tataloviću, Ranku Ostojiću i majci Josipa Jovića zbog mogućih neugodnosti koje su doživjeli.

Klemm: Ja sam se ispričao, a zašto oni nisu?

– Još jednom ističem da se na Plitvicama dogodila spontana reakcija branitelja u kojoj sam i osobno sudjelovao. Možda je ta reakcija izgledala ružno, no bili smo prisiljeni to napraviti. Zbog svega sam se u 'Večernjem' ispričao osobama koje su mogle biti pogođene, no primijetio sam da se nitko od onih koje su svojim nedolaskom i izazvali incident do danas nije ispričao. Bilo bi lijepo da se i oni ispričaju. Pitam se, osim toga, koji to branitelji smatraju da predsjednici države, Sabora i Vlade ne trebaju doći na obilježavanje 'krvavog Uskrsa' na Plitvicama, te na obljetnice Bljeska, Oluje i Vukovara? Ako neki doista tako misle, neka to javno i kažu. Osobno sam ponosan kad vidim predsjednika Vlade, Sabora ili Republike Hrvatske ispred sebe na obilježavanju tako važnih obljetnica, jer u tom trenutku osjećam da su ovo moja država i moj predsjednik za koje sam bio spreman i život dati. Zato ih molimo da svojim odnosom prema Domovinskim ratom slijedeći put ne isprovociraju branitelje na građanski neposluh, te da ne ignoriraju noviju hrvatsku povijest! Važno je da se pojavi barem jedan od njih trojice – upozorava Josip Klemm, te dodaje da su Plitvice za hrvatske branitelje prva postaja Križnog puta, dok su slijedeće postaje obilježavanje Bljeska, Oluje, te pada Vukovara.


'Nek' prestanu dijeliti branitelje po političkoj liniji!'

– I kakav HDZ ih spopao! Nikakva stranka nije organizirala događaj na Plitvicama. Nek' prestanu već jednom dijeliti branitelje po političkoj liniji. Bezbroj puta sam ponovio da nema više ili manje zaslužnih političkih stranaka za pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu, što znači da je nedopustivo branitelje na taj način dijeliti – podvlači Klemm, te na kraju dodaje da je nedavno osobno razgovarao s ministrom Predragom Matićem, koji tvrdi da nije istina da je u intervjuu za Jutarnji list izjavio da 'Borković i Klemm opstruiraju Fond hrvatskih branitelja'.

– Matić kaže da je novinar taj dio izmislio, jer 'kako bi Borković i Klemm mogli opstruirati rad Fonda, kada u Upravnom odboru sjedi sedam ljudi, ' – ponovio je Matićeve riječi Klem uz napomenu da u tom dijelu vjeruje ministru Matiću.

Borković: Strelovita karijera Predraga Matića vrlo je sumnjiva

Branko Borković, međutim, ne misli tako. Nakon što je pročitao intervju Predraga Matića u kojem je ministar kazao da Klemm i Borković, članovi Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja, opstruiraju rad Fonda, zbog čega djeca branitelja ne dobivaju stipendije, Borković je Matiću poručio da bi s raščišćavanjem trebao početi od sebe.

– Nek' vrati čin i odličja, za koje ne znam tko mu ih je potpisao, te mirovinu koju je sve ove godine primao, mada ne znam po kojim kriterijima. Red bi bio da sve to vrati i onda kaže: od danas idemo pošteno – izjavio je u utorak za naš portal Borković, koji je dan kasnije dopunio svoju izjavu riječima da je Predrag Matić mobiliziran 4. listopada 1991. kao običan vojnik, te da je u tom statusu bio na bojištu u Vukovaru sve do zarobljavanja, nakon čega je završio u srbijanskom logoru.
– Odjednom se, ne znam po kojoj liniji, tijekom 1994. pojavio u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske s činom bojnika. Postao je šef pisarnice Glavnog stožera, a ne znam tko ga je na to mjesto postavio i tko mu je dao čin. Kasnije je postao šef kabineta ministra Njavre, dakle dužnosnik HDZ-ove Vlade, da bi ga ministar Pančić kasnije vratio u vojsku. Danas Matić ima čin brigadira, iako je u ratu bio običan vojnik. Imao je i vrlo visok stupanj invalidnosti, iako nije bio ranjen, a ima i brojna odlikovanja, iako ga za ta odličja nisam predlagao i premda većina nas ostalih branitelja Vukovara nije dobilo ništa. Predrag Matić je, osim toga, i sebe i brata stambeno zbrinuo. Hvalio se, povrh svega, da je u Vukovaru uništavao tenkove i oklopna vozila, a ja se pitam čime je to činio, kada su sva protuoklopna sredstva trebala biti na drugom, važnijem mjestu. Je li ta sredstva skrivao, kada nisu upotrijebljena tamo gdje su trebala biti? Tko mu je dao pravo da na taj način dezavuira sustav obrane Vukovara? Sve to trebalo bi istražiti – napominje danas Borković, te dodaje da se pri raspodjeli novca Fonda hrvatskih branitelja nije poštovao zakon, zbog čega je i reagirao.

Treba istražiti rad Fonda hrvatskih branitelja

– Fond hrvatskih branitelja raspolaže s preko 60 milijuna kuna hrvatskih branitelja, i taj se novac ne može davati bez kriterija i rješenja. Tu ima niz sumnjivih stvari, zbog čega se poslovanje Fonda treba istražiti. Ne radi se tu o novcu poreznih obveznika ili Hrvatske vlade, već o dividendama hrvatskim branitelja koji imaju pravo znati kako se troši njihov novac – pojašnjava Borković, te na kraju dodaje da bi ponajprije trebalo utvrdili je li ministar Matić zdrav, kada tako često daje skandalozne izjave.
– Uvrijedio je vjerske osjećaje mnogih, uvrijedio je i Katoličku crkvu, a dao je i niz drugih spornih izjava, zbog čega bi trebalo vidjeti je li čovjek uopće sposoban obnašati ministarsku dužnost – zaključuje posljednji zapovjednik obrane Vukovara i predsjednik Autohtone Hrvatske seljačke stranke.

Ministar branitelja zasad bez odgovora
Je li ministar Matić u intervjuu Jutarnjem listu kazao da 'Josip Klemm i Branko Borković opstruiraju rad Fonda hrvatskih branitelja zbog čega djeca branitelja ne dobivaju stipendije', ili je to novinar Jutarnjeg izmislio, te kako ministar Matić reagira na tvrdnje Branka Borkovića 'da bi Matić trebao vratiti državi što mu ne pripada: odnosno 'čin, odličja i mirovinu, htjeli smo upitati ministra Matića, no do objavljivanja ovog teksta odgovor na naš pismeni i usmeni upit nismo uspjeli dobili

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.